Interviu cu Ștefan, un tânăr care a plecat din Râmnicu Vâlcea: “Visul meu este să schimb sistemul educațional din România” 

Orașul Râmnicu Vâlcea este un loc cu mult potențial de creștere și adaptabilitate la era orașelor care pot fi independente financiar, dar și moderne. Totuși, nu există un centru universitar sau anumite caracteristici care să convingă tinerii să rămână în Râmnicu Vâlcea. Locurile de muncă sunt puține și nu foarte diversificate. 

Pentru a înțelege mai bine de ce tinerii aleg alte variante precum Sibiu, Cluj-Napoca, București sau Brașov, am discutat de data aceasta cu Ștefan Stancu, un tânăr din Râmnicu Vâlcea. În momentul actual, Ștefan studiază la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și lucrează la Teach for Romania, o organizație non-profit care face parte din organizația gloabă Teach for All .  

Impact REAL: De ce ai plecat din Râmnicu Vâlcea? 

Ștefan STANCU: Eu am plecat din Râmnicu Vâlcea atunci când am terminat liceul și pentru mine a fost ca un pas natural. Aveam nevoie să-mi continui studiile și aveam nevoie să mă dezvolt profesional în direcția în care îmi doream.  

Impact REAL: Cu ce te ocupi în momentul de față și ce studiezi? 

Ștefan STANCU: Că tot spuneam mai devreme, chiar de asta am plecat, adică să studiez și în momentul de față sunt student la Științe Politice, la SNSPA în București. Îmi place foarte mult domeniul acestea, deoarece mă împinge să înțeleg mai bine și mai fundamentat cum funcționează lucrurile din jurul nostru, să îmi dezvolt cultura în ceea ce privește modalitățile de acțiune politică, în ceea ce privește istoria politică a României. Pe lângă asta, sunt angajat în cadrul unui ONG din București, care se numește Teach for Romania. Acolo ne ocupăm cu găsirea și pregătirea viitorilor lideri din educație, acei oameni care doresc să devină profesori pentru copiii din medii defavorizate. 

Impact REAL: Dacă ar fi existat motivul pentru care ai ales să te muți din oraș, ai mai fi rămas în Râmnicu Vâlcea? 

Ștefan STANCU: După cum spuneam, motivul meu a fost să fac un pas înainte în dezvoltarea mea educațională și profesională și poate că dacă aș fi avut aceleași oportunități, sau unele similare în Vâlcea, aș fi luat în considerare să rămân. Deși, ca orice tânăr, probabil mi-am dorit și eu să schimb peisajul și să plec de acasă, să văd cum e în altă parte, să înțeleg lucruri noi, să descopăr oameni noi și diverse alte posibilități.  

Impact REAL: Care sunt diferențele culturale, sociale și de infrastructură unde locuiești acum? 

Ștefan STANCU: Într-adevăr, Vâlcea are istoria acesteia și m-am bucurat să înțeleg lucrurile care s-au petrecut acolo, să avem și noi unul sau două obiective turistice, chiar poate mai multe. Aici, la București, pentru mine sunt mai multe lucruri de văzut și de făcut. Sau mai multe de înțeles, in sensul in care s-au petrecut lucruri care ne-au marcat, precum Revoluția. Aici sunt muzee naturale cu foarte multe exponate, foarte bogate în această privință. Mai sunt anumite atracții sportive care pe mine mă trag. Există și anumite atracții care descriu lucrurile care s-au întâmplat în București și care, mie unul, îmi face plăcere să le observ în latura asta culturală, să le descopăr.  

Viața din București e mai bogată din punct de vedere social. N-aș vrea să mă leg aici de oportunitățile de distracție și să se înțeleagă lucrul ăsta din ce spun eu, ci mai degrabă de diversele cafenele, hub-uri de întâlnire pentru tineri, sau chiar librăriile care au pisici, sau cafenelele în care poți să-ți sculptezi o oală din lut, lucrurile astea cumva mărunte, dar care pe mine și pe tineri îi atrag. 

Bineînțeles, acum să nu aduc foarte mulți lauri infrastructurii din București, dar e clar că atât de mare este orașul ăsta, sunt multe lucruri noi și diferite față de Vâlcea. Și în Râmnicu Vâlcea se utilizează frecvent autobuzele și mă bucuram că sunt destul de eficiente. Acum, în București, pot să fac și mai multe lucruri din perspectiva asta, să ajung unde vreau eu cu atât de multe modalități de transport, fie că e tramvai sau metrou, chiar și autobuz. În continuare traficul și aglomerația există, pentru că sunt foarte mulți oameni în București, dar acum pot accesa aproape orice zonă de aici, deci pentru mine a fost un plus în agitația aceasta cumva pozitivă. 

Impact REAL: Ce te motivează în fiecare zi? 

Ștefan STANCU: Dacă ar fi să vorbesc despre ce mă motivează pe mine, aș vrea să plec de la atunci când mă trezesc. Nu vreau să sune clișeic, dar îmi place să mă gândesc încă de la momentul în care deschid ochii la faptul că sunt bucuros că pot să lucrez acolo unde spuneam mai devreme, unde încercăm să avem un impact și să construim lucruri care să-i ajute pe copiii din medii rurale să aibă o educație de calitate. Îmi doresc și eu să fiu un factor în această schimbare și chestiunea asta mă face să fiu mai puternic, mai echilibrat, mai energic în fiecare zi. Îmi place să știu ca sunt parte din echipa asta de oameni faini din Teach for Romania, care lucrează pas cu pas să aducă educație de calitate pentru acei copii. 

