Primarul Daniel Paraschiv și lupta pentru accesul la apă în comunitatea sa: criterii schimbate și sate fără apă timp de peste 10 ani
Daniel Paraschiv, primarul din Frâncești, nu-și ascunde nemulțumirea față de Apavil, acuzând instituția că trage de timp și face pași mărunți în procesul de licitație pentru proiectul vital al județului de extindere a rețelei de apă și canalizare. Acest proiect crucial este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), unde Apavil S.A. ocupă rolul de operator regional pentru serviciile de apă și canalizare, devenind beneficiarul principal al acestui demers.
Este important de subliniat că localitatea Frâncești face parte din masterplanul județului, alături de multe alte localități care au depus cu speranță dosarele pentru a accesa mai rapid fonduri europene destinate dezvoltării sistemelor de apă și canalizare. Totuși, trebuie menționat că, în conformitate cu condițiile impuse în contractul de finanțare prin POIM, administrațiile locale prinse în acest masterplan nu au mai avut dreptul, pe toată durata acestei perioade, să acceseze alte surse de finanțare. Această restricție a afectat comunitățile respective, împiedicându-le să obțină mai rapid fondurile necesare pentru înființarea sistemelor de apă și canalizare în localități.
Primarul Daniel Paraschiv este mâhnit de faptul că localitatea Frâncești, după ce a fost exclusă din proiectul inițial privind rețeaua de canalizare, a rămas în continuare ancorată în cadrul POIM pentru extinderea sistemului de apă, pe o distanță de aproximativ 22 de kilometri. Această zonă se confruntă cu lipsa apei din cauza secetei, indiferent de anotimp. Din păcate, proiectul a rămas neatins și neglijat în sertarele Apavil timp de peste 10 ani, în timp ce cetățenii au primit doar promisiuni. Pus într-o astfel de situație, declară că împreună cu alți primari vor ieși din acest proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM):
”Lucrarea a fost scoasă la licitație, iar noi facem parte din primele cele patru loturi. Am înțeles că asocierea de firme a fost descalificată și acum trebuie să se reia procedura. Având în vedere ritmul lent al Apavil, rămân la părerea că banii se vor pierde, și acest lucru este o mare problemă, deoarece suntem practic imobilizați în condițiile în care seceta afectează România, iar în localitatea Frâncești există destul de multe gospodării care nu au acces la apă”, ne-a precizat primarul localității Frâncești, Daniel Paraschiv.
Localitatea Frâncești a rămas în masterplanul județului cu proiectul de extindere a rețelei de apă în două sate, Mănăilești și Genuneni, plus ulițele din șapte sate care încă nu au apă. În total, lungimea rețelei de apă inclusă în masterplanul județului, care s-a modificat de-a lungul celor 11 ani, este dificil de precizat. Lungimea estimată ar trebui să fie de aproximativ 22 de kilometri.
Primarul localității Frâncești, Daniel Paraschiv: ” Oamenii din sate au nevoie urgent de apă, nu de promisiuni.
”În acest an, au avut loc mai multe ședințe cu discuții aprinse, deoarece mulți primari sunt nemulțumiți. Am fost ținuți în continuare în acest masterplan, iar comunitățile întregi din județ suferă din cauza lipsei de apă. Cei care suferă în acest caz sunt oamenii, și nu este corect ca aceștia să plătească pentru neglijența unor instituții, chiar dacă proiectul este extrem de necesar pentru județ. Ni s-a transmis că finanțarea acestui proiect nu se va pierde și se va reporta pentru următorul exercițiu financiar, acest lucru nu aduce liniște, deoarece oamenii din sate au nevoie urgent de apă, nu de promisiuni. Le-am transmis cetățenilor ceea ce ne-au comunicat cei de la Apavil în 2016, când spuneau că lucrările vor începe cât mai curând posibil. Suntem acum în 2023, iar lucrările nu au început încă, cu toate că ar fi trebuit să înceapă acum mulți ani. Oamenii ne întreabă când vor începe lucrările la apă, și noi nu știm ce să le răspundem. Dacă sunăm la Apavil, ni se spune să discutăm cu Eptisa (compania specializată în inginerie, consultanță și tehnologie informațională, care oferă sprijin managerial necesar pentru implementarea cu succes a proiectelor) că trebuie să facă modificări, dar nu știu exact ce. Dacă discutăm cu Eptisa, spun că au predat întreaga documentație, iar Apavil trebuie să repună proiectul la licitație. Practic, suntem tratați ca o minge de ping pong în această situație. Am stat de vorbă și cu o parte dintre primarii prinși în acest masterplan. Până la urmă, vom ieși din acest proiect, altfel nu se poate”, ne-a precizat primarul localității Frâncești, Daniel Paraschiv.
Criterii schimbate și sate fără apă și canalizare de peste 10 ani
Primarul subliniază că proiectul de canalizare al localității a fost exclus pe baza unor reguli care s-au schimbat în timp. Afirmă că a solicitat repetat ca administrațiile locale să aibă acces la finanțare pentru apă și canalizare încă de la început. Din păcate, condițiile impuse în cadrul proiectului nu au permis acest lucru. Astăzi, după mai bine de 10 ani, sate întregi încă nu au apă:
”Proiectul de canalizare al localității noastre a fost exclus pe baza criteriilor de eligibilitate, reguli care s-au schimbat pe parcursul jocului. Am afirmat-o în repetate rânduri și o repet din nou acum. Ar fi trebuit să ne permită să accesăm finanțare pentru apă și canalizare de la bun început, astfel încât administrația locală să poată obține aceste fonduri. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat așa, iar noi am fost prinși în acest proiect. Astăzi, la mai bine de 10 ani de când suntem implicați, sunt sate întregi care nu au niciun metru de conductă de apă.”
Primarul Daniel Paraschiv din Frâncești a obținut finanțare pentru proiectul de canalizare prin PNI ”Anghel Saligny”
Primarul din Frâncești, Daniel Paraschiv, a primit o veste norocoasă în ceea ce privește finanțarea proiectului de canalizare al localității. Chiar dacă inițial au fost excluși din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), au obținut finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny pentru sistemul de canalizare. Cu toate acestea, valoarea proiectului de canalizare, în sumă de 20 de milioane de lei, nu acoperă întreaga localitate.
Primarul Paraschiv a explicat că acești bani vor acoperi aproximativ 40% din necesarul pentru realizarea întregii rețele de canalizare în localitate. Pentru a extinde sistemul la nivelul întregii comunități, primarul are în plan să acceseze noi programe de finanțare și să depună un nou proiect.