Un an irosit și pierdere de bani privind modernizarea pentru Baza de Agrement Ostroveni | Primăria Râmnicu Vâlcea reziliază contractul cu firma Xavitel SRL

Chiar dacă a câștigat licitația, firma Xavitel SRL nu a făcut nimic la Baza de Agrement Ostroveni și a irosit un an de zile

La ședința Consiliului Local Râmnicu Vâlcea de săptămâna trecută, 9 februarie 2024, a fost aprobată decizia privind încetarea prin reziliere a contractului de concesiune  încheiat intre Baza de Agrement Ostroveni si societatea Xavitel SRL.

Decizia se referă la terenul în suprafață de 7.583 mp, alături de construcția nefinalizată situată pe aceasta și denumită „Clădire Bazine și Anexe”. Așa cum menționează proiectul de hotărâre, construcția face parte din „Reabilitare și modernizare Baza de agrement Ostroveni”.

De asemenea, se mai menționează în hotărârea adoptată recentul faptul că s-a decis încetarea contractului deoarece firma nu a îndeplinit obligațiile contractuale referitoare la obținerea autorizației de construire în maxim 12 luni de la data încheierii contractului de concesiune.

Pe lângă această hotărâre, pe 9 februarie Consiliul Local a decis și despăgubirea primăriei în valoare de 16.000 de euro rezultată în urma adjudecării licitației și datorită concedentului pentru un an de concesiune.

Pe scurt, această firmă și-a asumat că va moderniza Baza de Agrement Ostroveni, dar pentru că nu a făcut acest lucru, a primit această decizie nefavorabilă din partea Consiliului Local.

Citește si: Modernizarea ștrandului Ostroveni, un fiasco cu bani europeni

Conform viceprimarului Pîrvulescu, vina pentru această situație este a primarului Mircia Gutău deoarece intențiile privind cheltuirea banilor din bugetul local pentru acest proiect ar fi altele.

În 7 noiembrie 2022, atrăgeam atenţia asupra unei bătăi de joc din partea conducerii primăriei cu privire la concesionarea bazei de agrement #Ostroveni. Alianţa care a îngropat Râmnicu Vâlcea, formată din PER, PSD şi, mai nou, USR, a votat în ianuarie 2023 concesionarea bazei către o firmă de casă la un preţ derizoriu, aceasta urmând să obţină autorizaţie de construire şi să finalizeze reabilitarea şi modernizarea bazei. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat, pentru că intenţia reală era aceea de a pune mâna pe clădirea respectivă, nicidecum să construiască un bazin olimpic!

Acum, deoarece DNA-ul a început să ceară documentele, le-a intrat frica în oase şi doresc să rezilieze acest contract. Problema este că timp de un an de zile oraşul a fost privat de o investiţie importantă, iar Primăria trebuie să primească despăgubiri serioase de cel puţin 1 milion de euro! Nu doar să se anuleze licitaţia şi să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic! Ce face Gutău acum? Crede că 10.000 de euro acoperă tot ce a pierdut oraşul în această perioadă? Râmnicenii nu sunt proşti! Lucrurile nu trebuie să rămână aşa! – a declarat despre situație liderul PNL, Virgil Pîrvulescu.

Clădirea a fost vândută firmei Xavitel SRL la sfârșitul anului 2022

Administrația locală din Râmnicu Vâlcea a decis să concesioneze clădirea nefinalizată din Ștrandul Ostroveni printr-o licitație publică. Aceștia plănuiau să o transforme într-un centru multifuncțional de relaxare și agrement. Firma Xavitel SRL din Râmnicu Vâlcea a fost declarată câștigătoare la sfârșitul anului 2022.

La licitație s-au prezentat două societăți comerciale, ambele din oraș. Față de prețul de pornire reprezentat de o redevență anuală plătibilă Municipiului în valoare de de 15.512 euro și obligativitatea unei investiții de 1,5 milioane de euro, adjudecarea s-a făcut la o redevență de 16.000 euro/an și un angajament de investire a peste 2 milioane de euro în reabilitarea acestei structuri și transformarea ei într-un Centru multifuncțional de relaxare și de agrement care să completeze armonios zona de agrement din sudul Râmnicului.

În cazul în care procedura nu este contestată, în cursul lunii ianuarie 2023 se va semna contractul de concesiune, de la data căruia firma desemnată câștigătoare are la dispoziție un an pentru obținerea autorizației de construire și încă 3 ani pentru executarea lucrărilor. – declara primăria orașului Râmnicu Vâlcea la acea vreme.

Această hotărâre a Consiliului Local a fost susținută pe atunci de Partidul Social-Democrat, Partidul Ecologist Român și Uniunea Salvați România prin votul exprimat la ședința din noiembrie 2022. Membrii Partidului Național Liberal nu au avut aceeași părere despre proiect, votând împotrivă. Virgil Pîrvulescu, liderul liberalilor la nivel local, a declarat la acea vreme că nu este de acord cu folosirea excesivă a banilor din bugetul local:

Oare oamenii aceștia nu se mai satură, oare chiar vor să cumpere orașul acesta la bucată? Oare atunci când au stabilit taxele pe parcări care efectiv sunt înrobitoare pentru cetățenii orașului, atunci când au fost împotriva construirii parcului industrial, oare cum cred ei că se va mai dezvolta orașul ăsta? Oare nu le mai ajunge? – a declarat viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu în 2022.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *