SC Chimcomplex SA raportează pentru anul trecut vânzări de peste 2,2 miliarde de lei și venituri din operațiuni de 480 de milioane de lei

Conform unui comunicat de presă remis Bursei de Valori București, SC Chimcomplex SA raportează pentru 2022 venituri totale de 2,41 miliarde de lei, din care 2,38 miliarde de lei venituri din exploatare.

Majorarea prețurilor de achiziție la utilități, mult peste cele ale competitorilor direcți din Uniunea Europeană a avut un impact semnificativ asupra costurilor de producție, ceea ce a dus la obținerea unei marje de profitabilitate mai scăzută cu 35%, comparativ cu anul 2021.

Astfel, în perioada ianuarie-decembrie 2022, SC Chimcomplex SA a avut vânzări de 2,25 miliarde de lei și veniturile din operațiuni (EBITDA) de 480 milioane de lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a modificat și structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice până la 44%, de la 20% în 2021. SC Chimcomplex SA a crescut portofoliul de clienți internaționali, în special din regiune, exportul reprezentând 71% din cifra de afaceri. Europa este piața care consumă 92,45% din produsele care se fabrică la Râmnicu Vâlcea și Onești.

În ultimele 12 luni, compania a menținut la un nivel ridicat vânzările pe piața națională și internațională chiar dacă aceasta este invadată de produse provenite din zona asiatică, mult mai ieftine.

Cu toate că performanțele financiare sunt mai mici cu 35% SC Chimcomplex SA a luat decizia ca începând cu luna iunie 2022 să crească cu 24,3% venitul mediu brut lunar oferit angajaților, la 7.150 de lei, de la 5.750 de lei.

SC Chimcomplex SA mizează astfel pe creșterea performanței companiei, prin creșterea și încurajarea performanței fiecărui salariat și menținerea unui stil de viață al acestora peste nivelul altor bresle.

Chimcomplex și-a consolidat în 2022 portofoliul de servicii prin achiziția SC Sistemplast SA Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în furnizarea de soluții integrate de mecanică, proiectare, construcție, verificare și monitorizare lucrări industriale.

Totodată, în 2022 Chimcomplex a achiziționat o parte din activele CET Govora în scopul de a construi o centrală de cogenerare cu o capacitate de aproximativ 108 MW energie electrică și 85 MW energie termică, pentru asigurarea necesarului anual de energie termică a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Anul trecut, Chimcomplex a plătit către statul român 140 milioane de lei

SC Chimcomplex SA a plătit în 2022 către statul român impozite, taxe şi contribuţii de circa 140 milioane de lei, în creștere cu 3% comparativ cu 2021.

„În următorii 5 ani intenționăm să rămânem concentrați pe proiectele de investiții care vor conduce la prelucrarea resurselor naturale ale țării în produse care în prezent se importă sau care se pot exporta. Deficitul balanței comerciale a fost de 34 miliarde de euro în 2022, din care 14 miliarde de euro reprezintă importuri de produse chimice. Cu investițiile pe care le avem în plan vom elimina semnificativ importurile de produse chimice de peste 5 miliarde de euro și vom crea și disponibilități pentru export. Totodată, investim în tehnologii producătoare de hidrogen verde, energie verde, în instalații care absorb CO2, în dezvoltarea producției de energie electrică și termică în centrale de cogenerare și trigenerare. Rezultatele din 2022 arată că modelul de afaceri integrat al Chimcomplex și planul strategic 2022-2030 au fost cheia unei performanțe pozitive. Lumea de mâine va deveni și mai mult o lume creată de chimie, deoarece multe dintre soluțiile neutre din punct de vedere climatic se bazează pe chimie, de la turbine eoliene la vehicule electrice”, a declarat Ștefan Vuza, președinte și CEO SC Chimcomplex SA.

Compania este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiție de aproape 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil.

SC Chimcomplex SA, principalul producător şi furnizor de substanţe chimice din regiune, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 182 milioane de lei, în scădere cu 56,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, la afaceri de 1,76 miliarde de lei, în urcare cu 3%, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile totale au urcat cu 2,4% în ianuarie-septembrie 2022, faţă de perioada similară din 2021, la 1,88 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 23,7%, la 1,67 miliarde de lei.

Cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării preţurilor de achiziţie pentru materii prime şi utilităţi în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluţie determinată de factori geopolitici.

Pe bursă, acţiunile societății au încheiat anul 2022 în scădere

Acţiunile SC Chimcomplex SA, companie de 7,3 miliarde de lei controlată indirect de omul de afaceri Ştefan Vuza, cele care în 2021 au avut un randament de 1.200% fiind cele mai performante de la Bursa de Valori Bucureşti, au încheiat anul 2022 la preţul de 23,7 lei, în scădere cu 6% faţă de începutul anului, arată datele BVB.

La începutul anului 2022 acţiunile CRC au atins maximul de circa 27 de lei pe unitate. În ianuarie anul trecut, SC Chimcomplex SA s-a transferat de pe segmentul AeRO pe segmentul principal al bursei. Chimcomplex a fost a doua companie care a trecut de pe AeRO pe piaţa reglementată, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acţiunilor SC Chimcomplex SA a fost realizat cu sprijinul SSIF Estinvest. În perioada următoare, societatea urmăreşte dezvoltarea prin continuarea programului de investiţii strategice şi îşi propune eficientizarea şi stabilitatea din punct de vedere energetic.

SC Chimcomplex SA este controlată în proporţie de 85,2% de CRC Alchemy Holding, vehicul deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deţine aproape 9% din capitalul social. Acţiunile CRC au înregistrat o scădere de 24,8% de la începutul anului trecut, pe fondul unor tranzacţii de 44,4 milioane de lei, pe tranzacţii de 56,5 milioane de lei. Compania avea 5,8 miliarde de lei capitalizare, arată datele BVB. Veniturile totale în perioada ianuarie-septembrie 2022 au fost de 1,88 miliarde de lei, din care 1,86 miliarde de lei venituri din exploatare și 20,28 milioane de lei venituri financiare.

La data de 30 septembrie 2022, SC Chimcomplex SA a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 228,9 milioane de lei. În perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021: a crescut cifra de afaceri cu 50,9 milioane de lei, evoluție determinată în proporție de peste 80% de creșterea veniturilor din revânzarea energiei electrice, întrucât prețul de vânzare a reflectat creșterea prețurilor de achiziție; cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării prețurilor de achiziție pentru materii prime și utilități în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluție determinată de factori geopolitici (rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite, la nivelul celor 9 luni 2022 SC Chimcomplex SA a obținut o marjă de profitabilitate mai scăzută față de aceeași perioadă a anului trecut); cheltuielile financiare în primele 9 luni ale anului 2022 au înregistrat o scădere cu 45 milioane de lei datorată refinanțării creditelor externe în trimestrul III al anului 2021, pierderea financiară fiind redusă semnificativ. În perioada ianuarie-septembrie 2022 pierderea financiară de 12,84 milioane de lei este formată din: dobânzi credite și alte cheltuieli financiare în sumă de 14,24 milioane de lei; profit din diferențe de curs valutar, în sumă de 1,4 milioane de lei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *