La Gușoeni se va amenaja un centru integrat de colectare separată adeșeurilor prin aport voluntar
Din portofoliul proiectelor finanțate, investiția privind crearea unui centru voluntar de aport, adică de colectare a deșeurilor reciclabile în Gușoeni a fost aprobată în parteneriat cu Consiliul Județean. Contractul de finanțare are o valoare de aproximativ 4,6 milioane euro și presupune realizarea a încă patru astfel de centre la Drăgășani, Glăvile, Laloșu și Tetoiu.
„Pentru localitatea noastră, locația stabilită este în fosta clădire a zootehniei – CAP Gușoeni. Proiectul este aprobat în vederea finanțării, s-au înființat trei zone în județ, iar noi suntem în zona trei, fiind una dintre cele 5 localități care înființăm acest proiect. Prin acest proiecte se va amenaja o rampă betonată pe care se vor amplasa containere mobile. Totul va fi gestionat corect, colectarea se va face pentru toate categoriile, implicit pentru moloz, iar depozitarea va fi gratuită. În momentul în care containerele se vor umple, se vor ridica. Centrul, din punctul meu de vedere estre extrem de necesar pentru a avea o localitate curată și va deservi inclusiv localitățile învecinate”, a anunțat primarul localității Gușoeni,Nicolae Concioiu.
Seria proiectelor accesate cu bani europeni sau guvernamentali continuă în comună. Urmează dotarea școlii cu mobilier și echipamente digitale Tot în parteneriat cu Consiliul Județean, administrația publică locală din Gușoeni are aprobat proiectul care vizează dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ din localitate. Prin acest proiect se va facilita procesul de învățare, astfel încât sălile de clasă și cabinele școlare vor primi mobilier și echipamente specifice și digitale. Biblioteca din sat ar putea deveni un hub de dezvoltare a competențelor digitale.
Un alt proiect care se va desfășura tot în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea prevede amenajarea bibliotecii din satul Gușoianca, un loc propice pentru a deveni un hub de dezvoltare a competențelor digitale. Acest proiect are în atenție mai multe biblioteci comunale și orășenești și prevede renovarea și echiparea lor cu calculatoare și echipamente tehnice:
„În acest sens vom schimba destinația unei școli primare din satul Gușoianca, unde s-a oprit activitatea de aproximativ 10 ani, în spațiu de bibliotecă comunală. Prin acest proiect suntem alături de alte trei unități: din Bunești, Dăești și Biblioteca Județeană și intrăm cu componenta de reabilitare a spațiului. Necesitatea unei astfel de biblioteci este foarte mare, pentru că, în acest fel cetățenii au ocazia, în special categoriile mai în vârstă, să învețe să folosească un calculator sau orice alt echipament tehnic. Și noi punem mare accent pe lucrul acesta, mai ales că acolo își va desfășura activitatea un bibliotecar care îi va învăța să comunice pe părinții și bunicii din sat cu copiii aflați la distanță datorită tehnicii actuale”, a precizat
primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.
Tot prin PNRR primarul are finanțat proiectul privind dotarea serviciului de asistență socială cu întreg pachetul IT.