Corupția în România: Raportul anual 2023 al Transparency Internațional dezvăluie o realitate îngrijorătoare

”Politicienii României, campioni în Indicele de Percepție a Corupției din 2023″

Cât de mare este coruptia in Romania? România rămâne în continuare în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, cu cele mai slabe performanţe, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în sectorul public. Asta reiese din raportul cu privire la Indicele de Percepţie a Corupţiei 2023, realizat de Transparency Internaţional.

Așadar, rămânem în continuare printre cele mai corupte nații din UE, alături de Bulgaria și Ungaria, tot în aceeași zonă, și acesta este un fapt real

Faptul că politicienii sunt implicați în acte de corupție reprezintă o observație uzuală. Este aproape un clișeu. Oamenii nu mai au încredere în politicieni, iar așteptările față de aceștia au dispărut. Mai mult, societatea a ajuns să tolereze un anumit nivel de corupție și să trateze cu indiferență micile acte de mită. Chiar și corupția la nivel înalt, precum cea a unui ministru, este cu adevărat spectaculoasă și primește critici din partea societății, dar chiar și în acest caz este acceptată ca inevitabilă în contextul României. Corupția s-a integrat deja în normalul cotidian; toți o denunță, dar în același timp, toți au învățat să conviețuiască cu ea, în liniște.

Priin urmare, coruptia nu poate fi deranjată in Romania, din când în când mai pică un baron local mare de tot. De data aceasta este vorba de al doilea om din PNL, că așa îi zice funcția, care este acuzat de DNA de luare de mită și fals în declarații. Bugetar, om extrem de bogat cu o declarație de avere goală, dar care de-a lungul timpului a făcut afaceri. Ancheta abia a început.

Ne lovim destul de des de aceste personaje, nu există instituție a statului care să nu fie ”căpușată” politic. Acești domni își permit vile, vacanțe, afișează o opulență contrarie realității. Super bogați cu venituri de la stat, în timp ce un privat care muncește de îi sare capacele, nu își permite nici pe sfert cât au acești politicieni.

Metodele prin care ei încearcă să dea găuri statului sau să facă tot felul de ”matrapazlâcuri” s-au stilizat. Este mai rău decât în trecut; domnii aceștia sunt mult mai rafinați, mai performanți, puși la punct ca în rețelele mafiote și împânziți în toate sferele, pentru a putea fi acoperiți și a nu avea surprize. Și este o amăgire să credem că această problemă a corupției se va rezolva în România, deoarece este o ”cloacă” care va fi imposibil de destructurat. Banii sunt foarte mulți, și nimic nu mai contează; iar astfel de exemple sunt multe.

.În tot acest timp, noi muncim pe bune, căutăm să ne ducem traiul acesta și așa greu, să plătim taxele, că altfel nu ar avea ”ăștia” de unde să fure, iar ei se șterg cu noi pe bocanci oricum și oriunde. Suntem sătui de toate mizeriile acestea, sătui pentru că pică foarte puțini și foarte rar.

Avem nevoie de schimbări radicale. Sună greu și dificil de realizat, pentru că suntem un popor cu corupția în sânge încă din vremea fanarioților, când tronurile se cumpărau cu bani, șpăgi și tot felul de matrapazlâcuri, pentru a pune mâna pe putere.

În loc de reformare și modernizare, clasa politică românească s-a afundat și s-a degradat într-un grad fără precedent. Până la o schimbare reală și împrospătare a clasei politice românești, vor mai trece probabil mulți ani de așteptare.

În prezent, România încă nu are „clasă politică”. Grupările sau partidele politice manifestă un nivel lamentabil de provincialism și insuficientă cultură politică, demonstrând o totală lipsă de profesionalism.

Prin urmare, România se confruntă cu absența unei clase politice, și de aici decurge și lipsa unui consens pentru marile proiecte și principalele obiective ale unei strategii de dezvoltare naționale pe termen lung.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *