Energie solară în mediul rural: Cum pot panourile solare să transforme viețile și economiile oamenilor din zonele rurale ale României.

Cetățenii din România, mai ales cei din zonele rurale, care doresc să instaleze panouri solare sau să izoleze casele, pot beneficia de fonduri europene. Acest program nou este destinat exclusiv celor care doresc să-și acopere propriul consum, fără a alimenta rețeaua cu energie.

Voucherele pot ajunge până la 25.000 de lei pentru panouri și până la 76.000 de lei pentru izolarea locuințelor.

panouri solareÎn România, există în prezent peste 100.000 de prosumatori.

O familie din Erbiceni, județul Iași, a instalat anul trecut 16 panouri solare cu o capacitate de 6 KW. Au primit 20.000 de lei prin programul Casa Verde și au contribuit și ei cu aceeași sumă. De atunci, facturile lor au scăzut de patru ori, de la 180 de lei la 30-40 de lei. De fapt, numărul celor care au instalat astfel de sisteme în mediul rural a crescut.

Ștefan Ababei: “Le avem din aprilie, acum consum de la ele, cât e soare. Factura era de 1100, acum e de 30 de lei, se simte la factură. Am văzut la televizor și am zis să pun și eu, m-a prins, m-a selectat calculatorul. Este ceva excepțional”.

Eugenia Ababei, soția: “Se simte la facturi, sunt eficiente, nu ne așteptam, pe aici nu avea nimeni și nu te poți baza pe ce auzi, dar acum ne-am convins”.

Aproximativ 60.000 de familii vor putea să-și instaleze panouri solare, să cumpere baterii de stocare sau să izoleze casele, printr-un nou program anunțat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta va fi destinat în principal celor din mediul rural.

Voucherul pentru panourile solare nu va depăși 25.000 de lei, la fel și pentru bateriile de stocare. Pentru izolarea caselor, vor fi acordați până la 76.500 de lei. Programul va funcționa în paralel cu Casa Verde Fotovoltaice, programul celor de la Mediu. Deși numărul celor care instalează astfel de sisteme este în creștere, investițiile în sistem sunt stagnante.

Dan Tudose – Expert în Energie: “Oamenii sunt nemulțumiți și așteaptă răspunsuri de la autorități, când pot începe instalările, când pot să-și aleagă noi instalatori sau să primească informații. În același timp, este nevoie de investiții în dezvoltarea rețelelor publice, așa cum vedem în țări din UE, cum este Germania, care a avut un număr record de instalații de prosumatori în 2023, dar cu investiții în distribuția energiei electrice”.

În octombrie, în România erau peste 100.000 de prosumatori. Cei mai mulți sunt în județul Ilfov, peste 8.000.

Clasamentul este continuat de Timiș, cu 5.600 de prosumatori și Arad, cu 4.000. La polul opus sunt județele Tulcea, Botoșani, Covasna și Caraș Severin, cu aproximativ 1.000 de prosumatori.

Numărul acestora a crescut de 170 de ori din 2018 până acum. De fapt, în România nu mai există județ fără panouri solare, potrivit Pro TV.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *