Primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu, semnează contracte de finanțare prin PNRR pe bandă rulantă

Primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu, a reușit să semneze anul acesta un număr record de proiecte pentru accesarea fondurilor europene prin PNRR. Acestea se adaugă la proiectele pe care le are în derulate cu bani guvernamentali și europeni sau care deja au intrat în primele faze de execuție. Odată materializate, proiectele vor duce la modernizarea în totalitate a orașului și infrastructurii locale.

Cele zece proiecte semnate de curând însumează 11 milioane de euro, bani cu ajutorul cărora Horezu va fi transformat practic într-un adevărat smartcity adaptat nevoilor cetățenilor. 

„Primărie fără hârtie”, la Horezu 

Unul dintre proiectele semnate prin PNRR de administrația locală Horezu va transforma urbea într-un oraș „smart” unde se va putea folosi tehnologia modernă pentru relația cetățenilor cu autoritățile și se va interacționa mai ușor cu infrastructura orașului. Primarul Nicolae Sărdărescu spune că acest nou sistem vine în ajutorul oamenilor, deoarece va elimina necesitatea deplasării la ghișee pentru a depune cereri și a obține documente de la autoritățile locale:

„Avem un proiect cu finanțare în valoare de 500 de mii de euro prin care vom crea o platformă inteligentă la nivelul Primăriei și al orașului Horezu și vor fi mai multe softuri integrate în această platformă. Practic vom informatiza tot ce înseamnă serviciile publice, astfel încât fiecare cetățean să nu mai fie nevoit să vină la primărie și să nu fie pus pe drumuri decât dacă își dorește să stea de vorbă cu mine pentru schimb de păreri sau propuneri. Prin acest proiect se vor putea obține certificate fiscale, adeverințe agricole sau certificate de urbanism, toate în format online, fără a se mai deplasa oamenii la Primărie. Se vor putea face sesizări și se vor putea încărca documente în format online fără să se mai stea la ghișee, doar prin simpla deschidere a unui cont cu user și parolă în acest sistem şi cu un email. Corespondenţa şi răspunsurile vor fi tot în acelaşi cont de email, online. Vom reuși după implementarea acestui proiect să crească eficiența și să se reducă considerabil timpii morți și cheltuielile administrației locale”, a precizat primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Astfel, într-o lume a birocrației excesiv de stufoase, proiectul are ca scop simplificarea procedurilor administrației locale și reducerea birocrației prin digitalizarea acestor servicii. Sistemul va fi o alternativă a drumurilor către primărie în vederea solicitării documentelor la ghișee, miza fiind depunerea, dar și obținerea formalităţilor într-un proces 100% online. 

Primăria Horezu este printre puținele administrațiile din țară care implementează un astfel de proiect, tot sistemul urmând să fie digitalizat.

Proiecte prin PNRR

Fondurile europene atrase prin PNRR în această perioadă vor fi utilizate pentru înființarea unui serviciu public de transport și înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziționarea a patru autobuze hibrid, precum și a stațiilor electrice pentru încărcarea necesară.

Mai mult, cu bani europeni atrași prin PNRR, la Horezu se vor construi 4 blocuri cu câte 6 apartamente și se vor moderniza școlile și grădinițele din satele aparținătoare orașului Horezu. Fonduri europene nu sunt doar pentru proiecte de investiții, ci și pentru documentații importante privind elaborarea sau actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană. Acestea sunt proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanțare, prin același program, PNRR. La acestea, în portofoliul proiectelor cu finanțare prin PNRR se adaugă anveloparea blocurile O3, O4 și TCMM, proiectul de creștere a eficienței energetice a școlii Gimnaziale Romanii de Jos și reabilitarea și modernizare clădirii grădiniței și școlii din orașul Horezu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *