Atmosferă de sărbătoare: s-a dat startul taberelor de pictură și teatru, la Călimănești

Artişti plastici din toată țara, dar și studenți și aspiranți la actorie s-au reunit în stațiunea Călimănești, pentru a participa la tradiționalele tabere de pictură și teatru.
În perioada 15-23 iulie 2023, Primăria orașului Călimănești organizează, în colaborare cu Fundația Act.or.Art București, Tabăra Națională de Teatru „Florin Zamfirescu”, ediția a XIV-a, și, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea, Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, ediția a XVI-a.
Deschiderea oficială a acestor manifestări cultural-artistice a avut loc sâmbătă, 15 iulie 2023, la Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”, odată cu inaugurarea clădirii nou modernizată a acesteia. Noua locație va avea destinația unui centru cultural la nivelul lăcașelor culturale importante din orașele mari ale țării. În clădire s-a amenajat o sală de spectacole de 300 de metri pătrați, săli de artă și ateliere de pictură, teatru și muzică. Prin urmare, finalizarea amenajării Casei de Cultură înseamnă pentru Călimănești organizarea în acest edificiu a unei palete largi de evenimente culturale, unul mai frumos decât celălalt. Locația va completa foarte bine zona de cultură călimăneşteană, alături de Centrul Multifuncțional, recent inaugurat, și biblioteca orășenească:
Primarul Florinel Constantinescu: „Casa de Cultură este centrul infrastructurii turistice”
Primarul Florinel Constantinescu a subliniat importanța așezământului cultural în evoluția culturală a orașului, ca fiind un loc destinat promovării diversității culturale, unde se va putea descoperi și aprecia frumusețea artei în toate formele sale:
„După mulți ani, orașul Călimănești are o Casă de Cultură. În tot acest timp noi ne-am desfășurat activitățile și în Casa de Cultură veche, dar la un moment dat nu s-a mai putut, și atunci am amenajat un teatru de vară în Parcul Central, care îi poartă și el numele maestrului Florin Zamfirescu, la fel ca și Casa de Cultură. Modernizarea Casei de Cultură a fost un proiect mai vechi, depus la CNI, pentru care nu s-au putut obține fondurile necesare și, în 2018 am depus acest proiect prin POR și a fost aprobat, iar astăzi inaugurăm Casa de Cultură. Valoarea întregului proiect este 5 milioane de euro. Investiția face parte dintr-un amplu proiect format din cinci loturi de lucrări: pe lângă Casa de Cultură avem și modernizare a 7 kilometri de străzi, modernizarea și reabilitarea Centrului Multifuncțional, a Școlii Jiblea Nouă, a Centrului cultural și de recreere din Jiblea Nouă. Casa de Cultură este centrul acestei infrastructuri turistice, unde, pe lângă spectacole vor fi și multe ateliere de lucru cu copiii și activități culturale complexe”, a precizat primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu.
În onoarea lui Florin Zamfirescu, Casa de Cultură din Călimănești va purta numele actorului originar din zonă
Vizibil emoționat, prof. dr. Florin Zamfirescu a apreciat inițiativa primarului Florinel Constantinescu, în sensul ca așezământul cultural din Călimănești să poarte numele său.
Florin Zamfirescu: „Nu există cadou mai mare pe care să-l fi primit de când mă știu, decât ceea ce se petrece astăzi prin apariția unei Case de Cultură care îmi va purta numele”
„Mă gândeam că, peste vreo 100 de ani, când o să privesc și eu înapoi, o să îmi aduc aminte de această minunată zi de 15 iulie 2023, care pentru mine este una dintre cele mai fericite zile din viață. După o viață petrecută în sânul teatrului mă trezesc atunci când vin acasă, ceea ce se spune că nu este posibil, adică nu poți fi profet în țara ta. Iată că eu încalc această regulă și mă trezesc într-un fel sărbătorit. Nu există cadou mai mare pe care să-l fi primit de când mă știu, decât ceea ce se petrece astăzi prin apariția unei case de cultură atât de frumoasă și utilată, unde să ne putem dezvolta, iar orașul să poată beneficia de spectacole și activități culturale. Pentru asta mulțumesc din suflet și îl strâng în brațe pe domnul primar pentru efortul făcut, pentru că eu știu ce greutăți a traversat în toți acești ani. Spectacolul de astăzi este pentru mine iarăși o sărbătoare. Spectacolul este o piesă scrisă pentru mine, vă mărturisesc, nu este infatuare. Eu nu am putut juca în această piesă și atunci a fost pusă în joc de băiatul meu, Vlad Zamfirescu, alături de fiica mea, Ștefana Samfira și bunul mei coleg și prieten Adrian Titieni. Sunt fericit, nu îmi mai încap în piele de mândrie și de bucurie”, a precizat prof. dr. Florin Zamfirescu.
Vlad Zamfirescu, Ștefana Samfira și Adrian Titieni au jocat spectacolul „Lumea lui Frank” la Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”
Cu acest prilej, pe scena Casei de Cultură a avut loc spectacolul de teatru „Lumea lui Frank” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, Scenografia: Mădălina Marinescu, Muzica: Mihai Georgescu (Bere Gratis) cu: Adrian Titieni, Ștefana Samfira și Vlad Zamfirescu.
Creațiile artistice, expuse într-o galerie de artă amenajată în Casa de Cultura „Florin Zamfirescu”
La festivitatea de deschidere au fost prezenți participanții de anul acesta la cele două manifestări și s-au admirat creațiile artistice realizate în cele 15 ediții anterioare ale taberei de artă vizuală.
Anul acesta, pe toți cei prezenți la manifestări cultural-artistice îi așteaptă, ca în fiecare an, o atmosferă plăcută la Călimănești. În plus, îi așteaptă Casa de Cultură, care are o galerie de artă ce va intra în circuitul cultural al artelor contemporane din România. Aici vor descoperi de asemenea un loc unde pot să lucreze nestingheriți la Centrul Multifuncțional și, nu în ultimul rând, îi așteaptă o stațiune plină de turiști dornici să își petreacă concediul și dornici să salute artiștii care își doresc să consemneze în lucrările lor sentimente, emoții, trăiri din această minunată zonă.
Taberele de teatru şi pictură reprezintă o bună conjuncţie a artelor scenei cu artele vizuale
Timp de 10 zile, la Călimănești vor fi foarte multe activități în cadrul taberei, în afară de faptul că artiștii vizuali se vor intersecta cu tinerii actori care vor oferi destul de multe spectacole în stațiune. Aici, artiștii vor avea ateliere deschise cu copiii din localitate, dar și cu copiii veniți în stațiune și, nu în ultimul rând, se vor face excursii de documentare în zonele apropiate, se vor vizita mănăstiri și biserici din perimetrul imediat alăturat Călimăneștiului, iar cei prezenți vor socializa, vor vorbi despre artă și, de asemenea, vor transmite de aici fotografii, mesaje și impresii.
Iubitorii de artă şi frumos pot să se bucure de aceste evenimente, pentru că ambele tabere se desfăşoară sub forma unor ateliere de lucru. Important de știut este faptul că, de când aceste tabere se desfăşoară în localitate, mulţi copii din Călimăneşti au îmbrăţişat aceste profesii.
Tot ceea ce se întâmplă la Călimănești pe nişa culturală se datorează primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, care, cu o eleganţă desăvârşită, apreciază cultura şi reuşeşte să îmbine frumosul, astfel încât partea realizării de materiale, a proiectelor pe care le face în comunitate să aibă un echilibru cu aceste evenimente culturale care se organizează la Călimăneşti.
La fiecare final de tabără, tablourile realizate au fost lăsate în patrimoniul cultural al oraşului Călimăneşti, urmând ca acestea să fie expuse într-o expoziţie de pictură care va fi amenajată în Casa de Cultura „Florin Zamfirescu”.
La eveniment au fost prezente personalităţi din viaţa politică şi administrativă a judeţului, critici de artă, profesorii coordonatori şi artiştii participanţi.