A treia etapă de asfaltare de la Frâncești se va finaliza în 2024

Chiar dacă acești ultimi ani, afectați de pandemie și recent de războiul de la granițele țării au lăsat urme adânci în economie, datorită încrederii primite prin vot, primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv, nu a renunțat la respectarea promisiunilor făcute comunității.
Astfel, printre proiectele începute în mandatul trecut și aflate în curs de derulare în această perioadă se numără asfaltarea drumurilor comunele care aveau pământ sau piatră:
„În toți acești ani s-au asfaltat drumurile comunale pe o lungime de aproximativ 36 de kilometri. Efortul financiar a fost unul uriaș. Aceste investiții s-au făcut cu bani din bugetul local și din alte surse de finanțare. Am pus accent pe dezvoltarea localității. Fiind o localitate care se întinde pe o suprafață însemnată, însumând aproximativ 200 de kilometri de drumuri comunale, în continuare mai sunt mulți kilometri de asfaltat. Însă, pe drumurile unde sunt locuințe multe și unde aveam probleme la fiecare ropot de ploaie am încercat să le asfaltăm drumurile respective pentru a scăpa de noroi. Am început campania de asfaltare în anul 2017 și, indiferent de situația economică, am reușit să asfaltăm în fiecare dintre cele nouă sate. Acum suntem la cea de-a treia etapă de asfaltare care se va finaliza în 2024. De exemplu, anul trecut am finalizat 2,5 kilometri de asfaltat, din acest motiv am încheiat anul cu datorii. În fiecare an am avut șantier in localitate”, a precizat primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv.
Cu bani atrași de la CNI, în localitate se lucrează la construirea unei săli de sport și amenajarea complexului sportiv
La Frâncești, sportul este încurajat și sprijinit. În curtea școlii din centrul localității se construiește o sală de sport unde elevii vor putea practica diverse discipline și un complex sportiv, care va putea găzdui diverse competiții.
Proiectul complexului sportiv este o lucrare amplă, discutăm de 1200 de metri pătrați suprafață construită a clădirii, parter și etaj, unde vor fi amenajate două săli de conferință, un cabinet medical, o sală de recuperare pentru sportivi, grupuri sanitare, vestiare pentru jucători și arbitri. Complexul sportiv va dispune de tribune cu o capacitare de 500 de locuri, pistă de alergare și nocturnă. Va fi unul dintre cele mai moderne baze sportive din județ:
„Facem acest lucru, și mergem inclusiv pe această nișă, a dezvoltării infrastructurii sportive în localitate, fiindcă la Frâncești se face sport”, a precizat primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv.
Proiecte finalizate și alte investiții noi
Tot cu bani de la CNI, în localitate s-au finalizat lucrările căminului cultural, iar anul acesta vor intra într-un amplu proces de reabilitare și cele două școli din satele Dezrobiți, și Mănăilești, pentru care cererea de finanțare este depusă la CNI. Primarul spune că ambele proiectele sunt într-o fază destul de avansată, iar în această perioadă vor intra în comisia tehnică.
Primarul face echipă pentru educație
În localitate, dispensarul medical și școala din centrul localității sunt locații modernizate, pentru care s-au atras fonduri guvernamentale prin PNDL-2:
„Pe nișa educației, toate sălile de clasă din toate cele trei școli din localitate au table interactive. Putem discuta deja în ceea ce privește învățământul din localitate că stăm bine. Mai mult, vrem prin CNI să ni se finanțeze proiectul privind dotarea cu mobilier pentru cele două școli din satele Dezrobiți, și Mănăilești, pe care le avem prin CNI pentru modernizare. Mai mult, în locul școlii vechi din centru avem în plan construirea unei grădinițe cu program prelungit”, a precizat primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv.
Proiecte cu bani europeni
Cu fonduri europene, prin PNRR, la Frâncești s-a obținut finanțarea pentru reabilitarea termică a postului de poliție și a celor două grădinițe din satele Coșani și Mănăilești și digitalizarea primăriei:
„Cu acest proiect, eu cred că au fost prinse în vederea reabilitării toate clădirile publice care mai sunt în funcțiune. Dacă în anul 2016 nici o clădire publică funcțională nu avea grup sanitar în incintă, aveau în fundul curții, în acest moment nu mai există nici o clădire publică funcțională care să nu aibă grup sanitar în incintă”, a precizat primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv.
Apă prin master planul județului
Foarte curând vor începe și lucrările pentru extinderea sistemului de apă prin master planul județului: „Avem apă parțial în 7 sate, dar prin proiectul prins în master planul județului va fi apă pe toate drumurile comunale și, în plus, se va înființa sistem de apă și în satele Mănăilești și Genuneni”, a precizat primarul comunei Frâncești, Daniel Paraschiv.
Canalizare, pe cale de rezolvare
Prin PNI „Anghel Saligny”, administrația locală a obținut 20 de milioane pentru înființarea sistemului de canalizare. Foarte curând acest proiect va intra în faza de licitație privind desemnarea constructorului. Suma primită este insuficientă, spune primarul, fiindcă probabil cu acești bani va reuși să ajungă undeva spre procentul de 40% în ceea ce privește realizarea rețelei de canalizare. Pentru a introduce conducta în toată localitatea va depune un nou proiect prin PNRR.
În planul primarului este inclusiv amenajarea centrului civic și a unor spații de joacă pentru cei mici, dar și branșarea localității la conducta de gaze Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea.





