Constantin Cîrstina: ” Vom face o solicitare scrisă către conducerea Consiliului Județean în vederea trecerii DJ645 în domeniul administrării UAT Orlești, altfel nu se mai poate”

Constantin Cîrstina anunță solicitarea oficială pentru preluarea DJ 645 sub administrarea UAT Orlești

În timp ce drumurile comunale  din Orlești sunt într-o stare excelentă, drumul județean, administrat de Consiliul Județean, este într-o condiție nesatisfăcătoare, provocând nemulțumirea cetățenilor și a administrației locale.

Constantin Cîrstina subliniază eforturile  administrației locale de întreținere a infrastructurii respective, cum ar fi construcția de șanțuri și trotuare de-a lungul drumului județean, dar remarcă că acestea nu sunt suficiente pentru a compensa starea nu tocmai bună a drumului.

Mai mult, lipsa de cunoștință a cetățenilor despre cine este responsabil pentru administrarea drumului județean duce la plângeri adresate primăriei. Iar discrepanța între starea drumurilor comunale și cea a drumului județean subliniază necesitatea unei acțiuni pentru a alinia toate aspectele infrastructurii locale la standardele ridicate și stabilite de administrația lui Cîrstina.

Ca răspuns, Constantin Cîrstina propune o soluție radicală: preluarea administrării drumului DJ 645, de către UAT Orlești, prin intermediul unei solicitări scrise către conducerea Consiliului Județean:

„De-a lungul drumului județean, am făcut șanțurile și trotuarele, însă drumul lasă de dorit. Cetățenii nu știu că acesta este în administrarea Consiliului Județean, vin la primărie și ne fac observații. În situația aceasta, am să-l iau în administrarea noastră. Prin urmare, vom face o solicitare scrisă către conducerea Consiliului Județean, în vederea trecerii acestui drum în domeniul administrării UAT Orlești; altfel, nu se mai poate. Am luat această decizie fiindcă în imaginea localității este și acest drum județean, DJ 645, și Consiliul Județean nu mă sprijină; de ani de zile, ne-au făcut doar promisiuni. Degeaba spun eu că am toate drumurile comunale ca în palmă, că la Orlești se asfaltează inclusiv toate drumurile agricole, că există apă, canalizare și gaze naturale la poarta fiecărei gospodării de ani de zile, când mulți nici nu visau,” a declarat Constantin Cîrstina.

Drumul județean DJ 645 traversează localitatea pe o lungime de 7 kilometri. Constantin Cîrstina spune că s-a săturat de promisiunile Consiliului Județean și, prin urmare, va face o solicitare oficială pentru preluarea DJ 645 sub administrarea UAT Orlești.

Orlești, o localitate model din toate punctele de vedere

Cu fonduri externe, administrația locală din Orlești implementează proiecte ample. Un demers remarcabil include extinderea sistemului de apă și canalizare, finanțată prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny, cuprinzând o lungime de aproximativ 3 kilometri în zonele desemnate și reabilitarea sistemului pe o distanță de 10 kilometri. Al doilea proiect, finanțat prin acest program, PNI, include asfaltarea a 4 kilometri de drumuri.

Constantin Cîrstina subliniază importanța conectării infrastructurii și menționează consecvența introducerii apei și canalizării, urmată imediat de proiecte de asfaltare: „Este un deziderat al nostru să aducem apă și canalizare în toate zonele, urmând să continuăm cu asfaltarea. Aceasta reprezintă o strategie pe care am pus-o în aplicare cu sfințenie. Cineva mi-a spus că am modelat localitatea după chipul și asemănarea mea și, așa este. Îmi place ordinea și curățenia, îmi place buna desfășurare a lucrurilor, iar această localitate devine tot mai frumoasă datorită oamenilor ei frumoși și harnici care locuiesc aici”, a declarat Constantin Cîrstina.

În paralel, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), se desfășoară lucrări de asfaltare a drumurilor de interes local, incluzând un proiect de 8 kilometri, al cărui progres a atins deja 40%. Cu aceste proiecte de asfaltare, la Orlești se va închide tot ce înseamnă modernizarea drumurilor.

De-a lungul anilor, localitatea Orlești a devenit un exemplu de succes în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru dezvoltare comunitară.

Aici, copiii beneficiază de un „after school” unde zilnic servesc o masă caldă și, alături de dascăli, își fac temele, iar pensionarii au la dispoziție un Centru de Zi.

Școlile și grădinițele pot concura cu cele din orașe. Există cămine culturale modernizate, străzi asfaltate, servicii de apă, canalizare și introducerea sistemului de gaze din anul 2000, asistență medicală și locuințe atrăgătoare. Toate aceste realizări se datorează administrației locale, care a înțeles importanța muncii dedicate cetățenilor și a reușit să obțină fonduri europene și guvernamentale.

Prin urmare, alegerea multor orășeni de a se muta în această localitate nu este întâmplătoare, deoarece oamenii își îndreaptă atenția spre această așezare curată, frumoasă și unde gospodăriile beneficiază de toate utilitățile.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *