Proiecte importante pentru administrația locală din Păușești Măglași vor începe în această perioadă

Investiții importante pentru comuna Păușești Măglași urmează să fie implementate în perioada următoare, iar altele își vor găsi finalizarea. Ele se referă fie la modernizarea drumurilor comunale din localitate, continuarea extinderii sistemului de gaze, amenajarea unui parc fotovoltaic, demararea unor noi investiții în învățământ, iar prin POIM se va da startul proiectului pentru extinderea sistemului de canalizare. Finanțarea acestor proiecte este asigurată din diferite surse, contractele fiind deja semnate, urmând să fie demarate lucrările. 

Seria proiectelor accesate cu bani europeni sau guvernamentali continuă în comuna Păușești Măglași 

Prin PNI „Anghel Saligny” două proiecte au primit finanțarea necesară pentru asfaltarea drumurilor comunale și a tuturor ulițelor din localitate. Ambele proiecte însumează o lungime de 18 kilometri, având valoarea de aproximativ 15 milioane de lei: 

„Proiectul pentru asfaltarea tuturor drumurilor comunale și a tuturor ulițelor din localitate este în faza de licitație pentru desemnarea constructorului, iar licitația pentru proiectul tehnic în vederea extinderii sistemului de gaze este definitivată, urmând cea de-a doua fază, respectiv licitația pentru continuarea lucrărilor pe o lungime de 22 de kilometri. Proiect avem inclusiv pentru realizarea unui parc fotovoltaic, iar în parteneriat cu Consiliul Județean avem proiectul care vizează dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ din localitate. Prin acest proiect se va facilita procesul de învățare, astfel încât sălile de clasă și cabinele școlare vor primi mobilier și echipamente specifice și digitale. Școala noastră dispune de astfel de echipamente, însă ele trebuie reînnoite odată cu evoluția digitalizării educației. Tot pe linia educației, lucrările la sala de sport s-au finalizat, iar copiii își pot desfășura orele de educație fizică în cele mai bune condiții”, a precizat primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu

Noi proiecte pentru modernizarea școlii 

Primarul are în plan o nouă modernizare a școlii în interior la cele mai înalte standarde, prin realizarea unor ample lucrări care vizează ridicarea performanțelor funcționale ale clădirii și condiții mai bune de studiu pentru copii. 

Reamintim că Școala cu clasele I-VIII din centrul comunei a fost reabilitată cu bani europeni, printr-un amplu proiect, în anul 2015, având finanțare prin POR.

Școala va beneficia inclusiv de un cabinet stomatologic școlar, unde copiii vor putea beneficia de tratamente și consultații gratuite. 

„Vom depune un proiect pentru accesarea banilor europeni prin PNRR pentru o nouă modernizare a școlii în interior, la cele mai înalte standarde. Lucrările vor include amenajarea pereților, reînnoirea instalațiilor electrice, a tâmplăriei și amenajarea, în interiorul școlii, a unui cabinet stomatologic pentru copii, astfel încât micuții noștri să poată beneficia de tratamente stomatologice gratuite”, a punctat primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu.

Tot pe linia educației, la Păușești Măglași, biblioteca din sat s-a transformat în hub tehnologice unde copiii învață să codeze datorită unor programe prin intermediul cărora construiesc roboți și scriu linii de cod alături de îndrumătoarea lor. Îi îndrumă o bibliotecară cu experiență, care a învățat să codeze cot la cot cu cei mici, Ioana Goran. Tot aici, la biblioteca din sat s-au deschis în această perioadă noi ateliere de limba engleză și pentru dezvoltare personală. Astfel, timp de un an, voluntari din România, Africa de Sud și Iordania vor fi prezenți în biblioteca publică din localitatea Păușești-Măglași, care va oferi copiilor oportunități și perspective de dezvoltare personală: 

„În cadrul bibliotecii din localitate se desfășoară zilnic diverse activități cu copiii începând de la pictură sau ore de muzică. Cei mici pot face sport de sală și pot să se înscrie în cadrul clubului de programare și robotică, iar cei care își doresc pot învăța limba engleză. Toate aceste lucruri frumoase se întâmplă datorită bibliotecarei Ioana Goran”, a precizat primarul localității

Biblioteca „Antim Petrescu” din Păușești Măglași este mai mult decât un depozit de carte, este un start bun, care precede viața școlară a micuților din localitate, este o instituție care a reușit să închege în jurul ei copiii care caută răspunsuri şi află informații despre resurse și tehnologii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *