Cum să profiți de explozia prețului cuprului în următorii ani

CNBC raportează că prețul cuprului in 2024 ar putea crește cu peste 75% până în 2026, datorită dificultăților de aprovizionare din sectorul minier și a creșterii utilizării metalului, încurajate de progresul energiei ecologice.

Prețul cuprului in 2024

Un studiu realizat de BMI, un departament de cercetare al Fitch Solutions, indică faptul că prețurile la cupru vor fi stimulate de tranziția ecologică și de posibila depreciere a dolarului american în a doua jumătate a anului 2024. Piețele anticipează că Rezerva Federală a SUA va reduce ratele dobânzilor în acest an, ceea ce va diminua valoarea dolarului și, în același timp, va face cuprul mai accesibil pentru cumpărătorii din alte țări. De asemenea, la cea mai recentă conferință COP28 privind schimbările climatice, peste 60 de țări au susținut un plan de a tripla capacitatea globală de energie verde până în 2030, o mișcare care, potrivit Citibank, „ar fi extrem de benefică pentru cupru”.

Prețul cuprului in 2024Un raport din decembrie al Bank of America Securities a estimat că obiectivele mai ambițioase de energie verde ar duce la o creștere a cererii pentru cupru cu 4,2 milioane de tone suplimentare până în 2030.Acest lucru ar putea duce la un preț al cuprului de 15.000 de dolari pe tonă în 2025, a menționat raportul, mult peste recordul de 10.730 de dolari pe tonă atins în martie anul precedent. O economie în creștere tinde să crească cererea de cupru, care este folosit în echipamentele electrice și în mașinile industriale. Consumul de metal este considerat un indicator al stării economice.

Alți analiști prevăd o perioadă de creștere pentru cupru din cauza întreruperilor din minerit, Goldman Sachs prognozând un deficit de peste jumătate de milion de tone în 2024.

În noiembrie anul trecut, First Quantum Minerals a oprit producția la Cobre Panamá, una dintre cele mai mari mine de cupru din lume, după o decizie a Curții Supreme și după proteste naționale din cauza problemelor de mediu. Anglo American, un producător important, a spus că va reduce producția de cupru în 2024 și 2025, pentru a reduce costurile. Acest lucru va face ca prețul cuprului in 2024 sa crească vertiginos.

Câștigătorii cursei cuprului vor fi în principal Chile și Peru, conform BMI. Ambele țări au rezerve mari de minerale de tranziție ecologică, cum ar fi litiu și cupru, care sunt pregătite să profite de creșterea investițiilor și de o cerere mai mare de export. Chile deține aproximativ 21% din rezervele mondiale de cupru.

O ofertă mai mică înseamnă, de asemenea, că noile topitorii de cupru care vor fi inaugurate vor avea o lipsă de concentrate cu care să opereze, a afirmat Wang Ruilin, analist senior pentru cupru la S&P Global.

Minereul de cupru este extras din pământ și apoi transformat în concentrate de cupru. De acolo, acestea sunt expediate la topitorii pentru a fi rafinate în cupru pur, care stabilește prețul de referință LME.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *