Urmașul familiei Știrbei, prezent la hramul Mănăstirii Sfânta Ana din Golești

Sâmbătă, 09 septembrie, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea „Sfânta Ana” din localitatea Golești, sat Giurgiuveni, și-a serbat hramul.

Mănăstirea Sfânta Ana – o oază de linişte şi regăsire sufletească

Există în lumea aceasta locuri unde, probabil că nu întâmplător, se concentrează nuclee de spiritualitate care își pun amprenta asupra neamului românesc. Un astfel de nod spiritual se găsește în satul Giurgiuveni, comuna Golești.

 La o distanță de aproximativ 7 km de șoseaua principală, care unește centrul comunei Golești de satul Giurgiuveni, la poalele pădurii Girgiuvenilor, care domină așezarea, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din zonă, departe de zgomotul lumii, ctitorită de către ing. George Știrbei, descendent al vechiului neam românesc, Știrbei, stă măreață deasupra zonei, Mănăstirea Sfânta Ana – o oază de liniște și regăsire sufletească.

 În acest loc binecuvântat de Dumnezeu, pelerinul dornic de liniște se poate bucura în tihnă și de un cuvânt folositor pentru compasiunea și iubirea față de ceilalți, de veritabila regăsire sufletească, atât de necesară celor care își doresc să poposească aici.

Mănăstirea Sfânta Ana din Giurgiuveni este un loc minunat care continuă moștenirea prețuită a înaintașilor, împletind cu armonie ascultarea, munca și rugăciunea inimii. Acest lăcaș monahală este o mănăstire pentru maici, caracterizată prin viața monastică liniștită, sub supravegherea devotată a mamei starețe Nectaria, și are drept hram praznicul Sfintei Ana.

Lăcașul numit „Sfânta Ana” dorește să amintească celor care îl vizitează că aceste locuri poartă în ele o istorie bogată, marcată de eroi care și-au dat viața în slujba lor, și că aici s-a reînnoit tradiția monahală, ghidată de principiile sacre ale vieții creștine morale. Înălțarea acestui respectat așezământ reprezintă o expresie de recunoștință către Dumnezeu din partea ctitorului său, inginerul George Știrbei, în numele neamului și al eroilor acestei comunități.

Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, iar evenimentul religios a fost marcat de prezența ctitorului George Știrbei și a unui mare număr de credincioși.”

Omagierea Eroilor din Primul Război Mondial la Mănăstirea din Giurgiuveni

În cadrul acestui eveniment, a avut loc o procesiune religioasă însoțită de aducerea a trei săculeți de pământ de pe locurile unde au avut loc luptele din Primul Război Mondial, în memoria eroilor din fosta comună Giurgiuveni, care este în prezent satul Giurgiuveni.

Eșantioanele de pământ, simbolizând locurile unde au luptat eroii, au fost colectate cu grijă de către preoți și autorități locale din localitățile respective, au fost certificate și au fost depuse în cadrul acestei ceremonii religioase într-o urnă funerară, care a fost plasată în incinta mănăstirii.

Comisia responsabilă de primirea celor trei săculeți cu eșantioane de pământ a fost formată din următoarele persoane: profesorul Petrescu Eugen, președintele Filialei Județene „Marei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”; colonelul în rezervă Ștefănescu Nicolae, prim-vicepreședintele Filialei și președintele Subfilialei „Cultul Eroilor” din comuna Golești, județul Vâlcea; inginerul diplomat Rizea Ion, prim-vicepreședinte al Subfilialei; colonelul în rezervă Aldescu Ion și învățătorul Cazacu Gheorghe, vicepreședinții subfilialei.

Colectarea eșantioanelor s-a realizat prin eforturile autorităților locale din comunele Șelimbăr, județul Sibiu, Câineni, județul Vâlcea, și comuna Bran, județul Brașov, de pe teritoriile unde s-au purtat acțiuni de luptă în timpul Primului Război Mondial și unde acești eroi s-au sacrificat pentru a-și apăra pământul strămoșesc și credința. Acești eroi erau fii ai satului Giurgiuveni:

”Prin tot ce au realizat, îi purtăm în inimile noastre și trebuie să îi amintim mereu pe toți aceia care s-au angajat în lupta pentru țara noastră. Noi, cei prezenți și vii, avem datoria de a continua această luptă pentru țară și pentru noi înșine„, a subliniat maica stareță Nectari

Pentru identificarea eroilor care s-au sacrificat între 1916 și 1919, s-a efectuat o cercetare amănunțită folosind tabelele de mobilizare, certificatele de deces și documentele de la comunele respective, inclusiv arhivele militare

Recunoștință Eroilor Satului Giurgiuveni

„Vă mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru participarea la acest eveniment. Adresez mulțumiri prietenilor de-o viață, colaboratorilor, vecinilor, scriitorilor și foștilor militari, dintre care mulți sunt personalități de seamă prezenți astăzi. Această prezență mă umple de umilință și recunoștință față de voi. Nu în ultimul rând, aș dori să exprim recunoștința mea față de maica stareță Nectaria pentru eforturile depuse. Vă port pe toți în rugăciunile mele, iar prezența voastră aici mă umple de mândrie pentru satul în care m-am născut,” a subliniat inginerul George Știrbei.

În timpul evenimentului, inginerul George Știrbei a adus în fața participanților o listă impresionantă ce cuprindea numele a 35 de eroi din comuna lor care și-au sacrificat viețile pe câmpurile de luptă. Această listă a avut un impact emoțional profund, amintindu-le tuturor despre devotamentul și curajul acestor eroi în apărarea țării lor.

Unitate și Respect: Mesajul Tinerilor prin Cântece Patriotice

De asemenea, copiii din localitate au avut o contribuție semnificativă la eveniment, susținând un program artistic impresionant de cântece patriotice. Această prestație artistică a transmis un mesaj puternic de unitate și respect față de memoria eroilor, demonstrând că tânăra generație este conștientă de importanța valorilor patriotice și a istoriei naționale.

Încheierea manifestării a avut loc cu o agapă creștinească tradițională, un moment de comuniune și solidaritate în care participanții au putut împărtăși amintiri și reflecții asupra evenimentului și a eroilor comunei lor. Această agapă a consolidat legăturile comunitare și a adus un strop de alinare în sufletele celor prezenți, reafirmând importanța menținerii vie a memoriei eroilor care au contribuit la apărarea patriei.

George Știrbei – Generozitate și Rădăcini: O Mănăstire Pentru Comunitate

Terenul pentru mănăstire, cu o suprafață de aproximativ 4 mii de metri pătrați, a fost donat de George Știrbei,  inginer stabilit în America. Această donație a avut loc în anul 2019, iar alături de acest teren, George Știrbei a oferit o impresionantă sumă de bani pe măsură ce lăcașul de cult se construia. De asemenea, acest generos donator a contribuit la realizarea unei construcții ce servește ca muzeu și bibliotecă în cadrul mănăstirii.

Crucea de altar a fost așezată în anul 2020, marcând începutul construcției mănăstirii și a clădirii asociate. Este important de menționat că mănăstirea nu este încă finalizată, dar evenimentul din ziua de sâmbătă a adus și binecuvântarea pentru clopotul care va suna în cadrul acestui lăcaș sfânt.

Un aspect demn de remarcă este faptul că George Știrbei a scris o carte în care a investigat legătura dintre boierii Știrbei și neamul său din satul Giurgiuveni. În această carte, nu exclude ipoteza că el ar putea fi unul dintre descendenții vechiului neam românesc. Aceasta adaugă o notă interesantă de cercetare și conștientizare a rădăcinilor și istoriei sale personale în contextul comunei și al mănăstirii pe care a contribuit atât de generos la construirea ei.

1 thought on “Urmașul familiei Știrbei, prezent la hramul Mănăstirii Sfânta Ana din Golești

  1. Din rude vechi si stramosesti s-a nascut eroul nostru drag George Stirbei din com. Giurgiuveni, caruia ii purtam adanca recunostiinta si mandria noastra nationala.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *