Tinerii din Vâlcea, printre cei mai interesați români pentru locurile de muncă necalificate

Românii sunt tot mai interesați să lucreze ca meseriași, să se implice în activități gospodărești pentru alți români în weekend sau câteva ore pe săptămână și să lucreze în locuri de muncă fără calificare. Astfel, numărul românilor dornici să lucreze ca meseriași ocazional a crescut cu aproape 60% în 2023 față de anul trecut. În plus, peste 40% dintre ei sunt persoane cu un loc de muncă permanent și pensionari, care vor să-și suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor și de teama unor perioade mai dificile, arată o analiză a platformei DeLucru.ro.

Numărul aplicărilor la anunțuri din partea românilor care caută de lucru a crescut cu 60% în 2023 față de anul trecut. Cei mai interesați să lucreze ca meseriași sunt românii din mediul urban, dar este în creștere numărul tinerilor interesați de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesați români de locuri de muncă necalificate sunt din județele Vâlcea, Olt, Argeș, Bacău și Suceava.

În ceea ce privește domeniul de lucru, românii sunt interesați să lucreze în activități de construcții, curățenie, ambalare de produse, manipulare marfă și activități de producție în fabrici.

Totodată, o parte importantă dintre români, peste 70% dintre ei, caută activ de lucru, publicând anunțuri și intrnd în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunțuri pentru a cauta de lucru, în creștere cu 38% față de anul trecut.

În creștere sunt și ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care își caută zilieri pentru diferite activități (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie). Această tendință este dată și de depopularea satelor, deoarece oamenii apți de muncă au migrat în orașe sau chiar peste hotare.

Pentru mulți români, perioada actuală este destul de dificilă din punct de vedere financiar, având în vedere și scumpirile din ultima vreme, iar în acest sens vedem un interes tot mai mare din partea românilor pentru a lucra suplimentar, 2-3 ore după job sau în weekend, doar ca să-și crească veniturile.

Deși cei mai mulți care caută de lucru sunt deja angajați cu normă întreagă și pensionari care vor un venit în plus, vedem tot mai tineri necalificați și fără experiență care vor să lucreze ca zilieri, să se califice la locul de muncă sau să găsească locuri de muncă permanente. Unul dintre motive este și constrângerea financiară, dar și faptul că mulți tineri se simt dezorientați, nu știu cum și de unde să înceapă, mulți nu știu să facă un CV –  a declarat Gili Boruz, fondatorul platformei DeLucru.ro.

Tinerii în căutare de angajare, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, sunt în principal bărbați, constituind peste 60% din totalul candidaților. Aceștia aplică frecvent la anunțurile care vizează ocuparea urgentă a posturilor de meseriași pentru diverse probleme în gospodărie, la ofertele de angajare pentru șoferi și la cele pentru meserii necalificate în domeniul producției. În mod obișnuit, tinerele doresc să se angajeze în activități de curățenie în locuințele românilor, manifestând interes și pentru joburi în vânzări, atât în magazine, cât și în domeniul cosmetică. Româncele din mediul rural sunt printre cele mai interesate să desfășoare activități ocazionale în gospodăriile altor români.

În contrast, persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, având locuri de muncă stabile, caută oportunități de angajare cu scopul de a-și majora veniturile. Majoritatea acestora aplică la anunțuri sau postează propriile anunțuri pentru căutarea de muncă în vederea unui al doilea job part-time sau pentru a lucra în timpul liber, fie în cursul săptămânii, fie în weekend. Femeile din București și din județele Ilfov și Iași sunt în special interesate de suplimentarea veniturilor, contribuind semnificativ la acest trend, care se observă și în alte zone ale țării.

Românii din diaspora, care se întorc în țară, sunt activi în căutarea de noi oportunități de angajare, în special în domenii care presupun calificare, reprezentând 23% din totalul aplicanților în 2023. Aceștia se confruntă adesea cu dezorientare și incertitudini în procesul de căutare a unui loc de muncă în România, chiar dacă au acumulat experiență în străinătate și doresc să își asigure traiul în țară.

În paralel, numărul pensionarilor în căutare de lucru a înregistrat o creștere de 30%, aceștia manifestând un interes sporit pentru activități care să le aducă venituri suplimentare, în special în județele mai puțin dezvoltate. Cei mai interesați sunt, în general, persoanele cu vârste cuprinse între 63 și 70 de ani, din mediul urban.

În contextul acestei dinamici, observăm o creștere semnificativă a numărului celor care aleg să publice anunțuri proprii de căutare a unui loc de muncă, înregistrându-se o creștere de aproape 40% față de anul precedent.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *