Dezvoltarea educației, prioritară la Budești

La Budești, s-au efectuat investiții semnificative în infrastructura de învățământ. Aici, se găsește o grădiniță nouă, cu program prelungit, care reprezintă un mare succes pentru comunitate. Primarul Ion Vlădulescu menționează că, dacă ar fi știut că acest lăcaș de învățământ va avea un astfel de succes, ar fi optat pentru o construcție mult mai mare, deoarece cererile depășesc cu mult numărul de locuri pe care grădinița le poate oferi părinților care își doresc să-și aducă micuții aici.
„Noua grădiniță are trei ani de activitate, cu program prelungit, și nu poate decât să mă bucure că o astfel de investiție vine în ajutorul cetățenilor. Se poate observa acest lucru, pentru că, în primul an de funcționare, s-au ocupat doar locurile pentru o singură grupă, în al doilea an s-a ajuns la trei grupe, iar în acest an, numeroase cereri nu au putut fi onorate”, a explicat primarul localității Budești, Ion Vlădulescu. În prezent, în grădinița cu program prelungit, cu trei grupe, își desfășoară activitatea peste 60 de copii.
Primarul caută soluții pentru extinderea numărului de locuri în grădiniță pentru anii viitori, astfel încât toate cererile să poată fi satisfăcute. „Noi ne dorim să continuăm să oferim condiții excelente în toate grădinițele din localitate”, a subliniat el.
În Budești, există în total cinci grădinițe, toate deservind un număr complet de copii. Pe lângă acestea, sunt trei școli în localitate. Două dintre ele se găsesc în satele Bârsești și Barza, oferind clase pentru ciclul primar (I-IV). A treia școală, situată în centrul localității, acoperă atât ciclul primar, cât și gimnazial (I-VIII). Toate instituțiile de învățământ din zonă sunt ocupate în întregime, ceea ce este remarcabil, având în vedere tendința generală de scădere demografică în mediul rural din România. La Budești, situația este cu totul diferită, cu o populație în creștere constantă și un număr în creștere de elevi
În satul Bârsești, cu sprijin financiar din partea ADR Sud Vest Oltenia, se va lansa un proiect de construcție a unei școli complet noi, care va oferi clase pentru elevii ciclului primar (I-IV), precum și a unei noi grădinițe.
Cu ajutorul fondurilor din bugetul local, primarul are în plan amenajarea a șase locuri de joacă pentru cei mici, în diverse zone ale localității.
Investiții masive în infrastructură, modernizarea drumurilor și extinderea rețelei de gaze
La Budești, bugetul local este direcționat către investiții, mai ales în ceea ce privește demararea lucrărilor de înființare a rețelei de gaze. Această abordare va rămâne în vigoare până când administrația locală va obține finanțarea guvernamentală. Primarul așteaptă cu interes semnarea contractului pentru proiectul de înființare a rețelei de gaze, deoarece documentația necesară este depusă la Ministerul Dezvoltării de ceva vreme.
În paralel cu acest proiect, primarul are în plan continuarea modernizării drumurilor comunale. Lucrările sunt deja în desfășurare pe anumite trasee, iar pentru altele, se vor începe în perioada următoare. Totuși, din cauza necesității de a aloca resurse bugetare și fonduri către proiectul de gaze, primarul a fost nevoit să ajusteze bugetul alocat pentru celelalte investiții propuse.
La Budești, administrația locală continuă să depună eforturi pentru a obține finanțare și pentru modernizarea drumurilor de interes local, iar atragerea de fonduri europene reprezintă un obiectiv important pentru administrație. El a subliniat: „Dacă nu am fi reușit să atragem fonduri europene, nu am fi putut să modernizăm localitatea așa cum ne dorim, așa cum și cetățenii și-ar dori. Avem ca obiectiv să dezvoltăm localitatea în mod echitabil și să creăm condiții civilizate pentru toți cetățenii. Acest lucru a fost și va rămâne o prioritate pentru administrația noastră.”
Cu bani din bugetul local, s-a introdus conducta de gaze pe o lungime de peste 5 kilometri. Primarul și-a propus să amenajeze inclusiv stația de reglare a presiunii până la sfârșitul anului, iar lucrările vor continua chiar dacă finanțarea de la Guvern întârzie să apară. ” Gazele sunt o necesitate, chiar dacă prețul gazului este destul de ridicat și se preconizează că va continua să crească. Trebuie să răspundem cerințelor comunității”, a precizat primarul localității Budești, Ionel Vlădulescu.
Proiectul de branșare a localității la rețeaua de gaze naturale are o lungime de 34 de kilometri în prima etapă. Acesta este un proiect ajuns la maturitate și trebuie să fie urgent finanțat, având în vedere că localitatea găzduiește un parc industrial care are nevoie de utilități.