Impact REAL: Care este visul tău? 

Ștefan STANCU: Visul meu este să schimb sistemul educațional din România, să fiu parte din această schimbare, contribuind la a crea un sistem care să fie deschis tuturor copiilor, incluziv, care să-i reunească. Să fie un sistem care să îi ajute mai ales pe aceia care au cea mai mare nevoie, adică copii de la sate, copii care sunt uitați, de care nu mai vorbește nimeni și care sunt ajutați mai puțin decât au nevoie.  

Îmi doresc să fie acel sistem în care copiii se bucură, se respectă, se simt apreciați, se simt încurajați la școală. O școală în care profesorii știu că meseria lor este o vocație care va schimba vieți, în care oamenii din România înțeleg că fără educație ai șanse mai puține să reușești, să schimbi ceva și să ajungi acolo unde îți dorești. 

Impact REAL: Care ar fi elementele care lipsesc din Râmnicu Vâlcea și ar putea să îmbunătățească cumva orașul? 

Ștefan STANCU: Poate ar fi interesant să existe mai multe locuri în care tinerii să se întâlnească în scopuri educaționale. Să nu fie școli, să fie ceva extra în care se pot întâlni ONG-urile sau librării în care oamenii să lucreze. Eu știu asociații de tineri din Vâlcea care își doresc să facă lucruri faine și care ar putea fi sprijinite prin astfel de spații. Ar fi pozitivă și susținerea oferită unor organizații care deja există, cum ar fi Fundația Comunitară Vâlcea, Consiliul Elevilor și alte asociații de tineri. După cum spuneam, încurajarea dezvoltării lor cred că ar aduce un foarte mare plus orașului. Ar crea o altă dinamică mai vie decât cea care există acum. 

Impact REAL: Care sunt părțile pozitive ale orașului? 

Ștefan STANCU: Pe lângă toate lucrurile pe care le-am menționat, aș vedea o parte pozitivă biserica la care merg eu, biserica Greco-Catolică Sfânta Rita, dar și alte biserici unde sunt preoți onești și dedicați. Aici am fost crescut, în această biserică, și mi-a plăcut întotdeauna să pun în prim-plan această componentă spirituală în ceea ce privește viața mea. M-am simțit bine să realizăm în cadrul bisericii, sau la umbra bisericii, proiecte sociale care să vină în sprijinul oamenilor străzii sau în sprijinul diverselor comunități în care noi am putut să aducem o contribuție. Altă parte pozitivă este reprezentată de existența unei organizații de cercetași, Grupul Sfântul Francisc Râmnicu Vâlcea, care produce o schimbare și care reunește tineri foarte frumoși care sunt inspirați de binele din jurul lor și care aleg să facă la rândul lor bine. Aceștia merg și pe la biserică și cred că prin zâmbetele lor și prin proiectele pe care le fac emană o lumină foarte pozitivă și energie foarte bogată orașului. 

Impact REAL: Crezi că te-ai putea întoarce în Râmnic pentru viața de familie, după câțiva ani? 

Ștefan STANCU: Așa cum spuneam mai devreme, îmi place să văd lucruri noi. Decizia mea în a pleca a fost această componentă, să descopăr locuri din România și poate locuri din străinătate. Mi-ar fi greu să cred că mă voi întoarce în Vâlcea pentru viața de familie. Mi-ar plăcea să mă întorc ca să vizitez orașul și pentru că aici mă simt acasă. La cum simt eu dezvoltarea de acum a orașului, cred că ar fi mai puțin decât mi-aș dori eu să descopăr. Apreciez Râmnicu Vâlcea, dar cred că eu vreau să văd și să fac alte lucruri, am nevoie de alte contexte pentru a-mi îndeplini visul de care vorbeam mai devreme, așa că nu mă văd întors acolo. 

Impact REAL: Care sunt câteva modalități prin care orașul se poate dezvolta? 

Ștefan STANCU: O mai mare contribuție din partea orașului, a conducerii orașului, a responsabililor de acest domeniu ar contribui cu siguranță. Dacă zona de tineret ar avea de crescut, dacă s-ar investi mai bine și dacă ar fi mai bine gestionată și încurajată, dacă ar fi cooptați noi oameni interesați în domeniul de tineret în Fundația Județeană pentru Tineret, orașul s-ar dezvolta. La fel, dacă s-ar investi în acele licee din mediul rural, în diverse pregătiri care să ofere o educație de bază necesară elevilor care ulterior vor ajunge pe piața muncii, ar fi o direcție bună. Dacă s-ar investi astfel încât să fie pentru oameni mai mult decât pentru imagine sau pentru profit, orașul ar avea de crescut într-un mod independent. 

1 thought on “Interviu cu Ștefan, un tânăr care a plecat din Râmnicu Vâlcea: “Visul meu este să schimb sistemul educațional din România” 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *