Comuna Costești se află printre localitățile unde cetățenii plătesc cel mai puțin pentru apa potabilă

Cetățenii din Costești plătesc în acest moment o taxă de 0,90 bani fără TVA / mc de apă. Prin urmare, tariful pentru apă și canalizare, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenți economici și instituțiile publice este unul dintre cele mai mici din zonă: 1,7 lei. În acest sens, primarul localității Costești, Toma Peștereanu, a dat asigurări că nu se vor scumpi facturile pentru apă și canalizare, în ciuda faptului că energia electrică a adus creșteri de tarif. 

„Sistemul de apă costă 0,90 de bani, în total tariful la canalizare și apă este de 1,7 lei metrul cub. În localitate sistemul de apă este bine pus la punct, însă rețeaua de canalizare ne creează probleme. Marea problemă este că oamenii aruncă tot felul de gunoaie care ajung la stațiile de epurare. Din păcate, orice pompă care ar putea exista nu poate să funcționeze cu obiecte din plastic aruncate în toalete, dar și în canalele pe care unii le folosesc greșit pe post de tomberoane. Sistemul de apă din Costești este din două surse, iar acum mai venim cu un proiect la care lucrăm în prezent. Pentru această investiție trebuie să găsim un teren pentru a monta o pompă în satul Văratici”, a precizat primarul localității Costești Toma Peștereanu.

Primăria comunei Costeşti va primi bani pentru extinderea și reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 23 de kilometri prin PNI „Anghel Saligny”

În acest proiect sunt prinse lucrări de reabilitare a conductei de apă în mai multe zone, inclusiv în centrul localităţii. Conductă veche este şi în satul Bistriţa, pe o lungime de aproximativ un kilometru, dar şi în alte două zone. În satul Pietreni şi în satul Văratici se va introduce conducta în zonele unde nu este apă. În total se va reabilita sistemul de apă pe o lungime de 23 de kilometri, iar valoarea proiectului este de peste 7,5 milioane de lei. 

Un alt proiect finanțat cu bani europeni, prin PNRR, este grădinița: „La începutul lunii iunie trebuie să fie gata proiectul tehnic, după care va intra în faza de licitație pentru a demara lucrările de renovare a clădirii, iar anul viitor micuții să își desfășoare activitatea într-un spațiu nou”,  a precizat primarul localității Costești Toma Peștereanu.

Bani europeni se vor atrage în localitate și pentru reabilitarea căminului cultural. Primarul spune că cererea de finanțare se va depune prin POR.  

Localitatea Costești aspiră la statutul de stațiune turistică de interes local, iar argumentele în acest sens nu lipsesc. Așezarea a devenit cunoscută și extrem apreciată de turiști, în ultimii ani.

„Pentru atragerea turiștilor în localitate vom depune documentația pentru atestarea localității ca stațiune de interes local. Primul pas este făcut, s-a depus documentația la Autoritatea Naţională pentru Turism pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare, mizând pe un răspuns favorabil, care va deschide perspectiva unei dezvoltări ulterioare a localității”, a precizat primarul localității Costești Toma Peștereanu.

Localitatea Costești are un potențial turistic deosebit și merită ca renumele să-i fie recunoscut oficial, de aceea autoritățile au inițiat demersul privind realizarea documentației menite să conducă la obținerea titlului dorit. 

Noul statut vine cu mari beneficii pentru locuitorii comunei. Unul dintre ele, și poate cel mai important, este dat de faptul că atunci când se vor depune dosare pentru accesarea de fonduri europene, punctajul pe care o stațiune turistică de interes local îl poate obține este mai mare față de cel obținut de o localitate obișnuită. Avantajele obținerii acestei titulaturi se vor observa inclusiv în domenii conexe turismului.

Primarul localității Costești, Toma Peștereanu, subliniază faptul că această titulatură va favoriza atât cetățenii și administrația locală cât și persoanele juridice în promovarea zonei, astfel încât tot mai mulți turiști vor vizita comuna Costești.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *