Valcea în topul clasamentului național al pensionărilor timpurii: Impactul declinului industrial și a lipsei de alternative

În topul pensionărilor timpurii din România, județul Valcea continuă să se situeze într-o poziție dezavantajoasă, conform unui clasament întocmit de HotNews. Această situație nu este străină de contextul socio-economic dificil din zonă, unde modul de viață al locuitorilor a fost puternic influențat de declinul industriei în regiune, în special în urma prăbușirii unor societăți cheie din Râmnicu Vâlcea.

Pensionările anticipate au devenit o realitate pentru mulți dintre locuitorii județului Valcea, care au fost forțați să își încheie activitatea mult înainte de vârsta legală, din lipsa altor opțiuni de supraviețuire. Această tendință nu se datorează exclusiv dorinței de a beneficia de privilegii speciale, ci și situațiilor medicale dificile sau incapacitante.

Statisticile arată că județul Hunedoara este în fruntea acestui trist clasament, având cea mai mare pondere a pensionarilor tineri. În grupa de vârstă de 45-49 de ani, de exemplu, sunt aproape 2.500 de pensionari într-o populație rezidentă de 29.000 de persoane de aceeași vârstă, ceea ce reprezintă peste 8% din total. Situația nu este deloc roz nici în alte grupe de vârstă, Hunedoara fiind în top și la categoria 40-44 de ani. Locurile următoare în clasament sunt ocupate de județele Buzău, Vâlcea, Prahova, Teleorman și Olt, semn că fenomenul se extinde pe arii geografice extinse.

Pe de altă parte, în partea opusă a spectrului, se situează județele Ilfov, Brașov și Botoșani, care înregistrează cele mai mici proporții de pensionari tineri.

Dacă aruncăm o privire mai atentă și analizăm grupurile de vârstă mai detaliate, constatăm că „harta” pensionarilor tineri nu se schimbă substanțial. Cei mai mulți aleg să iasă din câmpul muncii înainte de a atinge vârsta de 50 de ani, iar județul Hunedoara rămâne în fruntea acestui tablou, cu sprijin din partea județelor Valcea, Buzău și Maramureș. În contrast, județele Tulcea, Galați și Covasna se disting prin numărul redus de pensionari la vârste tinere, conform analizei realizate de Hotnews.ro.

Valcea in top 3 privind pensionarii pana in 49 de ani

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *