După tragedia de la București, se trezește și Primăria Râmnicu Vâlcea | Ședință pentru reducerea prezenței câinilor maidanezi în oraș
Cazul care a stârnit controverse în ultimele săptămâni, legat de moartea unei tinere din București care a fost atacată de câinii de pe stradă, a ajuns și la Râmnicu Vâlcea. Anume, primarul Mircia Gutău a considerat că este important să se ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații în localitatea Râmnicu Vâlcea.
Totuși, așa cum românii sunt obișnuiți, se iau decizii abia după ce se întâmplă o tragedie. Chiar și după incendiul de la Colectiv, autoritățile au realizat cât de nesigure sunt spitalele pline de bacterii. Cazurile de acest fel provoacă stârnirea populației și autoritățile, sau personajele politice, sunt nevoite să ia măsuri ca să nu supere votanții.
Primarul a organizat o ședință cu responsabilii de ecarisaj, de administrarea Adăpostului de câini de la Fețeni, de departamentul juridic, dar și cu participarea insp. princip. Marius Laurențiu Ciucu, șeful Biroului Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.
În urma discuțiilor, s-au identificat mai multe surse potențiale ce pot duce, și la Râmnicu Vâlcea, la astfel de incidente dramatice: prezența în mai multe zone din municipiu (printre care Goranu, Valea Dumitrana, Posada, Depozitelor ș.a.) a unor deținători a numeroși câini, dar care sunt lăsați să umble liberi în afara limitelor proprietății, abandonarea continuă în zonele limitrofe ale orașului – în special în Colonia Nuci sau la limita cu comuna Bujoreni – a unor câini proveniți în special din localitățile învecinate, dar nu numai (s-au capturat animale ale căror microcipuri arătau că proveneau din Drăgășani sau chiar din județul Argeș!), precum și nerespectarea de către toți proprietarii de câini a obligațiilor impuse de Legea nr. 258/2013 printre care se numără sterilizarea și microciparea patrupedelor.
Printre concluziile întâlnirii s-au numărat necesitatea demarării, prin intermediul Poliției Locale, a unor campanii de informare asupra obligațiilor ce revin prin lege deținătorilor de animale de companie, intervenții punctuale și regulate în zonele în care se practică abandonul masiv al câinilor (inclusiv demersuri pentru modificarea legislației în sensul posibilității de confiscare a autovehiculelor folosite la transportul animalelor, așa cum se procedează în cazul aruncării de deșeuri pe domeniul public), precum și o mai strânsă colaborare între instituțiile cu atribuții în domeniu (Primăria Municipiului, IPJ Vâlcea, DSVSA Vâlcea etc.) pentru ținerea acestui fenomen sub un control cât mai strict.
Primarul orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.