Bărbătești, o destinație turistică în ascensiune la poalele Masivului Buila

Bărbătești, localitatea situată la poalele masivului Buila, a găzduit pentru a doua oară în această vară concursul „Buila Trail Race,” dedicat alergătorilor montani, fie ei amatori sau profesioniști, din țară și din străinătate. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Sport fără Limite Vâlcea, în colaborare cu Primăria Bărbăteşti și a beneficiat de sprijinul unor sponsori locali și naționali. Competiția a înregistrat o participare semnificativă, cu peste 600 de persoane înscrise, inclusiv 100 de copii, și a atras un număr mare de turiști. Aceștia au continuat să revină în localitate, deoarece zona a reușit să le cucerească inimile și să rămână întipărită în amintirile lor ca o experiență plăcută care aduce mereu o senzație de bine:
„Anul acesta, a doua ediție a competiției de anduranță pentru alergătorii montani, amatori sau profesioniști, din țară și de peste hotare, a avut loc în luna iulie. Pe lângă competitorii înscriși într-un număr neașteptat, au fost prezenți peste 1500 de turiști. Mulți dintre ei, care nu mai fuseseră niciodată în localitatea noastră, au rămas fascinați de zonă și au revenit. Așezarea este deja o destinație de turism. Astfel, în ultimele două luni, sute de turiști au sosit în Bărbătești pentru a-și petrece sfârșitul de săptămână, pentru că le-a plăcut enorm de mult. Și asta este doar începutul. Noi pregătim proiecte atât pentru atragerea turiștilor, cât și pentru a-i aduce pe orășeni, care au început deja, într-un număr destul de mare, să schimbe viața confortabilă și agitată din oraș cu cea din Bărbătești, unde există alt ritm, alte reguli, asemenea celor de la țară, cu aer curat de munte și mâncare bună”, — ne spune Constantin Banacu, primarul localității Bărbătești.
Localitatea Bărbătești aspiră la statutul de stațiune turistică de interes local, iar argumentele în acest sens nu lipsesc. Așezarea a devenit cunoscută și extrem de apreciată de turiști în ultimii ani
Frumusețea locului începe încă de la urcare, de pe poteca spre Mănăstirea Pătrunsa. De acolo, de sus, se vede Oltul și Muntele Cozia, iar în zilele însorite se zărește chiar și Dunărea în depărtare, în toată strălucirea sa. Localitatea Bărbăteşti este un punct de plecare spre munții Căpățânii și Parcul Național Buila – Vânturarița, pe un drum care duce în liniștita poiană de la Pătrunsa.
Urcușul până la Mănăstirea Pătrunsa, în lumea monahală, dar și spre bisericile din apropiere, oferă călătorilor curioși peisaje de neuitat. Aici, turistul poate petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poate afla povestea satelor sau a locurilor și poate gusta diferite bunătăți locale.
Extrem de apreciat de turiști în ultimii ani este și satul de vacanță de pe Valea Otăsăului, unde își petrec vacanțele iubitorii de natură, iar administrația locală are un amplu proiect de dezvoltare a zonei respective.
„Pentru lotizare zonei vom obține de la Ministerul Agriculturii aprobarea în această perioadă. Pentru amenajarea Satului de vacanță de pe Valea Otăsăului, peste 40 de loturi sunt date în concesiune. Zona, extrem apreciată de turiști în ultimii ani este electrificată, există sistem de apă, canalizare, iar drumul se va asfalta în această perioadă. Asta în primă fază, pentru că în zonă mai este un teren, unde cândva aveam în plan amenajarea unei pârtii de schi la care am renunțat fiindcă nu mai este zăpadă, unde acum se vor putea crea alte 40 de loturi pe Valea Otăsăului. Noua zonă este un deal de unde se deschide o panoramă superbă pe care o oferă dealurile și munții din depărtare. Pentru că localitatea este o locație cu atracții turistice, peisaje frumoase, sate aproape de pădure și natură am depus documentele pentru atestarea localității ca stațiune de interes local. Acest lucru va fi benefic pentru viitoarele fonduri pe care intenționăm să le accesăm”, ne-a declarat primarul comunei Bărbătești, Constantin Banacu.