Elevele din Brezoi, câștigătoare și în acest an la concursul „Prietenii Pompierilor”

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență la nivel județean, organizează pe etape concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi.

Concursul organizat săptămâna aceasta a avut denumirea „Prietenii pompierilor”, fiind incluse 6 echipe din Vâlcea din diferite zone ale județului. Fetele care s-au impus la concurs sunt de la Liceul „Gheorghe Surdu” din Brezoi, fiind chiar campioane la nivel național, iar băieții câștigători sunt tot din Brezoi.

Aceste competiții au un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, fiind axate pe apărarea împotriva incendiilor, și își propun obiective precum dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi promovarea atitudinilor şi a comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor. De asemenea, din declarația ISU Vâlcea, reiese că aspectele precum formarea şi dezvoltarea la elevi a unor trăsături moral-volitive, cum ar fi iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, disciplina şi spiritul de fairplay sunt importante.

Participanții concursului „Prietenii pompierilor”, alături de organizatori.

Concursul a inclus următoarele probe:

  • Proba teoretică, care s-a desfăşurat pe baza unui chestionar, având ca scop verificarea cunoştinţelor acumulate prin studierea tematicii specifice stabilite de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei.
  • Proba de îndemânare intitulată „Pista de îndemânare peste obstacole”. În această probă, echipajul, inclusiv comandantul, a parcurs un traseu care a presupus diverse manevre. La finalizarea acestora, echipajul s-a adunat în linie pe două rânduri, cu faţa spre linia de start, iar comandantul a semnalat arbitrului principal „Proba terminată” ridicând mâna dreaptă. Cronometrorii au înregistrat faptul că echipajul a finalizat exerciţiul și s-a adunat în totalitate, oprind cronometrajul simultan. Comandantul echipajului a avut misiunea de a supraveghea desfăşurarea probei, fără a putea da indicaţii în timpul concursului. Atât comandantului, cât și concurenților li s-a interzis să vorbească pe durata desfășurării probei. La finalul concursului, comandantul a prezentat arbitrului principal echipajul.
  • Proba „Ștafeta de 400 de m cu obstacole” s-a desfășurat pe două culoare. Fiecare dintre cei 9 concurenți care alcătuiau echipajul a trebuit să depășească un obstacol sau să alerge o anumită distanță de traseu.

Clasamentul pentru băieți și fete arată în felul următor:

Fete:

𝐿𝑜𝑐𝑢𝑙 𝐼 – 𝑓𝑒𝑡𝑒: 𝐿𝑖𝑐𝑒𝑢𝑙 „𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝑆𝑢𝑟𝑑𝑢” 𝐵𝑟𝑒𝑧𝑜𝑖 (campioanele naționale entitre și-au respectat blazonul)

𝐿𝑜𝑐𝑢𝑙 𝐼𝐼 – 𝑓𝑒𝑡𝑒: 𝐿𝑖𝑐𝑒𝑢𝑙„𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝑇̦𝑎̆𝑟𝑛𝑒𝑎” 𝐵𝑎̆𝑏𝑒𝑛𝑖

Băieți:

𝐿𝑜𝑐𝑢𝑙 𝐼 – 𝑏𝑎̆𝑖𝑒𝑡̦𝑖: 𝐿𝑖𝑐𝑒𝑢𝑙 „𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝑆𝑢𝑟𝑑𝑢” 𝐵𝑟𝑒𝑧𝑜𝑖

𝐿𝑜𝑐𝑢𝑙 𝐼𝐼 – 𝑏𝑎̆𝑖𝑒𝑡̦𝑖: 𝐿𝑖𝑐𝑒𝑢𝑙 „𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝑇̦𝑎̆𝑟𝑛𝑒𝑎” 𝐵𝑎̆𝑏𝑒𝑛𝑖

𝐿𝑜𝑐𝑢𝑙 𝐼𝐼𝐼–𝑏𝑎̆𝑖𝑒𝑡̦𝑖: 𝑆̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝐺𝑖𝑚𝑛𝑎𝑧𝑖𝑎𝑙𝑎̆ „𝑆̦𝑒𝑟𝑏𝑎𝑛 𝑉𝑜𝑑𝑎̆ 𝐶𝑎𝑛𝑡𝑎𝑐𝑢𝑧𝑖𝑛𝑜” 𝐶𝑎̆𝑙𝑖𝑚𝑎̆𝑛𝑒𝑠̦𝑡𝑖

Cele două echipe de fete participante la concursul „Prietenii Pompierilor”.

Daria, o elevă din Brezoi care a câștigat anul trecut alături de echipa sa, atât la etapa județeană, cât și la națională, ne-a declarat în că a fost foarte entuziasmată pentru acest concurs și că abia așteaptă etapa națională din acest an. De asemenea, a mai menționat că organizarea a lăsat de dorit, dar nu a fost un element care să o împiedice din a se distra.

Cumva ne așteptam să câștigăm și anul acesta deoarece am câștigat anul trecut la etapa națională. A fost o experiență foarte faină, ca la orice concurs de acest fel.

Organizarea a fost ca la etapa județeană trecută, sunt puțin dezamăgită că noi am fost prima generație care nu a primit medalii. Nu am primit nici anul trecut, dar nici anul acesta, au fost doar câteva diplome. După pandemie nu s-au mai oferit premii, deși m-ar fi bucurat acest lucru. De asemenea, mă așteptam să fie mult mai multe echipaje, știu că anul trecut eram foarte mulți.

Nu am avut foarte multe emoții, echipa noastră știa ce avea de făcut. Totuși, pe parcursul concursului am simțit, alături de echipa mea, momente în care eram mai emoționată și voiam să ne facem fiecare ștafeta, să câștigăm. Așteptam acest concurs de foarte mult timp, am fost entuziasmate toate.

Ne-a declarat Daria Popa, o câștigătoare din echipa brezoiană

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *