La Vaideeni, prima ediție a Zilelor Satului Izvorul Rece a marcat un moment de sărbătoare în comunitate

În zilele de 19 și 20 august 2023, într-un cadru pitoresc și semnificativ pentru comunitate, a avut loc un eveniment remarcabil care a adus bucurie în inimile locuitorilor și a vizitatorilor

În cadrul acestui weekend plin de tradiție și cultură, a avut loc prima ediție a Zilelor Satului Izvorul Rece, o sărbătoare ce a unit întreaga comunitate într-un spirit de celebrare și conectare cu rădăcinile lor autentice.

În atmosfera plină de emoție, începând cu ora 13:00, evenimentul a debutat cu lansarea cărții „Ieri recea, azi Izvorul Recea” de către autorul Nicolae Lolea, și a continuat cu o expoziție impresionantă de costume populare specifice zonei și o expoziție fotografică intitulată „Un sat de moșneni ieri și azi – Elemente de patrimoniu cultural imaterial în satul Izvorul Rece”, realizată de Asociația Culturală Moștenitorii.

De la ora 14:00, privitorii au avut parte de un spectacol folcloric de zile mari, susținut de interpreți atât din comuna Vaideeni, cât și din alte regiuni.

În trecut, comunitatea din Izvorul Rece marca cu mândrie zilele propriului sat, respectând tradiții străvechi. Imaginile de altădată, acum îngălbenite de trecerea timpului, redau chipuri din epoci de demult, pierdute în spirală secolelor. Acești înțelepți ai satului au lăsat în urmă un tezaur cultural imaterial neprețuit, o comoară de tradiții și obiceiuri care necesită îngrijire, protejare și conservare.

Dorind să reînvie această legătură cu istoria și să mențină vie amintirea tradițiilor, comunitatea din Vaideeni a decis să readucă la viață această sărbătoare. Într-o lume mereu schimbătoare, evenimente precum Zilele Satului Izvorul Rece devin veritabile bijuterii culturale. Ele reușesc să îmbine cu grație trecutul cu prezentul, oferind astfel o poveste vibrantă și plină de viață a identității locale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *