Mașinile electrice ar putea fi eclipsate de noua tehnologie pe hidrogen. Prima mașină pe hidrogen de la BMW disponibilă pana in 2025.

Hidrogenul, o sursă de energie regenerabilă pentru un viitor sustenabil

Se conturează o nouă tendință în industria auto, cu motoarele pe hidrogen care încep să iasă din umbra vehiculelor electrice (VE). Deși VE-urile au fost până acum vedetele în lupta pentru emisii zero, mașinile pe hidrogen încep să atragă atenția.

Giganții industriei auto electrice își propun să cucerească piața până în 2030, dar motoarele pe hidrogen ar putea să le schimbe planurile. Mașinile pe hidrogen sunt similare cu VE-urile, dar au un atu important: celula de combustibil pe hidrogen, care emite doar vapori de apă. Acest aspect le oferă un avantaj major în cursa pentru cea mai ecologică opțiune de transport.

Până acum, în Statele Unite circulau aproximativ 2,5 milioane de mașini electrice, dar de la mijlocul anului 2022, numărul mașinilor pe hidrogen a crescut cu doar  15.000, toate fiind în California.

BMW are în plan să lanseze mașini pe hidrogen până în 2025. În noua eră a transportului, accentul va fi pe performanță rapidă, realimentare rapidă și opțiuni ecologice, iar motoarele pe hidrogen par să îndeplinească aceste cerințe, transmite site-ul de tehnologii si inovații myelectricsparks.

Doar câțiva producători dezvoltă activ această tehnologie pentru a deschide drumul mașinilor pe hidrogen, iar BMW este unul dintre aceștia.

Conform declarațiilor CEO-ului BMW, Oliver Zipse, motoarele pe hidrogen vor avea un rol important în diferite regiuni ale lumii pe termen lung.

Ce sunt motoarele pe hidrogen și cum funcționează

Sursa poza

Un vehicul cu celulă de combustie pe hidrogen (HFCV) funcționează cu un motor similar celui de pe un vehicul electric cu baterie, dar folosește un set de celule de combustie în locul unei baterii grele. Aceste celule de combustie combină hidrogenul (H2) cu oxigenul (O2) din aer pentru a produce vapori de apă și pentru a genera electricitate. Simplificat, vehiculele cu celule de combustie sunt un tip de hibrid numit vehicule electrice hibride cu celule de combustie (FCHEV).

Deși hidrogenul este cel mai abundent element din univers, de obicei nu se găsește în forma pură și este adesea combinat cu alte elemente. Producerea hidrogenului pur pentru vehicule implică un proces energetic intensiv pentru descompunerea compușilor, de obicei derivați din combustibili fosili, cum ar fi gazul natural.

Deși vehiculele cu celule de combustie pe hidrogen au asemănări cu vehiculele electrice (VE), ele au caracteristici unice care le diferențiază. La fel ca și omologii lor, motoarele pe hidrogen pot fi realimentate rapid și pot menține o autonomie constantă, indiferent de schimbările de temperatură.

BMW iX5 Hydrogen: Un SUV ecologic cu performanțe impresionante

BMW intenționează să introducă BMW iX5 Hydrogen, unul dintre cele trei modele pe hidrogen care vor fi disponibile la dealerii BMW în 2024.

Acest SUV ecologic este proiectat pentru a deveni un lider în mobilitatea electrică, punând accent pe performanțe impresionante. Atingerea obiectivelor ambițioase pentru emisii zero de carbon în următoarele decenii necesită o varietate de surse de energie regenerabilă pentru a satisface cererea tot mai mare de electrificare din partea companiilor, orașelor și țărilor.

Se așteaptă ca hidrogenul să joace un rol crucial în modelarea acestui viitor.

Iată câteva caracteristici ale modelului BMW iX5 pe hidrogen:

Caracteristică BMW iX5 Hidrogen
Cai putere 400+
Număr de realimentări Minim
Tehnologia combustibilului Tehnologia celulelor de combustie de generația a cincea
Propulsare Motor electric (BMW eDrive)
Performanță Viteza maxima: 185 km/h, 0 la 100 km/h in 6 secunde
Baterie Baterie de 400 volți deasupra motoarelor cu hidrogen
Autonomie Aproximativ 503.5 km
Comparație cu vehicule Comparabil cu VE-urile de top precum Tesla Model Y

Există o mare probabilitate ca mașinile pe hidrogen să câștige o cotă din piața auto, care este în prezent dominată de vehicule cu emisii ridicate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *