„Boschetarii” din Râmnicu Vâlcea, abandonați și de primar | În Capitală, o asociație îi ajută pe oamenii străzii fără să-i judece

Într-un articol dintr-un ziar local din Râmnicu Vâlcea, un jurnalist vorbește despre „boschetarii” care sunt din ce în ce mai numeroși. Potrivit articolului, săptămâna trecută Mircia Gutău a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre subiect, fiind întrebat de către o jurnalistă. Primarul a oferi și un răspuns, fiind evident nemulțumit de situația oamenilor fără adăpost.

În articolul menționat jurnalistul îi numește pe oamenii străzii drept „trântori murdari, alcoolici şi vulgari de pe străzi.”, vorbind și despre lipsa acestora despre implicare când vine vorba de ajutorul primit de la primăria orașului, adică centrul de îngrijire.

Este un trend acuma la nivel european să te speli cât mai rar şi să nu-ţi speli hainele, nu ştiu dacă ştiţi, am fost şi într-un mare oraş european şi acolo erau pe străzi sute de astfel de oameni care evident că deranjează şi evident că, legal,nu ai ce le face pentru că încalci drepurile lor de a trăi cum vor. S-a ajuns în situaţia în care nu contează drepturile majorităţii, ci cele ale minoritarilor. Peste tot este aşa…

A declarat primarul orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, la conferința de presă organizată săptămâna trecută.

La București, o asociație nu mai privește oamenii fără adăpost ca o „povară”

Asociația Carusel a apărut în 2011 din nevoia de solidaritate, pentru a oferi servicii sociale și medicale oamenilor aflați în situații de vulnerabilitate extremă. Asociația deține mai multe centre comunitare în capitală, unde le oferă oamenilor fără adăpost un sprijin prin alimente sau haine.

Încercăm să le dăm o voce celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili – oamenii fără adăpost, consumatorii de droguri, persoanele care practică sexul comercial, persoanele aflate în sărăcie extremă sau la risc de excluziune socială, cei care trăiesc cu HIV, TBC sau cu alte boli infecțioase, victime ale abuzurilor, cei care nu au buletin sau nu beneficiază de asistență medicală, refugiați, victime ale dezastrelor și mulți alții. Sunt cei pe care nimeni nu îi vede, care sunt marginalizați, umiliți, agresați sau ignorați. Prin intervențiile noastre mai urmărim ceva: să le redăm demnitatea și să le reamintim că sunt oameni.

Asociația Carusel din București

Desigur, totul a pornit de la oameni care nu dețin funcții politice, ci de la oameni obișnuiți care au vrut să contribuie în viața unor oameni fără adăpost. Este clar că poate pentru unii locuitori „boschetarii” sunt priviți cu dispreț pentru că deranjează în mod real spațiul public, însă asta nu înseamnă că este nevoie să fie și mai marginalizați decât sunt.

Articolul la care fac referire se află pe site-ul evenimentvalcean.ro și aparține jurnalistului Traian Guminski: https://evenimentvalcean.ro/analiza-sociala-de-ce-creste-numarul-boschetarilor-din-ramnicu-valcea/?fbclid=IwAR34Lfz7ALREqKzZXxGSd7sIRRvsPy_kW9z2eg4S_i7KQdWEY6NkPHmFVMU

*inclusiv fotografia reprezintativă este preluată din același articol menționat mai devreme

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *