Politica din curtea școlii | Primarul pozează doar cu școlile de top, iar elevii din coadă rămân repetenți și fără sprijin

Chiar și în 2023 politicienii vânează voturi în fața elevilor la început de an școlar. Elevilor nu le pasă, iar părinții sunt sictiriți de campania electorală.

Cum ar mai scrie și alt titlu de ziar: „Început de an școlar cu trei de P: Politicieni, Preoți și Polițiști”. Fiecare an școlar are obișnuința să înceapă cu un mare careu în curtea școlii unde directorul sau directoarea școlii are un discurs pe măsură, iar preotul binecuvântează noul an școlar. Nu aș spune că prezența preotului este nepotrivită, dar nici cerută.

Urmează, desigur, cel mai „important” și așteptat discurs din acea zi, cel al politicienilor. Deși actorii vizați ai școlii sunt copiii, aici este nevoie să facă urechile ciulite părinții. Aici se întâmplă inevitabilul și se nimerește cumva ca politicianul care susține discursul să fie prezent la o școală frumoasă, bine îngrijită și cu câteva proiecte ale administrației la palmares.

Mircia Gutău stă doar unde e frumos și curat, alături de colegii de breaslă

În acest an, primarul a fost prezent la deschiderea anului școlar la patru instituții prestigioase de învățământ din Râmnicu Vâlcea: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”, Școala Gimnazială „Anton Pann” și Școala Gimnazială „Tache Ionescu”.

Desigur, nu a venit singur și a adus după el următorii actori importanți din municipiu/județ: Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, Prefectul Mihai Oprea și Director Adjunct de la Inspectoratul Școlar Județean, Lucian Miu.

Oare cum a ajuns primarul la 4 festivități în acea dimineață pentru a-și livra discursul electoral? Desigur, este aproape clar că atât conducerea școlilor și primarul s-au „înțeles” pentru anumite ore ca să ajungă în timp util. Prin urmare, întâietate are primarul chiar și în prima zi de școală, indiferent dacă elevii, părinții sau profesorii ascultă în soare cântece politice demne de ultimii 30 de ani de democrație.

Poză cu școlile de top, iar pentru elevii fără performanță nu se acordă interes

De ce nu a ales primarul să se prezinte la deschiderea acestui an la școlile unde performanțele nu sunt atât de bune, iar acesta să vină ca o susținere? Oricum investițiile către școli vin acolo unde sunt cei mai mulți elevi, adică mai mulți părinți și implicit mai mulți votanți, precum colegiile și școlile gimnaziale mari. Iată ce spune primarul despre investiții în învățământ:

Am continuat finanțarea de la bugetul local a lucrărilor de reabilitare acolo unde a fost nevoie și tot cu eforturi locale am finalizat noua sală de sport de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sau moderna sală de festivități de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”.

Au fost eforturi deosebite din partea Municipalității, dar consider că acestea au fost răsplătite prin rezultatele foarte bune, de top național, obținute de elevii din oraș la marile examene ale anului: Evaluare Națională și Bacalaureat. Am fost mândru să-i premiez, în această vară, pe numeroșii absolvenți care au obținut media maximă și care ne-au făcut mândri că suntem râmniceni!

Declarația primarului Mircia Gutău, cu ocazia începerii noului an școlar.

În declarația de mai sus vorbește despre investiții de modernizare sau premii acordate în bani pentru cei care au obținut rezultate foarte bune. Totuși, elevii care nu se descurcă atât de bine din anumite considerente nu au parte de susținere sau măcar condiții la fel de bune ca în liceele vizate ca investiții de primar.

Iată, de exemplu, cum arată notele de la Evaluarea Națională din vară a Școlii Gimnaziale Goranu, care aparține de municipiul Râmnicu Vâlcea:

8.17, 5.35, 4.82, 4.77, 4.57, 4.10, 4.05 și 3.95

Din 8 elevi, doar unul a promovat Evaluarea Națională. Desigur, acestea fiind notele celor care au intrat la acest examen, exceptând cei care nu au fost luați în considerare. Mai sunt o grămadă de note foarte mici la școlile din Râmnicu Vâlcea, dar am ales una singură pentru un exemplu concret.

„Primăria Municipiului va continua, în același ritm susținut, să facă toate demersurile pentru asigurarea celor mai bune condiții de studiu în toate unitățile de învățământ preuniversitar din oraș.” – mai spune primarul Gutău. Prin această declarație primarul anunță ca va continua să facă toate demersurile, așa cum le-a făcut și până acum, adică unde votul contează.

Rezultate sunt, dar doar acolo unde se investesc bani de la bugetul local, interes din partea profesorilor, meditații cu greu din partea părinților și un trai decent. Cu restul ce putem face, dacă nu au aceste lucruri? Nu este responsabilitatea totală a lui Mircia Gutău pentru ca elevii să aibă rezultate, însă este cel puțin nepotrivit să faci poză cu școlile de top, iar în spate rămâne o realitate tristă fără un interes acordat vreodată.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *