Primarul localității Lungești, Tiberiu Costea, continuă seria investițiilor masive cu bani europeni

Sediul Primăriei Lungești se reabilitează cu bani europeni, prin PNRR. Investiția face parte dintr-un proiect care include reabilitarea energetică a clădirii privind creșterea eficienței energetice și cuprinde o serie de lucrări atât pentru arhitectură, cât și pentru asigurarea independenței energetice a clădirii prin montarea de panouri solare: 

„Prin acest proiect s-a făcut izolație atât la nivelul plafonului, dar și la nivelul pardoselilor, s-a pus gresie, faianță, iar ferestrele și ușile sunt din cele moderne,

Prin urmare sunt foarte multe elemente care vin în plus pentru această reabilitare. Mai mult, vorbim și despre partea electronică, de îmbunătățirea sistemului electric cu elemente noi, moderne, care completează investiția, la care se adaugă și dotarea primăriei cu tot ce înseamnă partea de IT. A treia parte din proiect se referă la transpunerea PUG în format GIS și achiziționare unei drone pentru urmărirea celor care nu respectă legea, pentru depistarea celor care aruncă gunoiul în locuri nepermise și care fură lemn din pădure”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea. Valoarea investiției este de aproximativ 120 de mii de lei și se va finaliza la finele lunii august. 

Camere de supraveghere pentru depistarea celor certați cu legea

La Lungești, depistarea celor care încalcă legea se face și prin cele 70 de camere de supraveghere montate la nivel de localitate: „Aceste camere și-au dovedit eficacitatea pentru că ne-au fost de folos în câteva situații, ajutând la depistarea unor cetățeni certați cu legea”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea. 

Centru de zi pentru persoane vârstnice, din comuna Lungeşti

Tot în această perioadă se va finaliza și proiectul centrului de zi pentru persoanele în vârstă:

„Mai este foarte puțin de lucru, respectiv montarea centralei termice și amenajarea spațiului, dar în luna august se va finaliza investiția. O parte dintre dotări sunt achiziționate și depozitate în căminul cultural din satul Fumureni”, a precizat primarul. 

Centrul de zi pentru persoane vârstnice va fi dotat cu aparatură medicală, aparate pentru gimnastică și mobilier pentru toate cabinetele prevăzute în planul investiţional. În cadrul acestui centru seniorii vor avea parte de tratament, de consiliere psihologică şi socială, fizioterapie şi chiar de tratament la salina artificială care se va amenaja în interiorul clădirii. Centrul va fi dotat inclusiv cu SPA, jacuzzi şi se va putea face aici inclusiv fizioterapie cu ultrasunete. Clădirea va avea capacitatea de aproximativ 60 de persoane. Aici se va putea servi inclusiv masa în sistem catering şi vârstnicii vor beneficia de tratament pe baza aparatelor existente. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv o sală de evenimente unde se vor organiza spectacole, se vor susţine piese de teatru şi aniversări. 

Implicarea autorităților rezolvă o parte dintre probleme bătrânilor singuri de la sate

Plecarea în masă a tinerilor lasă în urmă cazuri sociale grave în multe localități din județ. Bătrâni rămași singuri, în sărăcie sau bolnavi, își duc traiul de la o zi la alte fără ca cineva să le poarte de grijă. La Lungești, primarul dă din salariul lui bătrânilor bolnavi şi nevoiaşi din comună. Spune că administrația locală caută pârghiile legale pentru a încerca să rezolve cazurile sociale grave, însă acestea nu vin în sprijinul celor singuri și vulnerabili: 

„Recent am avut un caz cu o bătrânică care nu mai are pe nimeni, o situație pe care într-un final am rezolvat-o. Ne-am ocupat să-i facem documentele necesare pentru a o interna la un centru de îngrijiri privat, deoarece locurile la centrele de stat erau ocupate, însă veniturile ei nu au putut acoperi cheltuielile. În situații de acest fel numai statul se poate ocupa și este nevoie de un program bine pus la punct, încât bătrânii să nu ajungă o minge de pingpong lăsată la mâna autorităților locale, cât și a statului. Nu avem o lege clară care să spună exact cum trebuie procedat în astfel de cazuri cum a fost cel cu bătrânica noastră și mai sunt multe de acest gen. În situații de acest fel este nevoie de o lege pe care să o dea statul, iar aceste persoane singure și neajutorate să nu fie lăsate la mâna unor escroci”, a precizat primarul localității Lungești.

Tiberiu Costea crede că soluția este în mâna guvernanților, pentru rezolvarea cazurilor sociale grave

„Avem nevoie de legi așa cum sunt în afara țării, în special pentru protecția bătrânilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor, care să se aplice și la noi. Acum, la nivel național este luat în vizor cazul căminelor unde bătrânii nu erau bine îngrijiți și unde se implică direct primul ministru, de parcă până acum nu se știa de existența acestor centre. Dar eu întreb: nu a trecut nimeni, nici un parlamentar cu mașina prin fața unui cămin, să vadă cum stau copiii agățați de gard și cum așteaptă să li se dea un covrig? Există Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și multe alte organe abilitate care pot controla aceste centre la orice oră. De ce nu face nimeni acest lucru? Domnii aceștia să vină și în localități, să vadă câte persoane cu dizabilități și câți bătrâni singuri sunt și cum se descurcă administrațiile locale. Să ia problema de le firul ierbii, fiindcă primăriile nu au fonduri pentru astfel de situații, diferența până la 2500 de lei pentru această bătrânică o pun eu în fiecare lună și fac acest lucru din sentimentele pe care le am față de bunicii mei. Nu știu ce voi face la următoarele cazuri care vor apărea în localitate”, a punctat primarul localității Lungești. 

Primarul așteaptă rectificarea bugetară. Administrația locală a ajuns la fundul sacului

Primarul Tiberiu Costea așteaptă cu interes rectificarea bugetară promisă și speră să fie una pozitivă. Administrația locală a ajuns la fundul sacului și ar avea nevoie de fonduri pentru plata peroanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora până la finele anului, pentru continuarea investițiilor și cofinanțarea proiectelor accesate: 

„Suntem la jumătatea anului și guvernul nu a făcut către primării nici o rectificare. O așteptăm, nu avem bani pentru plata persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora, așa că vom fi restanțieri și nimeni nu se întreabă cum se descurcă aceste persoane. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este surd la problemele acestora sau nu le cunoaște. Avem nevoie de rectificare pentru cofinanțarea proiectelor, avem nevoie de bani pentru achiziționare pătuțurilor, fiindcă în toamnă vom deschide grădinița cu program prelungit”, a precizat primarul din Lungești. 

În cazul în care această clădire se va plia condițiilor ISU impuse de noua legislație, administrația comunei Lungești le va face cadou prichindeilor din localitate, din toamnă, o nouă grădiniță modernă, spațioasă, dotată cu mobilier, jocuri educative pentru diferite grupe de vârstă și sistem de învățare audio-video. Acestea sunt doar câteva dintre noutățile de care micuții preșcolari se vor putea bucura la noua grădiniță din Lungești, care are un design prietenos și viu colorat.

Grădinița cu program prelungit a fost realizată din fonduri europene, iar conceptul după care a fost creată este unul prototip, cu spații generoase pentru orele didactice, zone de interes pentru interacțiunea celor mici și multe jocuri educative, plus dotări inteligente la standardele de calitate dorite. Noua grădiniță poate găzdui peste 40 de copii și este dotată cu clase moderne, sală de mese, bucătărie și locuri de joacă amenajate. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *