Dezvoltare cu bani europeni la Bălcești. Fonduri record atrase prin PNRR

Fondurile europene sunt esențiale pentru dezvoltarea localităților, iar la Bălcești, administrația locală condusă de Constantin Aleca a reușit în ultimii ani să atragă importante fonduri europene.

Proiecte finanțate prin PNRR 

Administrația locală din Bălcești a obținut finanțare prin PNRR pentru modernizarea și eficientizarea energetică a Școlii Primare de la Cârlogani, a sediului primăriei și bibliotecii Liceului Tehnologic „Petrache Poenaru”. Investițiile includ modelizarea și reabilitarea în întregime a clădirilor, începând de la montarea unui sistem de încălzire cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice, schimbarea instalațiilor electrice, sanitare, a tocăriei, a pardoselii și acoperișului.

„Clădirile sunt vechi și, prin acest proiect, cu bani europeni, urmează să fie modernizate în interior, dar și eficiente din punct de vedere termic. Astfel, fiecare clădire va fi aproape independentă energetic, fiindcă vor fi dotate cu pompe de apă și panouri fotovoltaice, iar instalațiile sanitare și electrice vor fi înlocuite, se va monta o nouă tocărie și inclusiv o nouă pardoseală. Asta ar însemna o reducere a costurilor cu energia electrică de peste 80% din valoarea actuală a facturii”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.

În orașul Bălcești se construiește o creșă, tot cu fonduri europene atrase prin PNRR 

Primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, a efectuat mai multe demersuri pentru construirea din temelii a unei creșe în localitate.  Investiția este finanțată prin PNRR și se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. Unitatea va avea o capacitate de 40 de locuri și va fi construită pe strada 1 Decembrie, în zona stadionului. Va fi o creșă ultramodernă, care se va construi la Bălcești în următorii trei ani și pentru care primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca, a semnat în toamna anului trecut contractul de finanțare pentru proiect. Obiectivul finanțat prin PNRR este un proiect standardizat conform celor mai înalte norme europene și, din acest motiv, trebuia ca amprenta la sol a curții să răspundă acestora:

„Această creșă reprezintă o mare necesitate pentru comunitatea din zonă. Sunt destul de mulți copilași, iar procentul nou-născuților este în creștere. Este adevărat, aveam nevoie de o creșă mai mare, de cel puțin 70 de locuri pentru că sunt cereri din partea părinților care depășesc numărul de locuri pe care noi putem să-l punem la dispoziție, dar nu ne-a permis terenul. Este un proiect standardizat conform celor mai înalte norme europene și, din acest motiv, trebuia ca amprenta la sol a curții să răspundă acestor cerințe. Creșa va avea 4 grupe, cu aproximativ 40 de copii. Am pregătit totul în așa fel încât proiectul să fie înscris printre primele în lista alocărilor de fonduri”, a precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.

Tot prin PNRR, administrația locală va primi finanțarea necesară pentru implementarea sistemului GIS la nivelul primăriei și montarea a șase stații de încărcare a mașinilor electrice. 

5 blocuri cu bani europeni, prin PNRR

În orașul Bălcești se construiesc blocuri noi de locuințe. 

Lucrările pentru aceste noi unități locative vor fi finanțate cu fonduri europene atrase, iar finanțarea va fi asigurată prin PNRR. Blocurile vor fi cu regim de înălțime P+M, iar de aceste locuințe vor beneficia specialiștii din sănătate și învățământ, dar și tinerii cu vârsta sub 35 de ani care îndeplinesc condițiile impuse și care vor fi selectați de o comisie special constituită în acest sens: 

„La noi în localitate există Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru”, unde învață aproximativ 1300 de elevi și unde predau destul de multe cadre didactice tinere, care fac naveta din Craiova. În acest sens am decis să le oferim condiții deosebite de cazare, aproape de locul de muncă. Tot aici ar mai fi vorba și despre specialiștii din sănătate, fiindcă anul viitor se va da drumul la activitatea spitalicească, pentru că în luna martie 2024 se vor finaliza lucrările de modernizare, reabilitare, dotare și extindere a Spitalului Orășenesc Bălcești. Vrem să le oferim cadrelor sanitare condiții de locuire excelente în orașul nostru. Acest aspect era de multe ori un impediment în localitatea noastră, până acum. În total se vor construi la Bălcești 5 blocuri cu 30 de apartamente. Important este faptul că vom putea ajuta tinerii din Bălcești, mai ales că apartamentele sunt la cheie, inclusiv mobilate cu bani europeni. Avem din partea tinerilor cereri depuse pentru locuințe, fiindcă sunt mulți care nu au unde să stea. Aceste apartamente se vor aloca în urma unor condiții care se vor impune: în primul rând beneficiarii trebuie să aibă domiciliul în orașul Bălcești, locul de muncă să fie pe raza orașului și să dovedească că nu dețin nici o proprietate”, precizat primarul orașului Bălcești, Constantin Aleca.

Ambele proiect pentru construirea blocurilor de locuințe au fost aprobate încă de anul trecut prin PNRR, autoritățile din Bălcești urmând să semneze contractele de finanțare în această perioadă. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *