Sumele către primăriile vâlcene au dat naștere la discuții în ședința Consiliului Județean

Miercuri, 25 ianuarie 2023 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Vâlcea în care s-a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2023, numărul de personal și a fondul aferent salariilor de bază pentru Serviciul Public Județean de Pază Vâlcea și Direcția Județeana pentru Protecția Plantelor Vâlcea, dar și repartizarea pe unități administrativ – teritoriale a sumei de de 38.176 mii lei pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, pentru cheltuielile de funcționare pe care primăriile din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, precum și pentru repartizarea către primării a sumelor defalcate din taxa pe valoarea.

Victor Popescu, consilier PNL: „Suma o putem compensa din cea care este alocată din buget către Municipiul Râmnicu Vâlcea”

Punctul 4  privind repartiția fondurilor pentru UAT-urile din Vâlcea a fost extrem de disputat, liberalii acuzând repartiţia banilor pe criterii politice și formulând, în acest sens,  un amendament la proiectul înscris miercuri, 25 ianuarie 2023, pe ordinea de zi:

”Opinăm că sunt mai multe localități vitregite de alocarea sumelor și considerăm că sumele alocate mult sub medie pentru 6 comune și trei orașe. În acest fel sunt vitregite oarecum comunitățile din aceste localități de dezvoltarea pe care și-au propus-o în anul 2023.  Mă refer la faptul că media pe unitate administrativ-teritorială este de 413 mii de lei, dar avem localități cărora li s-a alocat 300 de mii de lei, Stoenești și Sălătrucel. De asemenea, sume relativ apropiate sunt la Șușani, Sutești, Valea Mare, Făurești, iar în ceea ce privește orașele Berbești, Bălcești și Brezoi media este 551 de mii de lei pentru orașe, iar acestor trei localități li s-au alocat câte 470 mii, respectiv 480 mii lei. Astfel, amendamentul grupului de consilieri județeni al PNL este următorul: propunem alocarea suplimentară către aceste 9 localități până la cuantumul mediu per unități administrativ-teritoriale, respectiv cele 6 localități din mediul rural să ajungă la suma de 412 mii lei, iar pentru cele trei orașe să ajungă la suma de 551 mii lei. Astfel putem vorbi de o repartizare oarecum echidistantă a fondurilor către UAT-urile din județul Vâlcea. Suma o putem compensa din cea care este alocată, din buget către Municipiul Râmnicu Vâlcea,  întrucât  către municipiul reședință de județ cu siguranță găsim sumele de compensare, deoarece pe parcursul anului sprijinim și Clubul de handbal și alte proiecte comune cu municipiul Râmnicu Vâlcea”,  a afirmat Victor Popescu, consilier PNL.

Cei 38.176 mii de lei alocați reprezintă doar 5% din solicitările primăriilor din Vâlcea

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a explicat cum s-au repartizat fondurile:  

 „Sunt convins că amendamentele dumneavoastră sunt făcute în logica binelui, numai că ele trebuie fundamentate, astfel încât, să reușim ca din cei 5%, cât ne-a fost alocat, sensibil mai mult decât anul trecut ne-a dat Guvernul, dar totuși nu înseamnă decât 5% din ce au solicitat primăriile. Am alocat sumele echilibrat, acolo unde nu am reușit să ducem sume, astfel încât să fie cât de cât suficiente am mai pus. Avem în program asfaltări, care însemnă tot bani. Voi avea o discuție cu Brezoiul, să vedem ce se întâmplă acolo, care este posibilitatea legală pentru a-i sprijini, pentru că trec printr-o perioadă foarte complicată și mie nu îmi este indiferent ce se întâmplă la Brezoi. Am avut și am o relație corectă cu admirația de acolo. Evident că nu am ținut cont de faptul că la sfârșitul anului două localități primeau sume uriașe. Nu m-am uitat la asta pentru că, până la urmă au fost repartizate de Guvern, nu de Consiliul Județean, dar vom avea grijă ca în timpul anului să echilibrăm aceste lucruri, fie prin lucrări pe care le facem prin drumurile județene, unde sunt tot bani, fie prin alocări direct de la Consiliul Județean”, a explicat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.  

La final,  punctul 4, privind repartiția fondurilor pentru UAT-urile din Vâlcea a fost supus votului și a fost adoptat fără sa fie girat de consilierii PNL.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *