Consiliul Județean Vâlcea a depus la Guvern cererea de finanţare pentru construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficienţă

Consiliul Județean Vâlcea a depus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cererea de finanţare cu toate documentele necesare, în vedZilele trecute, erea obținerii finanțării pentru construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficienţă, care va asigura termoficarea municipiului Râmnicu Vâlcea şi va livra energie electrică în sistemul energetic naţional.
Investiția constă în construirea unei unități de producere a energiei, care să înlocuiască actuala centrală bazată pe cărbune cu o centrală de cogenerare pe gaz natural proiectată să livreze integral energia termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al municipiului Râmnicu Vâlcea.
CJ Vâlcea a achiziţionat teren şi active funcţionale situate pe amplasamentul industrial al CET Govora, urmând ca proiectul să fie dezvoltat în incinta CET Govora, înlocuind treptat capacităţile de producţie existente pe bază de cărbune.
În prima etapă, se vor pune în funcţiune 4 cazane cu apă fierbinte şi două motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare, de ultima generaţie, care vor asigura în totalitate necesarul de agent termic al sistemului de termoficare.
În etapa a doua, pentru a se realiza un randament maxim al acestui proiect, se vor pune în funcţiune alte 3 motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare şi o centrală de cogenerare pe biomasă de 1,8 MW electrici.
Scopul final al acestei investiţii este ca, prin producerea în cogenerare de energie termică şi electrică, să se obţină un preţ cât mai mic al Gigacaloriei furnizate populaţiei şi implicit un grad de confort şi satisfacţie cât mai mare pentru consumatorii casnici, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, precum şi pentru agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Râmnicu Vâlcea.
Proiectul are o valoare totală de peste 140 de milioane de euro
Potrivit referatului Consiliului Județean Vâlcea, proiectul are o valoare totală de 676,38 milioane de lei (peste 140 de milioane de euro) și urmează să primească finanțare prin „Programul Termoficare”, derulat de MDLPA. Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o serie de obligaţii, inclusiv conformarea la cerinţele de mediu, printre care un loc important revine calităţii aerului. În acest sens, s-a aplicat pe POS Mediu şi POIM, obţinându-se finanţare pentru proiectele „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” – etapa I (POS Mediu) şi etapa II (POIM).
Având în vedere că prin aceste proiecte se realizează doar o parte din investiţiile necesare conformării la cerinţele de mediu, aprobarea de către Comisia Europeană a finanţării pentru investiţiile menţionate s-a făcut sub condiţia asumării de către Consiliul Judeţean Vâlcea si Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a realizării investiţiilor complementare proiectului menţionat, aşa cum rezultă ele din master-plan.
Planul de reorganizare a CET Govora aprobat de Adunarea Creditorilor în cursul anului 2018 a avut la bază o anumită evoluţie a certificatelor verzi (certificate GES – drepturi de emisii gaze cu efect de seră), dar variaţia acestora pe piaţă, în sensul creşterii valorii acestora, generează probleme de ordin financiar pentru CET Govora care trebuie să le achiziţioneze pentru a compensa emisiile din atmosferă, emisii generate de materia primă utilizată pentru ardere în cazanele care produc agent termic şi abur industrial. Întrucât planul de reorganizare a CET Govora prevedea ca termen limită de implementare a măsurilor propuse luna iulie 2022, iar după această dată activitatea CET Govora va înceta, pentru asigurarea continuităţii furnizării agentului termic populaţiei municipiului Râmnicu Vâlcea, au fost iniţiate demersuri pentru realizarea investiţiilor în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea.
În condiţiile în care exploatarea de cărbune devine din ce în ce mai ineficientă (în raport cu efectele asupra mediului înconjurător), soluţia propice, rezultată în urma unor studii şi verificări realizate la nivelul operatorului, o reprezintă realizarea unei instalaţii pe gaz natural care să furnizeze în regim constant apa caldă de consum în sezonul cald.
Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 135/8 iulie 2022 a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru „Modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea”. Având în vedere valoarea investiţiei, a fost identificată ca soluţie de finanţare Programul de Termoficare, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 53/2019, regulamentul de implementare a programului fiind adoptat prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei nr. 3194/2019.
De asemenea, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 136/8 iulie 2022 s-a aprobat participarea la Programul Termoficare şi eşalonarea multianuală a implementării proiectului menționat.
Investiția în noua centrală termică în cogenerare se va realiza în 3 ani
În luna februarie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a solicitat CJ Vâlcea clarificări, în ceea ce priveşte hotărârea consiliului judeţean prin care se dispune finanţarea contribuţiei la costurile totale ale proiectului aferentă primului an de proiect care să justifice cerinţa din ghidul pentru accesarea Programului Termoficare (anexă la regulamentul privind implementarea Programului Termoficare aprobat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Ordinul Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei nr. 3194/20 noiembrie 2019) privitoare la angajamentul reprezentantului legal al unităţii administrativ-teritoriale privind finanţarea tuturor cheltuielile neeligibile, a cheltuielilor ocazionate de pregătirea proiectului şi formularea cererii de finanţare.
Prin studiul de fezabilitate s-au stabilit: valoarea totală a investiției (676,38 milioane de lei cu TVA inclus); eşalonarea pe 3 ani a proiectului „Modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea”. Diferenţa de 13,95 milioane de lei, inclusiv TVA, reprezintă costuri neeligibile prin program.
În aceste condiții, CJ Vâlcea a aprobat proiectul de hotărâre privind cheltuielile legate de proiectul „Modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea”, respectiv următoarele cerinţe obligatorii: valoarea totală a proiectului, în sumă de 676,38 milioane de lei cu TVA inclus (din care, contribuţia proprie din costurile eligibile în sumă de 100 milioane de lei cu TVA inclus); asigurarea contribuţiei proprii din costurile eligibile ale proiectului în valoare de 11,6 milioane de lei inclusiv TVA pentru primul an de derulare a proiectului; asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului, în cuantum de 14 milioane de lei inclusiv TVA; asigurarea eventualelor cheltuieli ocazionate de pregătirea proiectului; resursele financiare necesare implementării proiectului vor fi asigurate din bugetul judeţului Vâlcea prin Fondul de Întreţinere, Înlocuire, Dezvoltare, constituit la nivelul unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Vâlcea, pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Râmnicu Vâlcea.
De la deschiderea procedurii insolvenței şi până în prezent, administratorul judiciar al CET Govora a implementat mai multe măsuri care au avut ca obiectiv îmbunătăţirea organigramei şi reducerea costurilor cu forţa de muncă.
Structura organizatorică la data deschiderii procedurii insolvenței era supradimensionată, iar pachetul salarial includea mai multe sporuri şi beneficii care nu se justificau prin rezultatele obţinute de societate. Deciziile administratorului judiciar, în sensul redimensionării şi restructurării organigramei, au continuat să fie implementate şi pe parcursul lunii decembrie 2022. La sfârşitul lunii decembrie, CET Govora înregistra un efectiv de 1.160 salariaţi, cu 1.152 mai puţini decât la data deschiderii procedurii insolvenței.