La Crețeni, consilierii locali au boicotat ședințele de la primărie • Miza este cu bătaie lungă: amânarea bugetului localității

Deși ai zice că toată lumea așteaptă aprobarea bugetului ca să înceapă exercițiul bugetar pe 2023, consilierii locali din Crețeni nu se grăbesc, astfel că au preferat să tărăgăneze aprobarea bugetului. 

În ședința de luni, 6 februarie, a fost supus aprobării Consiliului Local, pentru a doua oară, bugetul de venituri și cheltuieli și lista de investiții pe anul 2023, însă consilierii locali au boicotat ședința, cu speranța că-l vor lăsa fără buget pe primarul Constantin Catrina. 

Potrivit primarului, care a făcut public pe pagina sa de socializare, după ședință întregul proiect, bugetul este creionat astfel: 

„Am construit bugetul pentru anul 2023 pe baza machetei transmisă de Ministerul Finanțelor în data de 29.01.2022, cu suma de 3.710.200 lei. Această sumă a fost suplimentată de către Ministerul Finanțelor la data de 25.01.2023 cu suma de 75.000 de lei pentru finanțarea de bază a Școlii Gimnaziale Crețeni. După aceea, la data de 29.01.2023 Consiliul Județean ne-a repartizat suma de 474.000 de lei, fiind a 10 – a cea mai mare sumă de bani alocată unei comune din județul Vâlcea. De asemenea, la această sumă am adăugat excedentul bugetar avut la finele anului 2022, în sumă de 355.000 de lei, pe care potrivit art. 58 alin. 1 lit. a din Legea nr. 273/2006 i-am alocat integral pentru investiții. În final am ajuns la un buget de 6.627.550 de lei (66,27 miliarde de lei vechi). La acesta cel mai important lucru este că se vor adăuga ulterior (o dată cu semnarea fiecărui contract) banii care urmează să fie alocați ca urmare a proiectelor depuse în anul 2022, în sumă de 21.185.670 lei. 

De exemplu anul trecut am avut un buget în valoare de 5.156.650 lei (de circa 5 ori mai mic decât în 2023, an în care proiectele depuse în 2022 au ajuns la maturitate). 

Toate acestea s-au întâmplat în condițiile în care avem un Consiliu Local foarte ostil, de cele mai multe ori cu 7, 8 sau 9 consilieri împotrivă, fără argumente concludente și fără nici o logică. Dar când știi ce ai de făcut, ești conștient că ai o responsabilitate față de cei care te-au ales și mai știi că fondurile europene nu așteaptă, trebuie să mergi înainte. Din păcate bugetul local nu a fost aprobat în ședința de consiliu local din data de 30.01.2023 deoarece consilierii locali, plătiți de două ori, în același timp, pentru a participa la ședințe, atât din bugetul local (adică din banii dumneavoastră), cât și de către angajator, fie au făcut prezența după care au părăsit sala de ședințe ori au fost prezenți și s-au abținut de la vot (care se contabilizează ca vot împotrivă) sau au votat împotrivă. 

Pentru aprobarea bugetului comunei am convocat două ședințe în decurs de 7 zile (o ședință a fost în data de 30.01.2023 și una luni, 6 februarie ). 

Din punct de vedere legal bugetul trebuia aprobat în termen de 45 de zile de la data promulgării în Monitorul Oficial a bugetului de stat. Bugetul de Stat a fost publicat în Monitorul Oficial din 2022.

Cea de a doua ședință pentru aprobarea bugetului am convocat-o, potrivit legii, în termen de 7 zile de la prima ședință când bugetul nu a fost aprobat, adică luni, 06.02.2023. Însă, din nou 7 consilieri au sfidat cetățenii comunei deoarece nu s-au prezentat la ședința de consiliu convocată potrivit legii. Din această cauză bugetul comunei noastre nu a fost aprobat, deși, după cum am arătat mai sus, bugetul din acest an nu mai este unul de funcționare ci este unul de dezvoltate, care pune baza unor investiții de 4 milioane de euro”, spune primarul. . 

De asemenea, bugetul din acest an asigură banii necesari pentru plata salariilor angajaților, plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap, plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, bani pentru funcționare si pentru demararea investițiilor. 

În baza dispozițiilor articolului 129 din Codul Administrativ, Consiliul Local are următoarele atribuții:

– aprobă, în condițiile legii, la propunerea primarului, înființarea, organizarea și statul de funcții ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituțiilor publice de interes local(organigrama);

– aprobă, la propunerea primarului, bugetul unității administrativ-teritoriale, virările de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare și contul de încheiere a exercițiului bugetar;

– aprobă, la propunerea primarului, contractarea și/sau garantarea împrumuturilor;

– aprobă, la propunerea primarului, documentațiile tehnico-economice pentru lucrările de investiții de interes local.

„Toate cele 4 situații de mai sus se aprobă numai la propunerea primarului.

În situația neaprobării la termen a bugetului local de către Consiliul Local legea conferă posibilitatea de a asigura funcționarea primăriei prin cheltuirea lunar a unei sume de bani egală cu 1/12 din bugetul anului anterior (anul 2022), asta până la aprobarea noului buget. 

Din punctul meu de vedere voi trece în fiecare lună pe ordinea de zi proiectul de buget, până ce acesta va fi aprobat. De fapt consilierii nu se gândesc că de fapt prin nevotarea bugetului nu mă încurcă pe mine (așa cum își doresc), ci încurcă cetățenii care i-au votat, prin blocarea bugetului și, implicit, dezvoltarea comunei. 

Ceea ce este grav este faptul că au încercat să mă șantajeze, în sensul în care problema de fapt nu este cu bugetul, ci anumite persoane din primărie la care ar trebui să renunț. Lucru care nu este deloc normal. 

Eu am nevoie de fiecare angajat pentru a finaliza toate proiectele enumerate mai sus, care sunt multe și care trebuie implementate rapid și simultan. 

Nici un consilier dintre cei care boicotează ședințele de consiliu local nu m-a întrebat vreodată ce proiecte avem aprobate și în ce stadiu se află celelalte proiecte. 

Ceea ce este foarte trist este că unii dintre acești consilieri au influențat, prin votul lor, politica de dezvoltate economică și socială a comunei noastre în ultimii 20 de ani. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere sau, după cum spunea Monica Lovinescu, „în rău specia umană ne va surprinde mereu”. Dar nu pot ei dărâma cât putem noi construi (dumneavoastră locuitorii comunei, eu și cei doi consilieri, care au fost tot timpul lângă mine în această perioadă de circa 2 ani). Cu toată opoziția și răutatea lor vom duce la îndeplinire toate proiectele arătate mai sus. Am dovedit în cei 2 ani că se poate și altfel în Crețeni. Eu cred că trebuie să punem stop la viitoarele alegeri acestor persoane cu o astfel de atitudine față de comunitatea care i-a votat„, a făcut public primarul localității Crețeni, Constantin Catrina. 

În anul 2023, Primăria Crețeni va avea la dispoziție cel mai mare buget din ultimii ani

Până la sfârșitul anului comuna are la dispoziție pe lângă bugetul de 6.627.550 lei peste 20 milioane de lei (4 milioane euro), banii care vor merge integral către investiții. 

„Suntem comuna cu cele mai multe proiecte depuse prin PNRR din județ (10 depuse în anul 2022), în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile. Primăria Crețeni va plăti pentru aceste proiecte doar costul cu consultanța, la succes, în procent de 4% (2% la aprobarea proiectului și 2% la finalizarea lucrărilor de investiții)”, mai anunță primarul. 

Proiecte aprobate

Proiecte prin PNI Anghel Saligny 

– EXTINDERE CANALIZARE – 10.451.993 lei

(Proiect aflat în prezent în procedura de licitație) 

Proiecte prin PNRR

– PUG+DOUĂ STATII INCARCAT 820.121 lei

– REALIZARE SISTEM VIDEO – 279.837 lei

– REALIZARE BAZE GIS – 132912 lei

– REABILITARE PRIMARIE – 1.161.600 lei 

Proiect prin GAL

-TRACTOR+REMORCA – 110.000 lei 

Valoare proiecte aprobate până în prezent – 12.956.463 lei 

Proiecte în curs de aprobare: 

Proiecte prin PNRR

-EFICIENTIZARE ENERGETICĂ SCOALĂ – 384.560 Euro

-STATII AUTOBUZ+MOBILIER URBAN 346.520 Euro

– EFICIENTIZARE ENERGETICĂ GRADINITA – 291.720 Euro

– EFICIENTIZARE ENERGETICĂ CENTRU ZI – 104.280 Euro 

-REABILITARE CASA MEDIC – 34.760 Euro

-RACORDARE CANALIZARE – 20.000 Euro 

Proiecte pe AFM

– MODERNIZARE ILUMINAT 20.000 Euro 

– 2 STATII INCARCARE – 83.998 Euro 

Total proiecte în curs de aprobare, echivalent în lei 8.229.207 lei. 

TOTAL VALOARE PROIECTE CE VOR DEMARA IN ANUL 2023 – 21.185.670 lei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *