De luni începe grevă generală | Profesorii vor salarii mai mari

Profesorii din România protestează din mai multe motive, iar aceste motive pot varia în funcție de contextul și de preocupările specifice ale acestora. În general, însă, protestele profesorilor sunt legate de problemele cu care aceștia se confruntă în sistemul de învățământ din România și de nemulțumirile lor legate de condițiile de muncă și de salarizare.

Unul dintre motivele principale ale protestelor este subfinanțarea sistemului de învățământ, care duce la lipsa resurselor necesare pentru desfășurarea unei educații de calitate. Profesorii reclamă fonduri insuficiente pentru dotarea școlilor cu materiale didactice și tehnologie modernă, precum și pentru asigurarea unui mediu de învățare adecvat. De asemenea, salariile profesorilor sunt adesea considerate nedrepte și neadecvate în raport cu responsabilitățile și importanța muncii lor.

Fotografie de la un protest al cadrelor didactice. Sursa foto: Digi24

Un alt motiv major al protestelor profesorilor se referă la reformele legislative și curriculare din sistemul de învățământ. Profesorii contestă adesea modificările frecvente ale legilor și politicilor educaționale, care pot afecta în mod negativ procesul de predare-învățare și autonomia profesională a cadrelor didactice. De asemenea, unele schimbări ale curriculei sunt considerate inadecvate sau ineficiente, iar profesorii doresc să fie implicați în procesul decizional și să aibă mai multă libertate în organizarea activităților didactice.

Greva din 17 mai, doar de avertisment

Miercuri, 17 mai, în toate școlile cu membri de sindicat, s-a desfășurat o grevă de avertisment între orele 11:00 și 13:00, conform declarațiilor făcute de reprezentanții profesorilor în cadrul unei conferințe de presă. În cadrul acestei greve de avertisment, toate activitățile specifice din unitățile de învățământ preuniversitar au fost suspendate, ceea ce înseamnă că elevii au fost supravegheați de profesori în loc să urmeze disciplinelor din orar.

Fotografie din o sală de clasă din timpul grevei de avertisment din data de 17 mai. Sursa foto: Edupedu

Din declarațiile Preşedintelui Sindicatului Personalului din Învăţământul Preuniversitar (SPIP) Vâlcea, Florin Popa, reiese faptul că principalul motiv al profesorilor de a protesta se referă la salarii și nimic altceva. Se pune accent pe salariul al unui profesor debutant. De asemenea, a declarat pentru un ziar din Vâlcea faptul că județul nostru are cele mai mare procente de participare la protest – 90%.

Principala noastră revendicare este asigurarea de salarii decente pentru tot personalul din învăţământ. Ştiţi foarte bine că din Legea Educaţiei a fost scos acel articol care prevedea salariul minim brut pe economie pentru profesorul debutant, de la care să plece, în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic salarizarea întregului personal didactic de predare.

Cerem să se revină asupra acestui articol, plus că mai sunt şi alte probleme legate de normare, orele suplimentare care nu sunt plătite. La nivelul sindicatului nostru sunt în jur de 200 de membrii din cei 2.600 care nu au semnat pentru grevă. Suntem printre judeţele cu cele mai mari procente de participare, circa 90%.

Președintele Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Vâlcea, Florin Popa.

Profesorii anunță grevă generală din 22 mai

Profesorii se pregătesc să închidă școlile începând de săptămâna viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât prevede programa școlară. Liderii sindicatelor au făcut deja un apel către părinți, solicitându-le să țină copiii acasă începând cu data de 22 mai.

Negocierile de miercuri ale principalelor sindicate din învățământ cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții guvernului au eșuat, profesorii urmând să intre în grevă de luni dimineață. De asemenea, universitățile vor intra în grevă generală. Există posibilitatea ca examenele să fie anulate sau amânate, conform declarațiilor președintelui Alma Mater, Anton Hadăr.

Fotografie din timpul unui protest. Sursa foto: Federația Spiru Haret

Sindicaliștii solicită următoarele măsuri pentru personalul din învățământ: acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (cum ar fi decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.), creșterea anuală a investițiilor în învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate

Liderul sindicatelor din educație, Marius Nistor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *