Bugetul local 2024 Râmnicu Vâlcea ridică semne de întrebare, spune Andrei Gheorghiu(USR) | Gutău ar avea viziune îngustă și bazează proiectul pe interese personale

Opoziția lui Mircia Gutău, formată din vechiul afiliat politic și colaborator de vot în Consiliul Local, Andrei Gheorghiu și echipa USR Vâlcea

USR Vâlcea a transmis un comunicat de presă prin care anunță că nu este de acord cu proiectul de buget local al orașului Râmnicu Vâlcea pentru anul 2024.

Bugetul în discuție va fi pus spre aprobare în Consiliul Local mâine, la o ședință extraordinară. Suma totală a bugetului pentru anul 2024, conform primăriei, este de 533.439.870 lei. (vezi aici ordinea de zi a ședinței de mâine, inclusiv proiectul bugetului local 2024)

Comunicatul este o părere oficială a președintelui USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu, având funcția și de viceprimar al orașului Râmnicu Vâlcea prin care le transmite râmnicenilor faptul că este în dezacord cu proiectul bugetului propus de administrația Gutău.

În vremuri incerte din punct de vedere economic, când fiecare leu contează mai mult ca niciodată, așteptările cetățenilor din Râmnicu Vâlcea din partea administrației locale sunt la cote maxime. Într-o lume ideală, bugetele orașelor ar reflecta aspirațiile și nevoile cetățenilor lor. Cu toate acestea, analiza atentă a bugetului propus pentru anul 2024 dezvăluie o realitate departe de idealul promovat de administrația primarului Mircia Gutău.” – se arată în comunicatul emis de USR Vâlcea.

Mai mult decât atât, echipa useristă vâlceană spune că bugetul ar fi prezentat ca o „capodoperă financiară”, dar aparențele ar fi de fapt înșelătoare, așa cum a anunță aceștia.

Pe lângă acest lucru, Andrei Gheorghiu spune că Mircia Gutău și-a asumat promisiuni de progres și dezvoltare, dar acestea lipsesc din proiectul de buget local. Spune că viziunea primarului este „îngustă” și că a ignorat proiectele depuse de USR.

„Cu un total de 533.439.870 lei, care include un excedent bugetar de 16.068.410 lei, bugetul este prezentat ca o capodoperă financiară, în care veniturile și cheltuielile dansează armonios pe ritmuri de progres și dezvoltare. Veniturile proprii, în sumă de 221.920.000 lei, împreună cu sumele defalcate din TVA și subvențiile de stat, formează o pânză de fond pentru un spectacol bugetar grandios, cu acte de generozitate și o viziune îndreptată spre sectoare cheie… sau cel puțin așa ni se spune.

În ciuda promisiunilor de progres și dezvoltare, din proiectul de buget reiese lipsa de interes și sprijin atât pentru mediul de afaceri cât și pentru bunăstarea cetățenilor. Mai mult, ignorarea proiectelor depuse de USR, care ar fi adus plus valoare orașului și ar fi creat un mediu business competitiv, subliniază o viziune îngustă și concentrată pe interese personale.” – au mai adăugat useriștii în comunicatul de presă emis astăzi.

USR Vâlcea: „Cheltuieli extravagante ridică întrebări cu privire la echilibrul și distribuția resurselor între diferitele nevoi ale comunității.”

După analiza echipei USR Vâlcea, aceștia au descoperit că administrația Gutău din 2023 a cheltuit o sumă majoră în infrastructura stradală, iar pentru anul 2024 suma ar fi și mai mare, cu 7 milioane de lei în plus.

De asemenea, aceștia spun că administrația actuală doar cheltuie banii publici și duce lipsă de investitori și de proiecte sustenabile. Proiectul pentru bugetul local 2024 ar ridica multe semne de întrebare cu privire la cheltuielile din buzunarele râmnicenilor.

„De remarcat este că, după ce în anul 2023 administrația Gutău a cheltuit peste 90 de milioane de lei în infrastructura stradală, anul acesta se propune o altă cheltuială exagerată, alocând aproape 97 de milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 33% din buget pentru bunuri și servicii. Aceste cheltuieli extravagante ridică întrebări cu privire la echilibrul și distribuția resurselor între diferitele nevoi ale comunității.

Protest USR Vâlcea, în campania electorală din 2020. În imagine (dreapta) se află și Alina Manda, care acum este colaboratul politic al lui Mircia Gutău.

Acest proiect de buget, în loc să ofere perspective serioase de dezvoltare, pare să perpetueze modelele autohtone de cheltuire a banilor publici. Lipsa investitorilor și a proiectelor sustenabile arată o preocupare limitată pentru viitorul orașului, bugetul concentrându-se mai degrabă pe impresionarea și promovarea electorală decât pe îmbunătățirea reală a vieții cetățenilor.

În concluzie, bugetul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru anul 2024 ridică mai multe semne de întrebare decât oferă soluții concrete. Cetățenii sunt lăsați în postura de spectatori, așteptând să vadă dacă vor fi implicați în deciziile care le afectează viața sau dacă administrația va continua să prioritizeze interesele personale și electorale.” – se mai arată în comunicatul de presă, conform lui președintelui USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu.

USR Vâlcea, sau „one man job” – Andrei Gheorghiu se împotrivește administrației PSD/PER, în timp ce Alin Manda și Andreea Rădulescu stau la masa lui Gutău

La alegerile din 2020, au fost aleși în Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea trei membrii USR, adică viceprimarul Andrei Gheorghiu și consilierii Alin Manda și Andreea Rădulescu.

La scurt timp după alegeri, USR a realizat o alianță tacită cu Mircia Gutău, implicit cu PSD și PER, reușind să aprobe nenumărate proiecte de hotărâre propuse de primar.

Această alianță funcționează și astăzi, dar Andrei Gheorghiu a început să se împotrivească lui Mircia Gutău, grație și comunicatului emis astăzi.

Pe de altă parte, ceilalți doi consilieri au rămas fideli lui Gutău și au ajuns să stea la masa echipei câștigătoare”, adică alături de PSD și, implicit, Constantin Rădulescu.

Membri USR Vâlcea , Alin Manda si Andreea Rădulescu
Alin Manda și Andreea Rădulescu, consilieri locali aleși USR, la o petrecere de partid organizată de Mircia Gutău și Constantin Rădulescu.

În martie 2023, cei doi ar fi fost excluși din filiala județeană de către Andrei Gheorghiu. Conform spuselor sale, aceștia au trădat principiile partidului:

Doi oameni cărora noi toți cei din USR Vâlcea le-am acordat încrederea, au trădat încă o dată principiile partidului și încrederea celor ce ne-au votat, prin susținerea pe față a PSD-PER. Acești oameni nu mai reprezintă USR, sunt doar niște trădători! – a transmis în martie 2023 liderul USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu.

Istoria lui Andrei Gheorghiu, șpagat politic între PNL și PSD/PER în mandatul 2020-2024

La Râmnicu Vâlcea în Consiliul Local proiectele sunt aprobate fără probleme la ordinul primarului Mircia Gutău, având susținerea partidelor PSD, USR și PER. Chiar dacă are aceste voturi asigurate, la începutul mandatului nu întrunea majoritatea necesară pentru aprobare, dar a reușit să obțină în acest mandat susținerea USR, care a venit în „ajutor” cu trei voturi.

Înainte de alegerile din 2020, filiala USR Râmnicu Vâlcea, prin comanda lui Andrei Gheorghiu, avea o campanie electorală anti-Gutău, anti-PER, anti-PSD, anti-penali în funcții publice. După ce s-au stabilit scaunele din primărie și scaunele consilierilor locali, Gheorghiu a optat la o alianță USR-PNL pentru câteva luni.

După această perioadă tumultoasă, pentru că cele trei voturi ale useriștilor stabileau balanța de majoritate, Gutău a reușit să fure cele trei voturi din alianța USR-PNL și s-a format alianța nescrisă și nedeclarată care funcționează și astăzi, USR-PER-PSD.

Cu toate astea, Gheorghiu a ales să înceapă campania electorală pentru alegerile din 2024 în același stil din 2020, adică împotriva lui Gutău și a marilor forțe PSD/PNL, și de data aceasta AUR.

Andrei Gheorghiu și Mircia Gutău, la prezentarea unui eveniment organizat de administrația locală (pe vremea când colaborau politic).

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *