Încep lucrările la sistemul de canalizare din comuna Golești

Pe data de 9 ianuarie primarul localității Golești, Adrian Mitrache a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare pentru obiectivul de investiții „Înființarea sistemului de canalizare”, prin care Primăria Golești obține de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrație suma de 15.000.000 de lei. Contactul cu executantul este semnat din 22 decembrie 2023, iar luna aceasta se va da ordinul de începere pentru execuția investiției, ne-a informat primarul localității. Prin acest proiect se va realiza sistemul de canalizare pe o lungime de 15 kilometri. În cadrul proiectului sunt incluse inclusiv branșările gospodăriilor la rețea.
„Dăm drumul la lucrările de canalizare, un proiect foarte mare, în cadrul căruia sunt incluși 9.800 mii de metri de conductă gravitațională și 5.200 mii de metri de conductă de refulare. Casele care sunt în dreptul conductei de refulare nu se pot branșa la rețea, dar acele gospodării le vom conecta cu bazine vidanjabile individuale. Aceste gospodării sunt între stațiile de pompare. Bazine vidanjabile individuale vor fi prinse și pe partea stângă a pârâului Sâmnic, unde nu va fi conductă introdusă pentru că nu este sustenabilă. În total vor fi construite 250 de bazine vidanjabile în cele patru sat. În localitate noastră există conductă de apă pe o lungime de 36 kilometri cu 700 de branșamente, realizată prin PNDL-2 și încă 6 kilometri de rețea cu 80 de branșamente din buget local, la care se adaugă cei 11 kilometri realizați de fosta conducere, în total 53 de kilometri de rețea”, declară primarul localității Golești, Adrian Mitrache.
Prin acest proiect Primăria va avea în dotare și o vidanjă cu o capacitate de 12 metri cubi, pentru curățarea și golirea rezervoarelor septice.
Continuă lucrările de asfaltare
Cu bani din bugetul local continuă asfaltarea drumurilor comunale. Astfel, în satul Giurgiuveni, pe o lungime de 1,6 kilometri, unde deja terasamentele sunt făcute, vor începe lucrările de asfaltare cu bani din bugetul local. Valoarea proiectului este de 3,1 milioane de lei: „Asfaltarea este un proiect multianual, iar anul acesta am prevăzut pentru această investiție un milion de lei. Fiindcă satul Giurgiuveni părea un sat uitat de lume, astăzi zona este extrem de căutată din punct de vedere imobiliar datorită acestor lucrări pe care reușim să le facem”, declară primarul localității Golești, Adrian Mitrache.
În localitate s-au asfaltat în acest mandat, cu bani din bugetul local, drumurile comunale pe o lungime de 3 kilometri. De asemenea, în mandatul 2016 – 2020, s-au realizat peste 2 kilometri în satul Blidari.
Pe linia modernizării infrastructurii rutiere administrația locală mai are un proiect depus la Ministerul Dezvoltării pe o lungime de 8,5 kilometri. Dar, spune primarul, demararea acest proiect de asfaltare trebuie să aștepte până când proiectul de canalizare se va finaliza.
Primarul din Golești mizează pe fondurile europene pentru modernizarea școlii
La Golești, școala gimnazială din localitate se va moderniza printr-un proiect în valoare de 80 mii de euro, din fonduri europene. Investiția este destul de amplă, clădirea școlii se va reabilita de la zero, începând de la structura clădirii până la extinderea ei și dotarea fiecărei clase cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea unui act educațional de calitate.
În cadrul proiectului de modernizare a școlii intră și construirea unui nou corp pentru grădiniță, astfel încât preșcolarii să nu mai interacționeze cu cei mari, dar și amenajarea unei săli de mese extrem de necesară, deoarece Școala Gimnazială Golești a fost inclusă din toamna anului trecut în programul „Masă Caldă”. Prin urmare, toți copiii de aici beneficiază gratuit de o masă caldă în regim catering, în timpul zilelor de curs:
„Am investit 130 de mii de lei pentru documentațiile proiectului privind reabilitarea, dotarea și extinderea școlii. Va fi o investiție destul de amplă, în valoare de 80 mii de euro. Se va face inclusiv o extindere pentru amenajarea grădiniței, astfel încât micuții să nu mai interacționeze cu cei mari. Pun accent foarte mare pe tot ce ține de școală și copii. În acest sens, împreună cu cadrele didactice avem grijă ca elevilor să nu le lipsească nimic, să le asigurăm condiții decente de studiu. Noi, primăria, suntem într-un permanent dialog cu directorul școlii, în încercarea pe cât posibil ca elevii să fie stimulați, să facă performanță”, declară primarul localității Golești, Adrian Mitrache.
Aflată la o aruncătură de băț de municipiu, comuna Golești va fi una dintre localitățile în care numărul de locuitori va crește în următorii ani. Comunitatea vede plusurile și faptul că localitatea se dezvoltă destul de rapid. În această perioadă Goleștiul cunoaște o creștere a investițiilor în domeniul imobiliar. Astfel, s-a ajuns, în momentul de față ca un metru pătrat de teren într-o zonă bună a localității să se vândă și cu 10 sau chiar 15 de euro.