Elevii vâlceni, implicați în protestul de la Ministerul Educației | Elevii reprezentanți, pe o linie subțire de divizare și interese ascunse în lupta pentru drepturile educaționale

Reprezentanții elevilor se implică activ pentru o educație mai bună, dar diviziunea și interesele personale nu lipsesc nici în aceste structuri reprezentative.

Educatia in Romania: Asociațiile de elevi din România, alături de Consiliul Național al Elevilor și Consiliile Județene afiliate, reprezintă o unealtă pozitivă pentru elevi în susținerea drepturilor acestora.

Elevii reușesc să se implice activ în societatea educațională, fiind chiar principalul actor din sistem. Cu toate acestea, diviziunile și jocurile de interese nu lipsesc nici măcar în aceste structuri de activism, care ar trebui să-și îndrepte toată energia către colaborarea pozitivă dintre elevi, profesori și a activiști.

Elevii au protestat luni în fața Ministerului Educației, inclusiv asociația vâlceană

Numeroase asociații ale elevilor au protestat luni dimineață, în prima zi de școală, în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrei Ligia Deca după ce operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor.

Conform edupedu.ro, protestul a început la ora 10, când mai mulți elevi s-au adunat pe trotuarul din fața Ministerului și au început să scandeze: „Fără transport, fără educație! / Demisia! / Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”.

Elevii, protestând în fața Ministerului Educației.

Elevii protestatari fac parte din Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Bucuresti și Ilfov și critică felul în care instituția încalcă dreptul gratuit la transport al elevilor.

După aproape două ore de protest în fața Ministerului Educației, au fost primiți în audiență de către secretarul de stat Florian Lixandru, nu de către ministrul Educației Ligia Deca, așa cum solicitaseră.

Secretarul de stat le-ar fi făcut ”promisiuni vagi,, că situația transportului gratuit al elevilor se va rezolva, spun reprezentanții asociațiilor protestatare.

Citeste si: Educatia in Romania: Investiții in educație si infrastructură la Paușești Măglasi

Educatia in Romania: Elevii din Asociația Vâlceană a Elevilor s-au întâlnit cu Inspectorul Școlar General din Vâlcea, Mihaela Andreianu

În data de 10 ianuarie, reprezentanții elevilor vâlceni s-au întâlnit cu doamna Inspector Școlar General, Mihaela Andreianu.

Din declarația AVE, elevii transmit că au discutat despre anumite subiecte educaționale din județ. Mai mult decât atât, reprezentanții spun că discuția a fost ”inspirațională,, și că au avut ocazia să contureze noi perspective pentru educație.

Educatia in Romania
Elevii reprezentați din Asociația Vâlceană a Elevilor, în audiență la ISJ Vâlcea.

Pe data de 10 Ianuarie, câțiva reprezentanți AVE au avut ocazia de a discuta cu doamna Inspector Școlar General, Mihaela Andreianu, despre subiectele ce vizează educația actuală din județul nostru și nu numai!

Membrii au susținut o discuție constructivă și inspirațională în cadrul Inspectoratului, unde au reușit să schimbe opinii cu scopul de a contura noi perspective pentru a contribui la îmbunătățirea mediului educațional. Astfel, s-au abordat teme variate, precum importanța încurajării tinerilor de a avea o voce și un cuvânt de spus atunci când se simt nedreptățiți și proiecte ce vor lua amploare în viitor.

Suntem profund recunoscători pentru eforturile depuse de către doamna Inspector, pentru atenția oferită și pentru implicarea constantă în a ajuta elevii din județ să transforme școala într-un mediu sigur pentru ei înșiși! – a declarat Asociația Vâlceană a Elevilor pe pagină oficială de Facebook.

Săptămâna trecută Federația Transportatorilor a anunțat că elevii din 19 județe nu vor mai primi abonamente gratuite pentru că nu și-au putut recupera până acum banii pe abonamentele acordate gratuit elevilor în ultimele 3 luni.

Asociațiile de Elevi vor continua să militeze pentru transportul gratuit, organizând o grevă japoneză în perioada 9-15 ianuarie.

Mihaela Andreianu ne-a declarat că în Vâlcea nu sunt probleme cu transportul pentru elevi și că reprezentanții AVE au fost prezenți la protest sub formă de solidaritate.

La Vâlcea nu sunt probleme cu transportul, așteptăm doar să stabilească Consiliul Județean suma forfetară acum că s-a schimbat HG-ul, pentru că au venit niște modificări, și în rest suntem la zi cu plățile către transportatori. Mai avem vreo 130 de elevi cărora trebuie să le plătim sumele forfetare, nu sunt probleme.

Ai noștri (elevii reprezentanți din Vâlcea) s-au dus la Minister din solidaritate, nu pentru că erau probleme la Vâlcea. – ne-a declarat Inspectorul Școlar General din Vâlcea, Mihaela Andreianu.

Educatia in Romania: care este poziția Consiliului Național al Elevilor cu privire la ultimele evenimente din educație?

Față de asociațiile de elevi din țară, Consiliul Național al Elevilor este o organizație care face parte din sistemul actual educațional. Elevii reprezentanți sunt aleși la nivel de școală, județ și țară pentru a milita pentru drepturile elevilor.

În acest sens, Consiliul Național al Elevilor critică autoritățile pentru că elevi din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de transport pentru a ajunge la școală.

Elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă aceștia provin din medii defavorizate și nu își permit să achiziționeze din bugetul personal abonamentele de transport. – au declarat reprezentanții CNE într-un comunicat de presă.

Conducerea CNE a fost schimbată chiar weekendul trecut, la cea de-a XLII-a Adunare generală a Consiliului Național al Elevilor, organizată în municipiul Ploiești. Mandatul de președinte al CNE, deținut timp de un an de Miruna Croitoru, a fost preluat de o elevă din Teleorman, Bianca Ivan.

Educatia in Romania
Cea de-a XLII-a Adunare generală a Consiliului Național al Elevilor, organizată în municipiul Ploiești., unde a participat și Consiliul Județean al Elevilor Vâlcea.

Așa cum explică și edupedu.ro, în prezent elevii navetiști din mai multe județe sunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii, și aceștia nu pot fi încadrați la transport public.

Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.

În contextul în care încă din luna septembrie 2023 au început să se manifeste probleme semnificative legate de accesul gratuit al elevilor la educație, se evidențiază lacune în Normele metodologice adoptate pe 8 septembrie 2023 cu nr. 810. Acestea se referă la gratuitatea transportului public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi. Într-o încercare de a remedia aceste dificultăți, a fost adoptată în data de 29 decembrie 2023 Hotărârea de Guvern nr. 1337/29.12.2023, însă aceasta nu a fost eficientă în rezolvarea problemelor de transport al elevilor.

Solicităm Consiliilor județene să încheie cât mai rapid contractele de gestiune, asigurându-se astfel de faptul că nu împiedică niciun elev să aibă acces la educație în mod gratuit și constant. De asemenea, Consiliul Național al Elevilor consideră necesară creșterea activității grupului de lucru interministerial. Acest grup ar trebui să identifice soluții urgente pentru asigurarea accesului facil și gratuit la educație pentru toți elevii navetiști. – a mai declarat CNE în comunicatul de presă emis.

Educatia in Romania: Relația dintre asociațiile de elevi și Consiliul Național al Elevilor nu este bună

La sfârșitul anului trecut, șase asociații de elevi din țară acuzau Consiliul Național al Elevilor că a gândit o nouă formă a Statutului Elevului care urmează să fie adoptată și prin care toate asociațiile de elevi ar putea fi dizolvate. Asociațiile atacă CNE și spun că printr-o astfel de măsură ”se va fura independența și libertatea elevilor,,.

Istoria disputei din cele două forme de susținere a drepturilor elevilor este mai lungă. Din surse, știm că asociațiile de elevi au început activitatea ”dizolvând” diferite consilii școlare și județene ale elevilor din țară și astfel ”au forțat,, intrarea în peisaj.

Nici reprezentanții elevilor din CNE nu sunt ”ușă de biserică,,, fiind cunoscuți pentru colaborările indirecte cu Ministerul Educației în timpul mandatelor de președinte/vicepreședinte la nivel național, ca mai apoi să asigure un loc de muncă bine plătit la stat. Probabil aveau o relație tacită cu reprezentanții ministerului, ca să fie atât de ”deranjanți,,, perioadele importante fiind chiar campaniile electorale.

Educatia in Romania
Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor la București. Fotografie din septembrie 2023.

Consiliul Național al Elevilor a venit, în acest context, cu 51 de pagini de propuneri. Printre ele, se numără cerința ca elevii să aibă mai multă libertate când vine vorba de alegerea materiilor opționale, acordarea unui sprijin mai larg pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și altele.

O prevedere din propunerile venite de la CNE deranjează asociațiile de elevi din țară – Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) – care numesc propunerile CNE ca fiind „inaplicabile și periculoase”.

Această formă a statutului este un potențial pericol de dizolvare pentru toate asociațiile de elevi din țară, deoarece la secțiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiții pentru existența asociațiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizație nonguvernamentală. Articolele problematice prevăd ca și condiții de reprezentativitate a unei asociații, să aibă filiale în cel puțin 50%+1 din liceele din județ, condiție absurdă pentru o organizație în care elevii nu sunt obligați să se înscrie, și să aibă cel puțin 5 membri în fiecare liceu din județ. – se arată într-un comunicat de presă comun al celor șase asociații de elevi.

Ei mai menționează și faptul că ”documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanțe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii și intențiile acestui document,,.

Chiar dacă sunt lacune în fiecare formă de susținere a drepturilor elevilor, fie că vorbim de asociațiile de elevi sau CNE, uneori aceste ”scandaluri,, pot reprezenta o pierdere în credibilitate când vine vorba de o schimbare în educație din perspectiva elevilor, principalul actor al sistemului educațional.

Mai mult decât atât, la o confuzie constantă, așa cum există la Ministerul Educației, o formă de organizare divizată de elevii reprezentați nu ar putea fi luată în serios de către politicieni neserioși.

Interese de post încă de la vârste fragede. Liderii elevilor sunt reprezentanți interesați sau vânează posturi bune, cu CV de ”activist,,?

Sunt numeroși elevi reprezentanți, fie de la nivel școlar, județean sau chiar național, care s-au implicat activ în dezvoltarea sistemului educațional prin modalitățile restrânse la îndemână, fără ca aceștia să dețină putere executivă, ci doar influențe și acțiuni strict educaționale. (vezi interviu cu Ștefan Stancu, fost elev și student reprezentant, actual angajat la o asociație pentru educație, Teach for Romania).

Cu toate acestea, mulți elevi ”descurcăreți,, au reușit să găsească o metodă din care să profite de imaginea aceasta, după finalizarea liceului. Aici vorbim despre colaborarea pozitivă cu oamenii ministerului pe timpul mandatului de președinte sau vicepreședinte CNE, ca mai apoi să reușești cu șanse mari ocuparea unui post în subunitățile ministerului, în organizații anexe sau colaborative sau chiar în minister.

De exemplu, putem vorbi despre fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, care a fost angajat la cabinetul ministrei Educației, Ligia Deca, după un internship în care a fost aproape nedespărțit de demnitar.

Așa cum a declarat și edupedu.ro, angajarea în instituție venea la scurt timp după încheierea un stagiu de practică de tip internship la Ministerul Educației, în perioada iulie-august, la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGIP), teoretic.

Practic, însă, conform surselor Edupedu.ro, fostul șef al elevilor a fost nedespărțit de Ligia Deca, aceasta implicându-l inclusiv în chestiuni de concepere a actelor normative, lucru negat de Avram. Acesta a fost președintele CNE, structură de reprezentare a elevilor, independentă de Ministerul Educației, timp de un an, din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023.

Educatia in Romania
Ligia Deca, ministrul Educației, alături de Robert Avram, un fost președinte al Consiliului Național al Elevilor.

Educatia in Romania: Mihai Peticilă de la edupedu.ro mai scrie că angajarea acestuia la cabinetul Ligiei Deca este de cel mult 10 zile și vine după ce Avram a încheiat pe 31 august 2023 un internship la Ministerul Educației în urma apelului de selecție derulat în primăvară de Secretariatul General al Guvernului, la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGIP), însă în mai multe fotografii postate de ministra Deca acesta apare alături de ea la diverse întâlniri la Minister și este singurul din echipa de tineri interni care o însoțește la acestea. În plus, Avram a fost singurul fost reprezentant al elevilor care a participat la Cotroceni, la ceremonia de semnare de către președintele Klaus Iohannis a decretelor de promulgare a legilor Educației Deca-Iohannis, pe 4 iulie 2023.

Pe lângă aceste interese, lucrurile nu au stat niciodată prea roz la CNE. Așa cum declara și Alexia-Iuliana Nica, fost preșdinte al CJE Călărași, CNE a ajuns să fie ”o pepinieră pentru viitorii politicieni corupți,,.

Pe lângă acest lucru, aceasta declara la sfârșitul lunii octombrie în 2023 că CNE chiar are puterea de a face presiuni și a strânge informații. Cu toate acestea, există exemple clare a unor personaje care s-au folosit de poziție pentru propriile interese.

Cât timp am fost membră a Adunării generale, am tot ales șefi și cred că e timpul ca CNE să își aleagă lideri. Deși CNE-ul nu are putere executivă, avem puterea de a face presiuni, de a strânge informații și de a face cunoscute problemele reale ale elevilor. Trebuie să ne amintim că suntem în această poziție pentru a schimba lucrurile, nu pentru a ne folosi de ea pentru propriile noastre interese.

Cred cu tărie că este timpul să ne întoarcem la esența misiunii noastre. CNE nu trebuie să fie doar un spectacol pentru presă, ci o voce autentică pentru cei care, în unele cazuri, se confruntă cu provocări dificile în școlile lor. Avem o responsabilitate față de cei care ne-au ales să-i reprezentăm. – a transmis Alexia-Iuliana Nica într-un comunicat de presă anul trecut.

Fosta președintă mai face câteva dezvăluiri despre cum se procedează în cadrul alegerilor interne, acuzând conducerea CNE de voturi din ”greșeli tehnice,,. De asemenea, mai menționează de Adunările Generale CNE, unde se lucrează în mod special noaptea din anumite motive.

Educatia in Romania
Alexia-Iuliana Nica, fost președinte al CJE Călărași

Desigur, poate din eleganță și atitudine veridică, s-a abținut din a menționa că pe perioada acestor Adunări Generale, uneori s-ar fi întâmplat ca elevii să petreacă în cămine, „sărbătorind,, lupta pentru drepturile elevilor, degustând anumite băuturi spirtoase. Din mențiunile unor foști elevi reprezentanți din anii trecuți, comentariile cu privire la acest fel de comportament există, care face să fie dincolo de scopul întâlnirilor dintre elevi pentru viitorul educației din România.

Cum poate CNE să explice că la ultimele alegeri din totalul de 42 de Consilii Județene au apărut 44 de voturi ,,dintr-o greșeală tehnică”, cum pot explica că se dau derogări de la regulamente pentru că doar ,,șefii” fac legea, cum pot să explice că se apucă de treabă la 23 noaptea, iar la 8 vor ca elevii reprezentanți să-și fi făcut treaba? Simplu, nu pot.

Dincolo de idealisme, pe durata mandatului meu am observat concret următoarele abateri de la orice simț de răspundere și mă simt datoare să trag un semnal de alarmă deoarece, dacă nu o fac eu, conducerea CNE va rămâne în continuare în aceeași cârdășie. Președinta structurii, s-a afișat public la pupitrul Ligiei Deca fără a se consulta proactiv cu Adunarea generală și, în plus, a mustrat structuri județene care au afișat public altă opinie decât cea întortocheată susținută de CNE. – a mai adăugat Alexia-Iuliana Nica.

Așadar, când vorbim despre reprezentare la nivelul elevilor, există numeroase modalități prin care sistemul educațional poate fi îmbunătățit. Desigur, nu putem vorbi despre o putere executivă, dar la nivel de informare și organizare de proiecte educaționale, potențialul este semnificativ.

Cu toate acestea, ca în orice structură importantă din care se poate obține capital de imagine, mai există și personaje ”descurcărețe,, care joacă la mai multe capete. Din păcate, acest potențial de ”jucător,, nu este deloc susținut împotriva sistemului, ba chiar îl imită cu riscul de întruchipare.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *