Seria proiectelor accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență continuă în comuna Costești

Primarul localității Costești, Toma Peștereanu, va semna un nou contract de finanțare din seria proiectelor depuse în cadrul PNRR până în prezent. Prin acest proiect, banii europeni vor fi folosiți de autoritățile locale pentru reabilitarea energetică a grădiniței din satul Costești.
Tot prin PNRR, dispensarul medical din centrul localității a fost dotat cu mobilier și echipamente medicale: electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor pentru funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital, etc. Investiția se ridică la valoarea de 45 de mii de euro, din fonduri europene.
Un al proiect finanțat cu bani europeni prin PNRR este pentru dezvoltarea sistemului de management local privind implementarea unei infrastructuri inteligente la nivelul comunei. În cadrul proiectului se vor monta stații de autobuz care să deservească ca și refugii pentru pietoni și călători, bănci inteligente, pubele smart pentru colectare selectivă, totem informațional.
„Deocamdată prin PNRR avem patru proiecte, iar pentru unele dintre ele s-au semnat contractele de finanțare. Spun deocamdată deoarece, în situația în care apar noi axe de finanțare și sunt benefice comunității, vom continua să depunem cereri de finanțare. Comuna noastră este într-o continuă dezvoltare și, în acest sens, ne străduim să dezvoltăm proiecte importante. De aceea, atragerea de fonduri europene sau guvernamentale este și va fi o prioritate pentru mine și colegii mei din primărie și Consiliul Local. Așezarea nu poate atinge, însă, standardele ridicate fără aceste finanțări. Pentru proiectul de reabilitare a grădiniței din satul Costești am primit adresă prin care am fost anunțați că la finele acestei luni vom semna și acest contract de finanțare. Am pășit în noul am cu dreptul”, ne-a declarat primarul localității Costești, Toma Peștereanu.
Biserica Grămești este inclusă în circuitul bisericilor din lemn
Cel de -al patrulea proiect câștigat vizează restaurarea Bisericii de lemn Grămești, pentru care primarul localității Costești, Toma Peștereanu, a reușit realizarea întregii documentații tehnice pentru includerea acestui edificiu în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte pentru investiții în turism și cultură.
În acest sens, lăcașul de cult a fost selectat în vara anului trecut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi inclus în Ruta Bisericilor de Lemn din România în vederea promovării.
Biserica din Costești, unică în peisajul bisericilor de lemn
Unică în peisajul bisericilor de lemn, Biserica Grămești din Costești ocupă un loc aparte între lăcașurile de cult încărcate de ani și rugăciune, prin care există posibilitatea reconstituiri a unei părți a istoriei noastre. Este cea mai veche biserică a localității Costești, construită în urmă cu 358 de ani, o adevărată minune din lemn, unică prin faptul că pe pereții exteriori sunt inscripții în alfabetul chirilic, reprezentând o veritabilă lecție de istorie religioasă în aer liber.
Lăcașul religios face parte din salba restrânsă de lăcașuri religioase ridicate din lemn de mari boieri și dregători de seamă ai țării care comunică despre valorile neamului românesc, care sunt nemuritoare prin curaj, eroism, noblețe, aceleași cu care încă ne identificăm. Bisericuța Grămești, emblemă a culturii vâlcene, a fost ridicată din lemn în perioada 1664-1665 de mitropolitul Ștefan al Ungrovlahiei, pe fundațiile unei alte biserici, chiar pe locul unde mitropolitul Ștefan își îngropase mama, originară din Grămești.
Atestarea localității ca stațiune de interes local
Primarul localității Costești, Toma Peștereanu, va depune în această perioadă documentația necesară atestării localității ca stațiune de interes local. „La finele anului trecut erau 92 de locuri de cazare în pensiunile din localitate, între timp s-au mai clasificat încă două pensiuni. Fiindcă depășim numărul de locuri de cazare în pensiunile din localitate din luna februarie vom începe demersurile privind documentația pentru atestarea localității ca stațiune de interes local”, ne-a declarat primarul localității Costești, Toma Peștereanu.
Un adevărat paradis al turismului, localitatea Costești este locul unde domnește o atmosferă rustică, monahală, cu mănăstiri de patrimoniu și voievodale, iar satele pot fi considerate adevărate oaze de relaxare, pline de conace boierești, cu schituri și biserici de lemn, cu două defilee superbe: Bistrița și Costești și o colecție de artă plastică „Alexandru Balintescu”, cu valoare de unicat.
Călătorul va regăsi această așezare pitorească în zona de la poalele Muntelui Arnota, într-un un spațiu geografic marcat de o istorie îndelungată. Aspectul de cetate îl dă nu numai semețul munte Arnota, ci și prezența, la capătul culoarului, a carierei de nisip Costești, devenită între timp Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costești. Aici se găsesc în straturi de nisip elemente cu aspect rulat, de forme diferite, unele sferice, altele în formă de păpuși, uneori cu totul bizare. În munți stau ascunse și peșteri săpate în rocile calcaroase. Cea mai importantă dintre ele este Peștera lui Grigorie Decapolitul, cunoscută și sub numele de Peștera Liliecilor. În această peșteră se află două bisericuțe rupestre.