Orașul Bălcești își rescrie identitatea: circuit turistic finanțat din fonduri europene

Într-un demers menit să revitalizeze atracțiile turistice din Orașul Bălcești, primarul Constantin Aleca anunță intenția de a implementa un proiect ambițios, beneficiind de fonduri europene nerambursabile destinate dezvoltării zonelor de agrement și turism.

Proiectul propus se concentrează pe constituirea unui circuit turistic ce va aduce în prim-plan locuri de interes istoric și cultural, evidențiind bogăția patrimoniului orașului. Traseul propus include o serie de puncte de interes din localitățile învecinate:

  • Benești: Vizitatorii vor avea oportunitatea de a explora Conacul Otetelișanu, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, precum și biserica monument istoric din Benești.
  • Irimești: Un alt punct de atracție este biserica monument istoric din Irimești, cu o istorie încărcată.
  • Vasilați ll: Localitatea Vasilați ll va fi inclusă în circuitul turistic, contribuind la diversitatea experienței oferite vizitatorilor.
  • Palei: O oprire în Palei va oferi o perspectivă asupra tradițiilor și frumuseții locului.
  • Otetelișu: Aici, pe Dealul Răii, se va amenaja un punct de panoramă, oferind priveliști spectaculoase asupra peisajului local. Printre obiectivele incluse se numără biserica monument istoric Otetelișu. De asemenea, un element inedit al circuitului este traversarea Râului Olteț pe o punte special construită, facilitând accesul către zona de agrement Zăvoi Bâlci.
  • Bălcești: În inima orașului, vizitatorii vor putea explora centrul istoric civic al Bălceștiului, descoperind istoria și cultura locală.
  • Popești: Circuitul se încheie în localitatea Popești, unde o biserică monument istoric așteaptă să dezvăluie povești și arhitectură deosebită.

Cu susținerea comunității și a autorităților locale, primăria se angajează să transforme acest proiect în realitate, contribuind la afirmarea Orașului Bălcești pe harta turistică a județului.

Primarul Constantin Aleca subliniază că acest proiect nu numai că va oferi o experiență captivantă pentru turiști, dar va stimula și economia locală, creând oportunități noi pentru afacerile din zonă.

 

 

Bălcești este o localitate din județul Vâlcea, care a cunoscut o serie de dezvoltări semnificative în ultima vreme. Un pas important pentru locuitorii orașului reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură pentru apă și canalizare, având un contract în valoare de 36,5 milioane de lei, semnat în septembrie 2023.

Primarul Constantin Aleca a fost un factor cheie în aceste dezvoltări, concentrându-se pe atragerea de fonduri europene pentru a finanța proiecte cruciale. Un exemplu este implementarea un proiect european în valoare de 5 milioane de euro, care a schimbat imaginea orașului.

Pentru modernizarea Casei de Cultură, primarul are un proiect pentru execuția lucrărilor, iar fondurile necesare au fost atrase prin CNI. De asemenea, proiectul de construire a unei piețe agroalimentare cu finanțare  CNI, pentru care primarul asigură că anul acesta  se va da startul lucrărilor.

Un punct important este finalizarea lucrărilor la Spitalul Orășenesc Bălcești, conform contractului de finanțare, programat să se încheie anul acesta.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt finanțare cinci proiecte, inclusiv modernizarea școlii din satul Cârlogani, eficiența energetică pentru sediul bibliotecii de la Liceul Tehnologic Petrache Poenaru și amenajarea sediului Primăriei orașului Bălcești. Cu fonduri europene, prin PNRR, vor intra în execuție lucrările de construire a cinci blocuri. Prin PNRR, primarul a semnat contractul pentru montarea unui sistem performant de supraveghere video, iar contractul de transformare a Planului Urbanistic General (PUG) în format GIS a fost semnat.

Cu fonduri  externe atrase la Bălcești se va crea unui centru comunitar integrat de asistență medicală și un centru de zi pentru copiii vulnerabili.

În ceea ce privește infrastructura, s-a făcut un pas important pentru extinderea sistemului de gaz metan în orașul Bălcești în iulie 2023.

La Bălcești, primarul a semnat contractul prin PNRR pentru Centrul cu Acord Voluntar (CAV), dedicat amenajării unui depozit de depozitare a deșeurilor. În cadrul acestui proiect, orașul Bălcești colaborează cu localitățile Făurești și Diculești. Locația aleasă pentru amenajare este amplasată în zona fostei gropi de gunoi, ocupând o suprafață de 2500 de metri pătrați. Proiectul include instalarea de containere destinate gunoiului menajer. Această inițiativă este deosebit de benefică pentru comunitate, mai ales că marchează prima incursiune în reciclarea molozului provenit de la clădiri. Această problemă majoră, care consta în lipsa unui loc adecvat pentru depozitarea molozului, găsește acum o soluție prin acest proiect. proiectul se află într-o fază avansată, pregătindu-se pentru implementare.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *