Râmnicu Vâlcea este printre cele mai frumoase orașe din țară, dar din ce în ce mai gol

Investiții de milioane de lei în flori, dar graficul populației este în scădere pentru grupa de vârstă 20-35 de ani în Râmnicu Vâlcea

Sunt nenumărate videoclipuri despre frumusețea și curățenia orașului Râmnicu Vâlcea, să nu mai vorbim de întreg județul Vâlcea. Fie că vorbim de lauda oferită de Dragoș Pătraru, prezentatorul de la emisiunea „Starea Nației”, sau de bloggeri independeți care scriu numai laude despre oraș.

Chiar și turiștii sau trecătorii sunt impresionați, și pe bună dreptate, de curățenia orașului sau de peisajele impresionante din anumite locații.

Chiar dacă este un oraș low-maintenance, trebuie să recunoaștem faptul că orașul iese în evidență prin aceste caracteristici vizuale. Să nu mai vorbim despre florile superbe care sunt amenajate pe tot parcursul anului în fiecare legătură de trotuar sau sens giratoriu.

Desigur, meritele pentru acest lucru trebuie asumate de administrația locală, pentru că a făcut o treabă așa bună din această privință.

Așadar, la „suprafață” orașul arată extraordinar de bine și este, de-a dreptul, printre cele mai frumoase din țară. Totuși, cum se descurcă orașul la celelalte caracteristici, rezultate din stilul specific al administrației, cum ar fi populația, dezvoltarea industrială/economică/comercială sau educațională?

Râmnicu Vâlcea, un oraș din ce în ce mai gol. Tinerii pleacă fix după finalizarea liceului, coincidență sau deficit evident?

O să analizăm în acest articol doar unul dintre aspectele mai sus menționate, anume populația. 

Știm foarte bine că la capitolul tineri, orașul se descurcă de minune. Avem câteva școli alese care produc tineri de bună calitate și care excelează mai departe în diverse domenii. (click aici ca să vezi un exemplu)

Problema este după finalizarea studiilor liceale, deoarece tinerii pleacă pentru că nu au alternative de învățământ superior aici, în Râmnicu Vâlcea. Ignorăm Universitatea Constantin Brâncoveanu (singura modalitate de învățământ superior din oraș) deoarece, să fim serioși, nu este o variantă pentru așteptările tinerilor din ziua de azi.

Cum putem observa în statistica de mai jos, care analizează populația pe parcursul anilor din Râmnicu Vâlcea, există o scădere a populației la grupa de vârstă a tinerilor adulți, care începe de la 20 de ani, exact după finalizarea studiilor liceale:

Un grafic al populației locale, conform site-ului de statistici orasul.biz

Motivele sunt numeroase, nu am putea spune că orașul excede la toate categoriile, în afară de învățământ superior, și acesta ar fi singurul motiv pentru care tinerii emigrează. Am scris într-un alt articol legat de capitalism (vezi aici articolul complet) că mulți tineri pleacă, în primă instanță, pentru studii și apoi se stabilesc definitiv în alte orașe, precum Sibiu, Brașov sau București.

Așa cum menționam într-un alt articol, potrivit datelor colectate în urma unui recensamant pentru Ramnicu Valcea din 2011, Municipiul  avea o populație de 98,776 locuitori.

Cu toate acestea, în ultimii 10 ani, numărul de locuitori a înregistrat o scădere de 5,625 persoane, reprezentând o diminuare de 5.69% în comparație cu cifrele din recensământul din 2011. Prin urmare, conform informațiilor obținute în anul 2022, populația municipiului Râmnicu Vâlcea este estimată la 93,151 locuitori.

Conform unui articol Turnul Sfatului, cele mai multe persoane stabilite în Sibiu în ultimii 10 ani, conform recensământului provin din județul Vâlcea: 12.766 de persoane.

Într-un alt grafic, putem observa evoluția populației orașului Râmnicu Vâlcea, pe parcursul anilor:

Populația în Râmnicu Vâlcea
Un grafic al populației locale, conform site-ului de statistici orasul.biz

Prioritatea administrației locale este achiziția neumuritoarelor panseluțe, și nu tinerii

Că tot menționam mai devreme de frumusețea orașului Râmnicu Vâlcea, putem să analizăm un element definitoriu pentru acest aspect: florile.

Nu suntem siguri că populația orașului realizează, dar foarte mulți bani din bugetul local sunt redirecționați către achiziția de flori. Și aici nu vorbim de o simplă achiziție unică pe an, ci de numeroase achiziții diferite pe parcursului unui singur an.

Vorbim aici de milioane de lei anual doar pentru achiziție, să nu mai vorbim de mâna de lucru sau alte elemente care susțin recoltarea sau amplasarea florilor în tot orașul.

Analizând achizițiile de flori/bulbi de flori pentru anul 2021, putem observa că primăria orașului se asigură ca orașul să arate cât mai bine:

Primăria a cheltuit în 2021 aproape 2 milioane de lei numai pentru achiziția de flori, prin SC Piete Prest SA:

Un exemplu pentru administrația locală din Râmnicu Vâlcea, este un proiect DGASPC Iași care a decis să investească aproximativ aceeași sumă în tinerii defavorizați din județ.

Anume, este vorba de un proiect denumit „Centrul Judeţean de Incluziune Socială“. Conform unui articol dintr-un ziar local (vezi aici articolul complet), acest proiect presupune înfiinţarea unui centru de incluziune socială, care va furniza servicii de informare şi consiliere profesională pentru persoanele cu risc de marginalizare şi va dezvolta abilităţi profesionale.

Unul dintre obiectivele proiectului vizează şi o sută de asistenţi sociali comunitari sau persoane cu responsabilităţi de asistenţă socială, care vor participa la seminarii, cu scopul de a-şi îmbunătăţi competenţele şi a contribui, mai apoi, la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate. Grupul ţintă este format din 130 de tineri cu vârsta peste 18 ani, care părăsesc sistemul de protecţie, 20 de familii monoparentale, 20 de familii cu mai mult de doi copii, 50 de persoane cu dizabilităţi, 20 de victime ale violenţei domestice şi 10 persoane de etnie romă.

Pentru finalul articolului, lăsăm o fotografie definitorie administrației locale, din zona centrului orașului:

Flori Râmnicu Vâlcea

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *