Țara a devenit o cumetrie pe instituții și pe clanuri

Dacă în 2022 viața românilor s-a degradat pentru că inflația a ras cel puțin un sfert din veniturile tuturor, analiștii economici spun că nici 2023, din punct de vedere economic, nu va fi un an însorit. Inflația va continua să taie din veniturile reale ale românilor, va fi cu două cifre, astfel încât nivelul de viață o să fie mai prost decât în anul precedent. Cu o economie mai mult de jumătate netaxată și după felul în care ne purtăm, nici intrarea României în Schengen nu este posibilă prea curând. Prin urmare, România rămâne în continuare la marginea Europei, foarte departe de a fi o ofertă tentantă pentru investitori, fiindcă aici nu se pot face peste noapte căi ferate, autostrăzi, spitale, școli, instituții și aeroporturi. Într-o astfel de situație președintelui nici nu-i pasă, nu există, este complet șters, recită ca robotul din hârtiile care i se dau înainte de fiecare discurs. 

În tot acest timp, Ciucă și Ciolacu se dau în rotativă de i-a luat amețeala, iar acest lucru este tot ce le trebuie la dotarea intelectuală cu care au fost înzestrați. Zilnic, ciorovăiala dintre PSD și PNL pornește de la bani, de la împărțit ministere, iar furăciunile legale cu facturi continuă fiindcă o parte dintre aceste „jonglerii” merg chiar la stat de unde, știm cu toții, se împarte tortul bugetar cum trebuie și unde trebuie. Țara a devenit o cumetrie pe instituții și pe clanuri. O cumetrie în care toate lucrurile se fac la aranjament, la înțelegere, la bătut palma. Trebuie să fim incredibil de naivi încât să credem că politicienii se ocupă cu altceva decât cu combinații, când zi de zi vedem familii celebre vizate în dosare penale. 

În timp ce liderii occidentali vorbesc despre tancuri Leopard sau muniție de ultimă generație iar la granița cu România sunt multe probleme de securitate, noi suntem măcinați de micile aranjamente, de incompetență, de lipsa unor oameni care să decidă serios lucruri importante pentru țară și care să ne țină la suprafață.

De peste 30 de ani, o data la patru ani, politicienii vin și încep să promită, pentru ca apoi să își vadă de interesele lor personale și de grup. Există o singură miză când vine vorba despre a lua puterea în România și anume cum să facă să fure cât mai mult pe tura fiecăruia când dețin puterea. De fapt, noi alegem din patru în patru ani cine se îmbogățește sau pățim ca acum, când președintele țării se șterge undeva cu votul românilor și omoară democrația aducând la putere cele două partide mari care se ocupă să întrețină sărăcia din această țară, unde există cei mai mulți copii din Uniunea Europeană expuși la sărăcie și excluziune socială, unde șpaga dată în spitale clasează România pe primul loc în Europa, iar corupția este un fenomen perceput ca fiind generalizat și care cuprinde toate structurile și nivelurile societății românești. 

În țară a nins, avem cod „roz” de zăpadă, dar politicienii sunt din nou surprinși de iarnă în luna ianuarie și zone întregi din România sunt blocate în întuneric.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *