La Stoilești, noi investiții cu fonduri europene pentru infrastructura de apă

Proiectul de modernizare a sistemului de apă al localității Stoilești este inclus în master planul județului, care se va realiza prin ADI Apa Vâlcea și Apavil.
Valoarea totală a proiectului este de 261 de milioane euro fără TVA, un contract uriaș al județului pentru înființarea sau extinderea rețelelor de apă de care vor beneficia 36 de localități. Din valoarea totală a proiectului, localitatea din Stoilești va beneficia de o finanțare în valoare de 10 milioane de lei pentru lucrări care vor asigura debitul de apă în localitate. Este un proiect amplu, care presupune construirea a trei puțuri de mare adâncime de peste 400 de metri, deznisiparea puțurilor existente, o stație de pompare cu 13 puțuri, extinderea rețelei, regularizarea sistemului de alimentare cu apă și bazine de apă pentru creșterea volumului de depozitare a apei:
„Prin proiectul acesta, debitul de apă va fi cel estimat, nu vom avea probleme cu alimentarea cu apă în comuna Stoilești în zilele de vară secetoase. Mai mult, va scădea și consumul de energie electrică necesar pompării întrucât puțurile vor fi săpate lângă bazinul de depozitare și nu se va mai pompa de le sursa principală. Proiectul reprezintă o modernizare a sistemului de apă, astfel încât să fie eficient și din punct de vedere al debitului de apă cât și al consumului de energie electrică. Ne-am dorit foarte mult această investiție. Este un proiect destul de amplu, iar din surse proprii nu se putea asigura finanțarea”, a declarat Florin Ionescu, primarul comunei Stoilești.
Localitatea Stoilești nu are sistem de canalizare pentru că proiectul întocmit de administrația locală nu a fost eligibil pe nici un program de finanțare din cauza reliefului, lipsei emisarilor de evacuare a apei, altitudinii diferite și distanței mari între locuințe în raport cu axul drumului, distanțe mari între case și între sate care duc la o creștere a costului de execuție peste costul standard aprobat de minister și depășirea gradului de suportabilitate a familiilor. Concluzia a fost că acest cost de exploatare este mai mare decât sumele care vin din folosirea canalizării.
În situația aceasta instituțiile și o mare parte a gospodăriilor dețin fose septice. Primarul spune că va căuta oportunitate de finanțare pentru achiziționarea unei vidanje. Altfel, nu există posibilitatea finanțării unui astfel de utilaj din bugetul local.
Primarul a depus din toamna anului trecut ultimele documente în vederea semnării contractului de finanțare prin PNI Anghel Saligny privind asfaltarea drumurilor comunale, pe o lungime de 15,3 kilometri: „Dacă contractul se va semna în această perioadă sunt șanse să se reia lucrările chiar din această lună”, spune primarul. Reamintim faptul că pentru acest proiect este deja desemnat constructorul, investiția având finanțare prin vechiul program FDI.