Rectificarea bugetară, sub semnul întrebării: primarii, în fața presiunilor economice și amânării proiectelor
Se intenționează o posibilă rectificare bugetară pentru acest an, au comunicat premierul și liderii PSD în cadrul unei recente ședințe de partid. Una dintre cauzele principale pentru această decizie ar fi presiunile exercitate de primari, care se confruntă cu restricții financiare din partea executivului guvernamental, care urmărea inițial să facă unele economii la buget.
În ce constă împărțirea „sărăciei” de către Guvern? Cu atenția îndreptată în special către aleșii locali, aceștia sunt printre cei mai nemulțumiți de momentul în care autoritățile centrale au decis să oprească anumite plăți destinate administrațiilor publice locale. Practic, se dorește reducerea cheltuielilor la final de an, inclusiv la proiecte de investiții. Printre aceste proiecte se evidențiază programul Anghel Saligny, care a fost blocat recent, în contextul în care există facturi de achitat și firme care așteaptă finanțare.
Nemulțumirile au venit din partea primarilor atât din PSD, cât și din PNL, față de această decizie a Guvernului, iar acest lucru la determinat pe Marcel Ciolacu să își ia un angajament către primari, promițând să reia plățile către programul Anghel Saligny. Acest program este finanțat exclusiv din bugetul de stat pentru investiții la nivelul primăriilor, iar amânarea plăților în ultimul timp se datorează lipsei de fonduri.
Prin urmare se prevede necesitatea unei rectificări bugetare, deoarece vorbim despre o sumă semnificativă care, în momentul actual, nu se regăsește în fondul de rezervă. Acesta este motivul pentru care proiectele care au beneficiat deja de finanțare trebuie să continue, deoarece contractanții acestor proiecte sunt forțați să întrerupă lucrările și, implicit, să trimită muncitorii acasă.
Rectificarea bugetară ar fi trebuit să aibă loc încă din luna august, însă amintim discursurile politicienilor care susțineau că aceasta nu ar fi necesară și că mai degrabă ar trebui să se recurgă la redistribuirea banilor din fondul de rezervă, astfel încât Executivul să poată controla utilizarea acestor resurse financiare.