Elevii de la ”Matei Basarab” au participat la un proiect de mobilitate Erasmus, la Skopje

17 elevi și 2 profesori ai Colegiului Național de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea au participat, în cadrul Acreditării Erasmus – Educație Școlară, la o mobilitate desfășurată în capitale Macedoniei de Nord, Skopje, în perioada 04-14 aprilie.

Proiectele de mobilitate au la bază activități de învățare cu impact pozitiv la nivelul tinerilor, lucrătorilor de tineret, organizațiilor implicate, comunităților și sectorului de tineret. Sunt activități specifice educației nonformale și informale ce urmăresc dobândirea și dezvoltarea de competențe ce contribuie la dezvoltarea personală și socio-educațională a celor implicați.

Gazda mobilității de la Skopke, SABA, este un liceu privat înființat în 2007, în care studiază aproximativ 250 de elevi și care este structurat în patru departamente: Business, Administrație, Informatică (IT) si Turism.

Educație non-formală la superlativ

Pe parcursul celor două săptămâni de lucru, elevii de C.N.I. Matei Barasab la au luat parte la activități de sudare a echipei, sesiuni de brainstorming și realizare de analize SWOT, jocuri de lucru în echipă și ateliere de Design Thinking & Photoshop ce au avut drept rezultat broșuri, afișe, logo-uri, cărți de vizită etc. Elevilor le-au fost prezentate, de altfel, informații tehnice din sfera IT-ului, vizând noțiuni precum Internetul, imprimarea 3D și Inteligența Artificială.

Un eveniment marcant al mobilității a fost întâlnirea cu David Geer, ambasadorul Uniunii Europene în Macedonia de Nord, cu ocazia Zilei Internaționale a Artei, sărbătorite anual pe 6 Aprilie.

Dezvoltarea cunoștințelor culturale – reper fundamental al programului Erasmus

O direcție esențială urmărită pe parcursul mobilității a fost cea culturală, motiv pentru care participanții au beneficiat de mese tradiționale și vizite atât în Skopje, cât și în alte localități ale Macedoniei. Elevii și profesorii au avut șansa de a vedea Muzeul Holocaustului din Skopje, centrul istoric al capitalei Macedoniei, Canionul Matka, precum și orașele Ohrid și Bitola. În acest context a avut loc și vizitarea filialei liceului SABA din Bitola.

Bullying-ul, un fenomen dureros de actual

În cea de-a doua săptămâna au fost susținute activități pe tema Bullying & Cyberbullying, prin intermediul cărora elevii s-au familiarizat cu tipurile de bullying, respectiv modalitățile de manifestare și combatere ale fenomenului, fiind stimulați să își exprime viziunile prin intermediul unor activități creative și interactive.

O activitate de interes maxim a avut loc în ultima săptămână, când 3 dintre elevii liceului SABA au prezentat participanților la mobilitate o afacere de succes inițiată și coordonată chiar de ei, bazată pe crearea și gestionarea de pagini web. Cei 3 au răspuns la curiozitățile invitaților și au oferit o viziune de ansamblu asupra lumii afacerilor și provocărilor pe care le presupune aceasta.

Diversitate culturală, prietenie și lucru în echipă

În cadrul activităților din cele două săptămâni de mobilitate, elevilor și profesorilor din România li s-a adăugat un grup de elevi și profesori din Osmaniye, Turcia, prin programul Acreditare Educație Școlară. Astfel, participanții din România, Turcia și Macedonia au lucrat cot la cot pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru, dezvoltându-și abilitățile și legând prietenii strânse în acest proces.

Per total, activitățile desfășurate pe parcursul celor două săptămâni au contribuit la îmbunătățirea competențelor digitale și lingvistice ale tuturor elevilor implicați, la dezvoltarea cunoștințelor de natură culturală referitoare la țara gazdă, dar și la stimularea creativității, a cooperanței și a spiritului de echipă.

Mobilitatea s-a dovedit a fi, astfel, o experiență de învățare valoroasă, ce va rămâne adânc întipărită în amintirea tuturor părților implicate și va contribui, pe termen lung, la dezvoltarea personală și profesională a elevilor participanți.

ANA GRUIȚOIU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *