Comuna Lungești vrea să devină autonomă din punct de vedere energetic

În contextul exploziei tarifelor la electricitate primarul localității Lungești, Tiberiu Costea, identifică fonduri pentru construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de două hectare. În opinia sa, astfel de proiecte ar trebui să fie finanțare cât se poate de repede din fonduri europene sau guvernamentale.

Până când acest parc fotovoltaic va fi amenajat în punctul „Izlaz” din Lungești, printr-un proiect finanțat cu bani europeni toate instituțiile publice intră într-o reabilitare moderată a clădirilor, scopul fiind creșterea eficienței energetice. În cadrul proiectului se vor monta inclusiv panouri fotovoltaice pe clădirile publice incluse în proiect, pentru reducerea facturilor la întreținere. 

„Pentru reducerea facturilor la energia electrică avem un proiect finanțat pentru reabilitarea moderată a clădirilor publice. Tot pe această nișă, a reducerii facturilor la energie, identificăm fondurile necesare pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. Avem documentațiile, facem demersurile necesare în acest sens, numai că, pe această linie, în acest moment nu este deschisă nici o sesiune de finanțare. Pentru amenajarea parcului fotovoltaic avem identificată suprafața de teren care se află la intrarea în comună, dinspre localitatea Ștefănești, pe DJ607 B, în punctul „Izlaz”, unde putem să punem la dispoziție peste două hectare de teren care să ne asigure consumul de energie electrică pentru toate instituțiile publice pentru care administrația locală plătește facturi uriașe către furnizorul de energie electrică”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

Punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic va acoperi un procent destul de însemnat din necesarul de energie electrică al localității Lungești

Pe lângă avantajul că energia produsă de panourile fotovoltaice va aduce o reducere semnificativă la factura de energie electrică, la fel de important este și faptul că va asigura o anumită independență energetică localității, iar banii economisiți se vor putea direcționa către alte proiecte necesare comunității: 

„Ne îndreptăm către o astfel de investiție deoarece consumul de energie ne sărăcește. Ceea ce ne dorim până la urmă este să eliminăm pe cât posibil cheltuielile care sunt direcționate către consumul de energie prin posibilitatea pe care ne-o oferă aceste programe. Dacă eliminăm aceste cheltuieli care sunt din punctul meu de vedere destul de mari, în condițiile în care bugetul de anul acesta este mai mic cu 30% față de cel de anul trecut și toate prețurile au explodat și tot urcă, iar salariile bat pasul pe loc, atunci aceste investiții sunt binevenite pentru că ele aduc mângâiere financiară atât persoanelor fizice, dar și persoanelor juridice. În fiecare lună plata facturilor pentru energia electrică se ridică la 15 sau 20 de mii de lei lunar, astfel că la final de an se ajunge undeva la câteva miliarde de lei, bani pe care, dacă ne ducem până la final cu aceste investiții, rămân în folosul comunității sau îi redirecționăm către alte proiecte necesare comunității”, a punctat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

Iluminatul public nu este restricționat

Primarul Costea nu este de acord cu reducerea programului pentru iluminatul stradal prin diminuarea consumului de energie electrică și, implicit, reducerea valorii facturilor. Ne-a declarat că a făcut și va face în continuare tot posibilul să treacă peste această perioadă grea fără restricții care să poziționeze comunitatea în altă zonă a istoriei: 

„A raționaliza energia în condițiile în care am reușit, într-un procent destul de mare, ca în această localitate cetățenii să beneficieze de toate condițiile pentru a trăi decent mi se pare o nesocotită. Nu facem altceva decât să aducem comunitatea în altă zonă a istoriei, iar cu acest lucru nu am fost de acord. Avem rețea de apă și canalizare, drumuri asfaltate, școli, grădinițe, dispensare, centre sociale și cămine culturale moderne, iar varianta austerității totale nu mi se pare o normalitate, nu pot sa întorc acum comunitatea la toaleta din fundul curții.  Din această cauza noi, administrațiile locale trebuie să ne mișcăm foarte repede, să venim cumva și să compensăm această criză prin programele care ni se vor pune la dispoziție pentru variantele privind producerea energiei electrice. Consider că această explozie de prețuri se putea ține puțin pe loc până se terminau de implementat aceste măsuri și până când o bună parte dintre cetățeni aveau o siguranță atâta timp cât acel kilowatt scumpit îl puteau produce ei. Aceste scumpiri nu ne afectează numai pe noi, administrațiile locale, în primul rând afectează populația, dar și consumatorii mari de energie care au linii de producție sau fac anumite servicii de care suntem dependenți”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

La Lungești iluminatul stradal a fost modernizat cu unul pe leduri în ideea reducerii costurilor, însă reducerea a fost anulată o dată cu triplarea costurilor la energie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *