Tomșaniul, după trei ani de mandat cu Andrei Nicolae ca primar

Deși mai este destul timp până la finalizare primului mandat, primarul localității Tomşani, Andrei Nicolae, a ales să își prezinte pe scurt realizările sale.
O analiză rapidă ne relevă că, în decursul celor trei ani de mandat, au fost atrase fonduri în valoare de peste 800 de mii de euro pentru o gamă diversă de proiecte, implementate în comuna Tomșani cu sprijin financiar european sau guvernamental.
Pe lângă proiectele aflate în diferite etape de desfășurare, administrația locală are deja un portofoliu de inițiative pregătite pentru următorii ani. Primarul subliniază că echipa din primărie este gata să acceseze noi resurse pentru investiții suplimentare. Un lucru este cert: primarul localității Tomșani, Andrei Nicolae, acordă atenție tuturor aspectelor vieții comunității sale, de la infrastructura majoră – drumuri și iluminat public, până la buna funcționare a școlilor, grădinițelor şi căminelor culturale.
În cuvintele sale, a ținut să adreseze mulțumiri sincere tuturor celor care l-au susținut în tot acest timp, atât din echipa administrativă locală, cât și din Consiliul Local:
Andrei Nicolae, primarul comunei Tomșani, are toate motivele să fie mândru de realizările sale
”Făcând o prezentare succintă a realizărilor obținute în cei trei ani ai acestui mandat, pot să afirm că am reușit să atrag peste 800 de mii de euro pentru proiecte implementate cu fonduri europene, guvernamentale și din bugetul local. Această cifră subliniază eforturile noastre constante în dezvoltarea comunității. De la investiții în infrastructură până la furnizarea serviciilor esențiale pentru cetățeni, am depus toate eforturile pentru a transforma Tomșani într-un loc mai bun pentru locuitorii săi. Prin urmare, doresc să exprim mulțumiri față de toți cei care m-au sprijinit în aceste realizări, în primul rând membrilor echipei administrative locale și consilierilor locali. Ne angajăm să continuăm cu noile proiecte pe care le avem deja pregătite, menite să contribuie la progresul comunității noastre”, a declarat primarul localității Tomșani, Nicolae Andrei.
Cu bani din bugetul local și fonduri externe atrase, la Tomșani se continuă asfaltarea
La Tomșani, procesul de modernizare și reabilitare a rețelei de drumuri de interes local continuă printr-o serie de lucrări de asfaltare în patru sate ale comunei. Aceste inițiative sunt finanțate din bugetul local, reprezentând o concretizare a angajamentului primarului față de comunitate în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii rutiere. În total, în cei trei ani din acest mandat, a reușit să finalizeze aproximativ 7 drumuri comunale, însumând peste 3 kilometri de asfalt nou. De asemenea, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” se vor asfalta nu mai puțin de 10 străzi, un demers amplu ce însumează o valoare de 10,5 milioane de lei. Aceste proiecte nu doar că îmbunătățesc condițiile de trafic, ci și susțin dezvoltarea durabilă a comunității oferind o infrastructură modernă și eficientă locuitorilor:
” „De când sunt în funcția de primar, am depus eforturi pentru a gestiona banul public cu responsabilitate, în scopul de a contribui la dezvoltarea localității. Ne-am bucurat de reușite semnificative și sunt mândru de faptul că am putut realiza proiecte de impact. Mulțumirea comunității este cea mai bună recompensă și aceasta este evidentă în rezultatele vizibile. Dacă în fiecare an s-ar fi alocat resurse din bugetul local pentru investiții în localitate, în acești 30 de ani care au trecut, fără îndoială, condițiile pentru cetățeni ar fi fost mult îmbunătățite”, a subliniat Nicolae Andrei, primarul localității Tomșani.
Bani europeni pentru modernizarea iluminatului public
Tot în această perioadă se montează primele 472 de lămpi economice cu LED. Este un proiect care se desfășoară în comuna Tomșani cu finanțare europeană prin AFM. Modernizarea iluminatului stradal va continua cu un alt proiect, pentru care administrația locală depune cerere tot la AFM.
Teren de sport cu gazon sintetic la Școala Gimnazială Foleștii de Sus
Și tot în această perioadă, la Tomșani, primarul localității a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea terenului de sport cu gazon sintetic la Școala Gimnazială Foleștii de Sus. Această investiție se desfășoară cu finanțare exclusivă din bugetul local:
„Suntem concentrați asupra documentațiilor necesare pentru partea de proiectare a proiectului de reabilitare a Școlii Gimnaziale Foleștii de Sus, un proiect finanțat prin fonduri europene prin intermediul PNRR. Într-un viitor foarte apropiat, intenționăm să demarăm procedura de licitație pentru această investiție, care cuprinde o serie amplă de lucrări, de la înlocuirea tâmplăriei și anveloparea clădirii, până la reconfigurarea instalației electrice, amenajarea interioară, schimbarea acoperișului, instalarea panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură. În plus, avem în plan construirea unui corp atașat clădirii școlii, destinat grupurilor sanitare. Mai mult, în curând vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor la școli. Această achiziție se face printr-un parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea. Iar cu bani tot din bugetul local, efectuăm o reparație curentă la Căminul din satul Tomșani”, a subliniat Nicolae Andrei, primarul localității Tomșani.
Apă și canalizare
Comuna Tomșani este una dintre localitățile care, după mulți ani, a fost exclusă din lista programului cu finanţare POIM 2014-2020. Acolo, a fost prinsă cu speranţa obţinerii mai rapide a unor fonduri europene destinate înfiinţării sistemului de apă și canalizare în comună, renunţând, în schimb, la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare sau alte axe de finanțare. Aflată într-o astfel de situaţie injustă, administrația locală a comunei a refăcut documentația și caută o altă axă de finanțare pentru extinderea sistemului de apă și canalizare în zonele respective.
”Avem pregătit proiectul pentru accesarea fondurilor necesare introducerii sistemului de apă și canalizare în satele Mirești și Dumbrăvești, precum și în câteva ulițe din satul Tomșani, unde momentan nu există această infrastructură. Pentru a acoperi această nevoie, estimăm că va trebui să construim o rețea de apă și canalizare pe o lungime totală de aproximativ 10 kilometri”, a subliniat Nicolae Andrei, primarul localității Tomșani.