Căluşul, singurul obicei viu intrat în patrimoniul imaterial UNESCO, a însufleţit Rusaliile, la Șirineasa

Căluşul afot admirat pe 5 iunie  în comuna Şirineasa, unde s-a desfăşurat cea ea de-a XIII-a ediţie a acestui important festival local.

Evenimentul în sine a fost o sărbătoare la care a luat parte întreaga comunitate locală, eliminându-se competiția și acordându-se tuturor participanților premii și diplome de merit cultural.

 Astfel, ansambluri folclorice reprezentative din zonă, unite de acelaşi dulce grai al frăţiei întru obiceiuri s-au adunat la Șirineasa, localitate unde jocul călușului este o tradiție

La eveniment au participat, alături de căluşarii din Şirineasa şi formații de căluşari din localităţile Bălceşti, Frâncești, Ionești, şi „Căluşarii din Răşinari” judeţul Sibiu care și-au etalat măiestria în faţa spectatorilor veniţi din mai multe comune învecinate.

În programul a inclus parada căluşarilor, care s-a desfăşurat pe traseul Primăria Şirineasa – Şcoala cu clasele I-VIII Şirineasa, urmată de Festivalul căluşului vâlcean şi festivitatea de înmânare a diplomelor de participare pentru această ediţie.

Pe scena amenajată în are liber a avut loc un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană”, a Centrului de Creaţie Vâlcea, alături de interpreţii: Cristina Udrea, Ana Maria Iorga, Ionela Petria, Luminiţa Tănăsie, Mioara Raica, Rodica Nicolaescu, Ana Maria Cârjan, Ionela Nicolae şi alţi îndrăgiţi solişti de muzică populară.

”Prin organizarea Festivalul „Călușului Vâlcean” urmărim  atât păstrarea tradițiilor, cât și susținerea formaţiilor de căluşari din fiecare localitate a județului şi atragerea tinerilor pentru a se alătura acestor formaţii de dansuri populare. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul alături de mine în organizarea acestui eveniment”, primarul social-democrat din Şirineasa, Ion Streinu.

În anul 2008, dansul ritual al Căluşului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO

Anul acesta s-au împlinit 15 de ani de când tradiția Căluşului a fost proclamată drept capodoperă a patrimoniului imaterial al umanităţii. Pe lângă alte capodopere propuse de diferite state membre UNESCO,  ritualul călușului a fost primul element intrat în această onorantă listă, lucru care ne responsabilizează într-un perpetuarea, păstrarea și promovarea acestui frumos obicei

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *