Primăria Băile Olănești a obținut finanțare pentru proiecte de eficientizare energetică. Contractele pentru fonduri europene au fost semnate

Reabilitarea termică și anveloparea unor instituții și a blocurilor de locuințe sunt lucrări care se vor desfășura în această perioadă din fonduri europene în orașul Băile Olănești. Faptul că PNRR nu presupune însă nici o contribuție din partea asociațiilor de proprietari sau a primăriei a făcut ca administrația locală din Băile Olănești să lupte pentru atragerea acestor fonduri:
„În Olănești toate blocurile vor fi reabilitate, dar și căminul cultural din Olănești, sediul primăriei, Liceul Tehnologic Justinian Marina, Școală gimnazială „Dumitru Bădescu” și grădiniță cu program normal din Băile Olănești. Toate aceste investiții sunt proiecte cu fonduri europene atrase care vor intra în organizarea de șantier pentru a fi consolidate și cosmetizate în sensul de a-l face eficient energetic”, a precizat primarul orașului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.
2023, anul proiectelor în orașul Băile Olănești
Pentru administrația locală din Olănești, anul 2023 va fi cotat ca anul investițiilor. La finele anului trecut au fost semnate importante contracte de finanțare.
Astfel, prin Componenta 5, „Valul Renovării” sunt finanțate proiecte care vizează anveloparea blocurilor de locuințe, fiind deja semnate de primarul Sorin Vasilache cele trei contacte de finanțare în cadrul cărora cele nouă blocuri cu 213 apartamente vor intra în cadrul lucrărilor de modernizare și reabilitare. Astfel, se vor executa lucrări de consolidare seismică, de eficientizare termică, schimbarea acoperișului, a tocăriei, dar și alte lucrări care sunt necesare în conformitate cu expertiza tehnică:
„Datorită acestui proiect se va crea, sunt convins, o imagine plăcută și, bineînțeles, un confort pentru locuitorii din Băile Olănești care au locuințe în aceste blocuri. Așa cum spuneam, sunt trei contracte de finanțare. În primul lot vor intra blocurile 1, 2, 3 și 4 din strada Alexandru Ioan Cuza și Carol Davila, în lotul 2 intră blocurile A, B și C din strada 1 Decembrie, iar în lotul 3 intră blocurile H și K. În acest sens au fost demarate procedurile de executare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, cu avize la fiecare proiect, iar în această perioadă vom scoate primul lot la licitație, urmând etapizat și celelalte loturi”, a explicat primarul orașului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.
Asfalt cu bani guvernamentali
Prin PNI „Anghel Saligny” primarul Sorin Vasilache a obținut finanțarea pentru un proiect care cuprinde modernizarea străzii Glodeanu, stradă care face legătura cu localitatea Muereasca pe o lungime de 2 kilometri. De asemenea, este inclusă în acest program și modernizarea străzii Comanca pe o lungime de 2 kilometri și un pod peste pârâul Olănești. Modernizată va fi și porțiunea de drum de la Izvorul 24 până la intersecția cu drumul județean 656, unde se vor executa lucrări de asfaltare, betonare, rigole pentru preluarea apelor pluviale, podețe și tot ceea ce presupune asigurarea unei zone pe care locuitorii și turiștii să circule în siguranță. Proiectul este în faza de licitație, urmând semnarea contractului de finanțare.
Proiecte cu fonduri alocate din bugetul local
Cu bani din bugetul local, la Olănești au continuat lucrările începute anul trecut pe Valea de Case, strada Păcii și strada Pirului. Într-un cuvânt, a fost vorba despre lucrări de modernizare a străzilor și de consolidare a acestora pe anumite locuri: „Avem inclusiv și o lucrare de asfaltare pe strada Valea de Case. Pe aceste tronsoane se execută rigole pentru preluarea apelor pluviale și dirijarea lor către râul Olănești și vom executa lucrări de modernizare a străzilor către localitățile componente Tisa, Gurguiata, Pietriș, Comanca, Mosoroasa și Cheia”, a explicat primarul orașului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.
Prin Programul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată, Orașul Băile Olănești este inclus în primul lot privind execuția lucrărilor aflate în prezent în procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție care au ca finalitate 2023. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei, iar investițiile care se vor realiza la Olănești pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare se vor realiza în satele aparținătoare: Cheia și Olănești Sat.