Proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare al localității Drăgoești, prins în POIM, este încă în așteptare 

Primarul Gheorghe Melente: „Așa cum merg lucrurile, nici anul acesta nu va începe lucrarea”.

Localitatea Drăgoești este prinsă în lotul VII cu proiectul de înființare a sistemului de apă și canalizare care ar trebui să fie realizat de Apavil, cu finanțare prin POIM. Primarul se declară dezamăgit fiindcă așteaptă acest proiect de peste un deceniu, iar pe viitor nu se întrevede nici o veste bună, fiindcă Apavil S.A nu este în stare să facă nici o lucrare, în situația în care în contractul semnat la finele anului 2022 sunt stabilite niște termene foarte clare conform cărora trebuia ca, în primele luni ale anului să fie scoase la licitație primele 5 loturi, urmând încă 4 loturi mai mari:  

„Sunt dezamăgit, pentru nici o lucrare nu s-a semnat contractul. Localitatea noastră este prinsă în lotul VII cu Galicea și Olanu. A fost primul lot pregătit pentru procedura de licitație, dar suntem la jumătatea anului și nu se știe nimic. În acest proiect comuna este prinsă cu rețeaua de apă pe ulițele laterale. În zona Boncani, pe o lungime de un kilometru nu este canalizare, iar pe lângă stația existentă în localitate se va mai face un corp pentru a conecta și localitatea Olanu. Este o lucrare destul de amplă. Trebuiau până acum efectuate aceste lucrări, însă, așa cum merg lucrurile, nici anul acesta nu va începe lucrarea. Se spune că proiectul nu se va pierde, că fondurile necesare se vor aloca din exercițiul financiar următor. Acesta este un lucru bun, dar se putea face ceva în acest exercițiu financiar, încât să avem lucrările stipulate în contract, adică în primele luni ale anului să fie scoase la licitație acele prime 5 loturi, urmând apoi celelalte 4 loturi mai mari, doar că nu se mișcă nimic. Asta înseamnă o pierdere de timp, pentru că fiecare documentație înseamnă un ciclu de implementare de doi sau trei ani, iar cetățenii nu mai au răbdare: vor apă, canalizare și drumuri asfaltate. Dacă trecem în următorul exercițiul financiar cine știe câți ani vom mai aștepta. Toți colegii primari sunt dezamăgiți, mai ales că eliminarea altor noi tronsoane din lista de finanțare continuă, iar dacă aceste proiecte rămâneau în grija administrațiilor locale privind identificarea fondurilor necesare, astăzi erau realizate”, a precizat primarul Gheorghe Melente.

Proiectul de realizare a rețelei de apă și canalizare prin intermediul Apavil este cea mai mare investiție din județ, estimată la valoarea de aproximativ 220 de milioane de euro, finanțată prin POIM 2014-2020, care prevede realizarea a 1700 de kilometri de rețea de apă și apă uzată din 36 de localități vâlcene. Investiția are un impact direct asupra vieții a nu mai puțin de 100 de mii de locuitori ai județului, dar, de un deceniu, bate pasul pe loc. Este un program unde zeci de localități din județ și-au depus documentația cu speranța obținerii mai rapide a unor bani europeni destinați alimentării cu apă și canalizare, dar acum lucrările sunt prea mult întârziate din incompetență sau nepăsare, ceea ce face ca acest program să fie compromis.

Prin urmare, apa și canalizarea sunt un subiect extrem de sensibil, de strictă actualitate şi necesitate, dar proiectul bate pasul pe loc de peste 10 ani.

Proiecte importante semnate de primarul din Drăgoești 

La Drăgoești este în procedură de licitație proiectul privind asfaltarea resturilor de drumuri prinse la finanțare cu bani guvernamentali, prin Anghel Saligny.

În procedură de licitație este și proiectul pentru eficientizarea școlii, cu fonduri atrase prin PNRR , în valoare de 240 mii de euro, iar în parteneriat cu Consiliul Județean administrația locală din Drăgoești are un proiect care vizează dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ din localitate. Prin acest proiect se va facilita procesul de învățare, astfel încât sălile de clasă și cabinele școlare vor primi mobilier și echipamente specifice și digitale. 

Un alt proiect, realizat tot cu bani europeni, prin GAL, este și investiția privind montarea a 24 de camere de supraveghere în intersecțiile și zonele problematice din localitate. 

De asemenea, pentru construirea podului din zona Dejești, peste gârla Geamăna, de pe drumul comuna DC 45, primarul a redepus cerea de finanțare: „Pentru refacerea acestui pod avem un proiect pe care l-am mai depus cândva. Dacă nu se intervine podul va rămâne în aer, pilonii sunt distruși. Dacă în primul deviz lucrările erau de 5,5 miliarde de lei acum valoarea proiectului este de 9 miliarde lei și dacă se mai întârzie mult va depăși și această sumă”, a precizat primarul Gheorghe Melente. 

Tot pe linia investiților, în centru comunei, în locul vechii școli cu clasele I – IV se va construi o sala de sport și vor continua lucrările de amenajare a centrului civic, iar pentru modernizarea drumurilor de tarla din localitate se identifică fondurile necesare.  

Prin urmare, pe lângă investițiile existente, în comună se vor deschide noi șantiere, iar solicitări de finanțare sunt depuse pentru toate axele și programele apărute privind accesarea fondurilor europene sau guvernamentale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *