Bloc de 14 etaje în zona centrală a Râmnicului | Un locuitor a inițiat o petiție împotriva proiectului administrației orașului

În toate orașele din România s-a construit masiv în ultimii ani, mai ales din punct de vedere rezidențial. Blocurile au împânzit cartierele mărginașe ale orașelor, inclusiv la capitală. Cel mai bun exemplu este cartierul Militari din București, care este dovada clară a construirii excesive, fără drumuri decente sau o zonă comercială bine gândită. Desigur, putem vorbi astfel și despre zona de lângă Bulevardul Dem Rădulescu a orașului Râmnicu Vâlcea, în care blocurile sunt de-o parte și de alta a străzii.

Lăsând la o parte zonele mărginașe ale orașelor, chiar și centrul acestora a fost afectat de către dezinteresul administrației locale. Mai degrabă este un interes, dar ascuns, pentru care se construiesc lanțuri de magazine de tip supermarket, cluburi, hoteluri sau altfel de clădiri care nu respectă normele clasice pentru construcții. Anume, în centrul unui oraș ar trebui să își facă loc doar instituțiile statului și alte clădiri cu importanță arhitecturală.

Pentru că deciziile pentru acest fel de construcții se realizează în Consiliul Local, acolo unde partidele își plănuiesc interesele, putem presupune că baza de gândire nu este raportată la interesul locuitorilor, ci la anumite interese din partea oamenilor politici.

Locuitorii din Râmnicu Vâlcea sunt nemulțumiți de aprobarea unui PUZ

Pe rețelele de socializare, un locuitor al orașului Râmnicu Vâlcea a realizat o postare prin care aduce la cunoștință un proiect de PUZ care ar aproba construirea unui bloc de 14 etaje lângă clădirea Consiliului Județean Vâlcea. Desigur, locuitorul încearcă să aducă această problemă în atenția cetățenilor, dar mai ales a autorităților, anume administrația orașului.

Zona centrală riscă să devină un fel de bâlci. Pe amplasamentul unde stă acum Billa/ Carrefour trebuia să fie ceva cu funcțiune culturală (muzeu, grădină botanică acoperită, ceva care să ne placă, nu ceva care să ne plasă). S-a făcut PUZ (că legea e vagă și dă voie), iar acum e o cutie mare și roșie vis-a vis de vechile fortificații ale orașului. Adică te îmbraci la costum și asortezi la el o cravată cu baloane pe ea. Elegant, ce să zic.

Porțiunea care cuprinde Poșta Veche, Hotelul Alutus-Ramada, Consiliul Județean și, mai nou, Old City Garden nu este omogenă vizual. Sunt patru tipuri de expresie arhitecturală care merg împreună și nu prea. Poșta Veche are farmecul arhitecturii românești de final de secol XIX-început de secol XX, Prefectura e realism socialist cu accente ale școlii de arhitectură de la Iași (dar și cu intenția mimării unui turn de signorie florentină, care are farmecul său), iar hotelul a fost renovat de curând și are aspect contemporan măcar. Ceea ce au, însă, ele în comun, este o gamă cromatică limitată – nuanțele sunt de gri, cărămiziu, crem și două-trei accente cu roșu. Mai mult, ferestrele sunt similare oarecum, că toate au unghiuri drepte (mă rog, cu excepția câtorva de la Poștă). E suportabil: chiar dacă construcțiile au volumetrii foarte diferite, măcar gama cromatică și forma generică a golurilor le unifică vizual.

Postarea lui Radu Negoiță, un locuitor din Râmnicu Vâlcea.

Postarea acestuia a strâns multă atenție din partea locuitorilor și a stârnit numeroase semne de întrebare în legătură cu credibilitatea aprobării unui PUZ de către Consiliul Local.

Proiectul este încă în consultare publică și va fi aprobat în următoarele ședințe de Consiliu Local. Așa cum spune și Radu Negoiță, problema nu este nouă deoarece există deja clădiri în zona centrală care, în mod normal, nu ar trebui să facă parte din arhitectura zonei.

Locuitorul a mers mai departe cu demersul și a inițiat o petiție prin care se cere consultare publică „reală” pentru blocul de 14 etaje care ar putea fi construit lângă clădirea Consiliului Județean Vâlcea. În detaliile petiției, acesta spune că de prea multe ori consultările care schimbă decorul orașelor sunt mai mult o formalitate decât o procedură luată în serios.

Petiția a strâns deja 452 de semnături.

Liberalii din Consiliul Local observă o oportunitate

Desigur, liberalii râmniceni au observat demersul lui Radu Negoiță și au adus câteva explicații legate de PUZ. Situația poate deveni de interes pentru aceștia deoarece actuala administrație este condusă de Mircia Gutău, reprezentând opoziția. Fie că este o mișcare politică de imagine sau nu, aceștia sunt primii membrii din Consiliul Local care arată interes pentru situație.

Consilierul local liberal Constantin Popa a adus câteva explicații despre PUZ și confirmă spusele lui Radu Negoiță legate de credibilitatea consultării publice a proiectelor.

Ma bucur sa vad pusă in dezbatere publică, si de catre specialisti, aceasta problema. Aprobarea PUZurilor la simpla dorinta a unui dezvoltator imobiliar modifica drastic viitorul PUG al orasului (care e in lucru) si PUZul central. Daca oamenii nu pun presiune pe consilierii locali, de la toate partidele, acestia vor vota fara sa tina cont de dorintele lor – a celor care i-au votat ca sa ii reprezinte.

P. S. Consultarile publice sunt inexistente in Primaria Râmnicu Vâlcea, pana acum cateva saptamani nici mancar legea transparentei decizionale nu se respecta!

P. P. S. PUZ Zona Centrală expiră in scurt timp si o sa fie modificat in functie de PUZurile adoptate intre timp.

Comentariul lui Constantin Popa, un liberal din Consiliul Local.

Cezar Bulacu, fiind colegul liberal al lui Constantin Popa, a declarat în urmă cu câteva ore că sprijină demersul lui Radu Negoiță. Ba chiar a distribuit petiția pe pagina personală de Facebook pentru a susține acțiunea.

Deocamdată administrația orașului Râmnicu Vâlcea nu a adus niciun comentariu despre demersul inițiat de locuitorul Radu Negoiță.

1 thought on “Bloc de 14 etaje în zona centrală a Râmnicului | Un locuitor a inițiat o petiție împotriva proiectului administrației orașului

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *