La Stoenești, prețul apei și canalizării rămâne cel mai mic din România

Tarifele pentru apă și canalizare rămân neschimbate la Stoenești, a anunțat primarul localității, Gheorghe Dumbravă. Acest lucru va fi posibil fiindcă, de luna viitoare, la Stoenești se vor monta panouri fotovoltaice atât la stația de tratare a apei, cât și la cea de canalizare. Investiția se va face cu bani din bugetul local:

„În contextul exploziei tarifelor, în zona „Jgheab” se vor monta panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de energie electrică aferent funcționării rețelei de apă și canalizare. În acest sens, la începutul lunii februarie voi semna contractul pentru a ne putea apuca de treabă. În calculele mele era luată majorarea tarifului, dar am găsit soluția: prețul la apă și canalizare nu se va majora anul acesta. Este adevărat, tariful la apă și canalizare din localitatea noastră este cel mai mic din județ, poate și din țară, dar nici nu mă gândesc să îl modic. După ce se vor monta aceste panouri fotovoltaice voi analiza din nou situația pentru a vedea cum stăm la nivel de paritate privind cheltuială / beneficii și atunci vom delibera împreună cu Consiliul Local, dacă trebuie să-l majorăm. Până nu văd și această problemă rezolvată, nu voi putea să mă hazardez în declarații. Am promis în campania electorală că nu voi da sistemul de apă și canalizare în administrarea Apavilului și așa voi face”, a precizat primarul localității Stoenești, Gheorghe Dumbravă. 

Legislația obscură îngrădește independența energetică a localității 

Primarul și-ar fi dori să acceseze fonduri pentru amenajarea unui parc fotovoltaic în zona Jgheab, prin care să asigure energia electrică necesară funcționării întregului sistem de apă și canalizare din localitate, dar se lovește de legislația destul de încâlcită și obscură:  

„În zona respectivă avem 8 hectare de teren care se pliază pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, care să vină în sprijinul întregii comunități, numai că, surprinzător, nu știu de ce legiuitorii noștri spun că, indiferent câte panouri vor fi montate, curentul produs va fi doar pentru obiectivul din zona respectivă. Mi-aș fi dorit ca acolo să montăm panouri pe întreaga suprafață, care să producă energie pentru a acoperi costurile întregului serviciu de apă și canalizare din localitate, dar nu se poate, așa spune legea. Din această cauză sunt nevoit să montez pe acel teren panouri doar pentru 10 kw fiindcă atât curent consumă stația de tratare a apei și cea de canalizare. De lăsat ne lasă să punem câte panouri vrem, numai că nu se consideră curentul care se produce acolo și pentru alte obiective din localitate”, a precizat primarul localității Stoenești, Gheorghe Dumbravă.

Sistemul de apă și canalizare este în administrarea Consiliului Local Stoenești

Localitatea Stoenești beneficiază de 100 de kilometri de rețea de apă, iar sistemul de canalizare este introdus pe o lungime de 47 de kilometri. Întregul sistem de apă și canalizare este în administrarea Consiliului Local și a decurs bine, în sensul că s-au putut acoperi cheltuielile. Trebuie spus că, la Stoenești, metrul cub de apă este în prezent de numai 2 lei.

În această perioadă s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării prin PNI „Anghel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14,5 milioane lei și se vor asfalta drumurile comunale pe o lungime de 11,1 kilometri. Cu acest proiect, spune primarul, se închide tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră în localitate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *