Interviu cu Gabriel Voicu, un tânăr care a rămas în Râmnicu Vâlcea: „Visul meu este să ajung la Jocurile Olimpice”

Orașul Râmnicu Vâlcea este un loc cu mult potențial de creștere și adaptabilitate la era orașelor care pot fi independente financiar, dar și moderne. Totuși, nu există un centru universitar sau anumite caracteristici care să convingă tinerii să rămână la Râmnicu Vâlcea. Locurile de muncă sunt puține și nu foarte diversificate. De data aceasta am discutat cu Gabriel Voicu, un tânăr din Râmnicu Vâlcea care a ales să nu plece. În momentul actual Gabriel studiază la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova și face parte din clubul CSM București. 

Gabriel este un sportiv de performanță în vârstă de 22 de ani la nivel național și internațional. A ajuns chiar și la Jocurile Olimpice de Tineret, obținând locul unsprezece. 

Impact REAL: Cu ce te ocupi în momentul de față? 

Gabriel VOICU: În momentul de față sunt sportiv de performanță pe ramura de atletism și excelez în proba de 800 de metri. 

Impact REAL: Ai rămas în Vâlcea dintr-un anume motiv? 

Gabriel VOICU: Din pricina sportului, doamna mea antrenoare este aici și oarecum nu am cum să plec. Sunt legat de ea și ar veni întrebarea dacă nu pot să-mi găsesc un alt antrenor în alt oraș sau chestii de genul acesta. După părerea mea, nu cred că există un antrenor mai bun pentru mine și pentru proba mea. 

Impact REAL: Care a fost parcursul tău sportiv, practici atletismul de la o vârstă fragedă? 

Gabriel VOICU: Practic sportul acesta de la aproximativ 10 – 11 ani, dacă nu mă înșel. Am început prima dată cu fotbalul de la vârsta de 5 ani, practicând timp de 10 ani. La un moment dat practicam și fotbal și atletism, puteam să le fac în paralel pe ambele, însă am decis după un anumit timp că sunt mai bun la atletism deoarece este un sport individual și ține mai mult de mine și de munca mea, nu neapărat și a coechipierilor. 

Impact REAL: La ce competiții importante ai participat până acum și ce performanțe ai reușit? 

Gabriel VOICU: Pe plan național sunt cel mai bun din țară. Până la momentul acesta particip la categoria sub 23 și totodată sunt cel mai bun la categoria de seniori. Când eram la categoria sub 20 de ani, eram campion național, la fel și la sub 18 sau sub 16 ani. În tot parcursul acesta mi-am apărat titlul național în fiecare an, la vârsta mea respectivă. Următorul nivel de competiții la care am participat sunt competițiile balcanice, unde la sub 18 ani am câștigat titlul balcanic, o dată locul doi și o dată locul întâi. La sub 20 de ani am fost de două ori campion balcanic și la sub 23 de ani nu există campionate balcanice. La seniori, în 2021, am ieșit pe locul patru.  

Alte rezultate am mai avut în 2017 la categoria de sub 18 ani, la un concurs numit Festivalul Olimpic de Tineret European unde am ieșit pe locul doi, cu medalia de argint. Înainte de acest festival, în același an, am avut campionatele mondiale de sub 18 ani unde am ieșit pe locul zece. În următorul an, la aceeași categorie, la campionatele europene am ieșit pe locul cinci. Această competiție mi-a adus și calificarea pentru Jocurile Olimpice de Tineret, fiind clasat pe locul unsprezece.  

Impact REAL: Unde ai găsit motivația să participi la atâtea competiții până la această vârstă? 

Gabriel VOICU: Prima dată când am început făceam în paralel și fotbal și atletism, dar atletismul îmi plăcea mai mult. Când am văzut că sunt la un nivel superior față de restul competitorilor am zis că mă las de fotbal ca să mă apuc de atletism mult mai serios. De aici înainte nu cred că există ceva în viața de zi cu zi care să îmi placă mai mult. Îmi place zona în care evoluez, fiind un mediu în care te dezvolți atât pe plan personal, cât și profesional.  

Impact REAL: Care este visul tău?  

Gabriel VOICU: Bineînțeles, ca orice alt sportiv din domeniul acesta și nu numai, este să ajung la Jocurile Olimpice. Nu contează în ce ediție, doar să excelez la această competiție și nu mă pot gândi în acest moment la o medalie, pentru că sunt tipul de sportiv realist. Nu am de ce să mă mint singur, poate în viitorul mai îndepărtat va exista și o șansă la medalie, dar deocamdată doresc doar să ajung acolo și să vedem cum decurg lucrurile. 

Impact REAL: Crezi că orașul Râmnicu Vâlcea are suficiente dotări pentru ca sportivii tineri să se dezvolte? 

Gabriel VOICU: Din punctul acesta de vedere, strict pentru sportul meu, condițiile care sunt în momentul actual sunt destul de bune, dar se poate mai bine de atât. Totuși, condițiile sunt foarte bune, adică știu cazuri în alte orașe unde este mult mai rău decât la noi în oraș, adică nu au nici măcar pistă. Noi ne putem bucura de pistă vara măcar, alții nici nu beneficiază de acest lucru afară, ca să nu mai zic de o pistă în interior. În legătură cu alte sporturi nu aș putea să-mi dau cu părerea, dar țin să cred că stăm bine și acolo, din câte am văzut, altfel nu cred că ar mai fi existat atâtea sporturi în oraș. Chiar dacă este un oraș destul de mic, există foarte mult sport.  

Impact REAL: Cum ar putea să se implice administrația orașului pentru a crea un mediu de dezvoltare al sportivilor? 

Gabriel VOICU: Sincer să fiu, chiar nu știu în momentul de față, adică nu sunt legat atât de mult de lucrurile administrative. Nu sunt chiar legat de Râmnicu Vâlcea pentru că fac parte din alt club și nu aș putea spune că din punct de vedere financiar ar putea fi mai bine sau mai rău. Așa cum am spus și mai devreme, condițiile de pregătire sunt destul de bune, adică peste medie. Mi se pare suficient pentru a putea excela, cel puțin în sportul pe care eu îl practic. 

Impact REAL: Ai alte planuri pentru viitor sau dorești să dezvolți o carieră sportivă de succes? 

Gabriel VOICU: Deocamdată nu m-am gândit să fac altceva în viitor, pe un plan mai îndepărtat. Totuși, planul pe viitorul apropiat este să continui cu sportul pentru că merge bine. În medie sportivii duc o carieră până la vârsta de 30 de ani, în jur de 28, sau chiar 32. Cam așa am și eu un plan, să îmi urmez cariera până la o vârstă de 28-30 de ani. Deocamdată nu am nici un plan de viitor bine stabilit, în afară de cariera sportivă. Acum îmi urmez studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, deci aș putea, în unele cazuri, să mă fac antrenor de sport sau antrenor de atletism. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *