Cocoșul de Hurez, cel mai mare târg de ceramică populară din țară, a ajuns la a 51-a ediție

Pentru cea de-a 51 ediţie din acest an, Târgul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez” a reunit zeci de meşteri din cele mai importante şi cunoscute centre de olărit din ţară care au adus în prim plan măiestria și avangarda artei ceramice românești.
Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu: „Horezu se află pe harta Europei datorită importanței și existenței acestui meșteșug”
La deschiderea evenimentului au fost prezenţi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, primari, prefectul de Vâlcea Mihai Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, parlamentari vâlceni, consilieri județeni și locali care au felicitat administrația locală pentru organizarea evenimentului:
„Ne-am organizat de așa manieră pentru a-i da adevărata importanță acestui meșteșug, olăritul, și sper că veți fi nu numai impresionați, dar și foarte mulțumiți de ceea ce veți vedea. Avem ca invitați pe domnul președinte al Consiliului Județean Vâlcea, prefectul de Vâlcea, Corina Mihăescu, reprezentantă a Institutului Cultural Român, primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță și primarul localității Costești, Toma Peștereanu. Vă mulțumesc pentru că sunteți prezenți într-un număr atât de mare și mulțumesc ceramiștilor pentru faptul că există. Horezu, datorită importanței și existenței acestui meșteșug, se află pe harta Europeni și nu numai”, a spus, în deschiderea evenimentului, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Președinte Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu: „Bine v-am regăsit la această sărbătoare frumoasă a României”
Târgul ceramicii populare „Cocoşul de Hurez” este un eveniment foarte important pentru România, pentru universalitate, și asta fiindcă inima acestui târg o reprezintă ceramica de Horezu care, după cum bine știm, este inclusă în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Evenimentul în sine este un bun prilej de oglindire în frumusețile acestei ceramici care se înfrățește pentru câteva zile cu întreaga ceramică românească tocmai pentru a dovedi trăinicia unui străvechi meșteșug, pentru a dovedi unitatea în varietate a tuturor centrelor de ceramică prezente în aceste zile la „Cocoșul de Hurez”.
Chiar dacă după amiază vremea a fost mai puțin favorabilă, la deschiderea evenimentului soarele a strălucit în obiectele realizate manual pe care cei prezenți au avut posibilitatea să le admire sau să le achiziționeze, dar și pentru a dovedi faptul că ceramica de Horezu are un viitor, se identifică prin anumite caracteristici, anumite elemente de autenticitate valoroase pentru cultura vâlceană care se pot observa în măiestria ceramicii autentice de la Horezu:
„Bine v-am regăsit la această sărbătoare frumoasă a României. Am sprijinit și vom sprijini această manifestare importantă pe care, și de această dată, primarul Nicolae Sărdărescu a pregătit-o în mod deosebit. Le mulțumesc meșterilor populari, olarilor, celor care păstrează tradiția și celor care dau valoare acestui târg”, a punctat președinte Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Zeci de ceramişti din ţară şi-au expus operele de artă la „Cocoșul de Hurez”
Arta ceramicii, una dintre cele mai reprezentative pentru spiritul tradițional românesc este frumos evidențiată în fiecare an la „Cocosul de Hurez”. Pentru cea de-a 51-a ediție și-au pus în joc priceperea Primăria orașului Horezu, Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu Horezu”, Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea, care au pregătit un program cultural-artistic în care au dominat arta olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. Chiar dacă, de la an la an, dorința învăţării acestui meşteşug îşi pierde din intensitate, iată că acest festival al ceramicii romaneşti „Cocosul de Hurez” a reușit să adune laolaltă şi în 2023 în jur de 60 de ceramişti din România, alături de exponatele lor.
Ca de fiecare dată, judeţul nostru a fost reprezentat de cei mai mulţi ceramişti din Horezu, aproximativ 30 la număr, a căror artă a fost întregită de obiectele realizate în atelierele din Lungeşti şi Vlădeşti. Din România şi-au mai expus ceramica la Horezu judeţele Argeş, Olt, Harghita, Hunedoara, Suceava, Mehedinţi și Maramureș.


